Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Το «γκαμπί» του Ρίσι Σούνακ: Τι μέτρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός και αποφάσισε να κάνει εκλογές στις 4 Ιουλίου

 


Κανείς δεν περίμενε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ θα προκήρυσσε εκλογές, και υπό την έννοια αυτή βρέθηκε να έχει την πλεονεκτική θέση του παίκτη που αιφνιδιάζει τους άλλους.

Εκτός ίσως από τον βασιλιά Κάρολο, τον οποίον εγκαίρως ενημέρωσε σήμερα κατά την τακτική τους εβδομαδιαία συνάντηση και στον οποίον είπε ότι θα του οριστικοποιούσε την απόφασή του για εκλογές αργότερα, με ένα τηλεφώνημα. Έτσι κι έγινε.

Προχωρώντας όμως σε αυτήν την αιφνιδιαστική κίνηση, ο Σούνακ ανέτρεψε την εικόνα του πολιτικού που είχε ως τώρα φιλοτεχνήσει. Δεν ήταν ο άνθρωπος που έπαιρνε ρίσκα. Προσπαθούσε μάλλον να ηρεμήσει τα νεύρα και να εμφυσήσει σταθερότητα σε συνεργάτες και λαό, μετά την μάλλον καταστροφική θητεία των 49 ημερών της Liz Truss στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Σούνακ ήταν η επιτομή της σύνεσης.

Αυτά κάνουν την προκήρυξη των εκλογών να μοιάζει ανεξήγητη. Η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov για τους Times την περασμένη εβδομάδα έδειχνε ότι οι Συντηρητικοί βρίσκονται 27 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς, χωρίς ενδείξεις ότι η απόσταση θα μειωνόταν.

Θεωρητικά ο Σούνακ θα μπορούσε να περιμένει τον Φθινόπωρο, όταν οι δείκτες της οικονομίας θα ήταν μάλλον καλύτεροι και οι εκλογές δεν θα γίνονταν μέσα στην μέση του καλοκαιριού, κάτι που έχει να γίνει από το 1945. Και τότε θα μπορούσε να εξαγγείλει και μείωση των φόρων.

Και τώρα μπορεί να το κάνει, δηλαδή στις επόμενες έξι εβδομάδες μέχρι τις κάλπες, αλλά μπορεί να κατηγορηθεί για προεκλογικές υποσχέσεις και μεγάλα ρίσκα στην οικονομία.

Ένας λόγος για την σημερινή απόφαση μπορεί να είναι τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία έδειξαν βελτίωσή του με 2,3% που είναι πολύ κοντά στον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας. Επίσης η χώρα έχει πλέον βγει από την τεχνική ύφεση και επιστρέφει στην ανάπτυξη, τερματίζοντας την οικονομική αναταραχή των τελευταίων δύο ετών.

Αυτό δίνει στους Συντηρητικούς μια ακόμη ευκαιρία να ισχυριστούν ότι η οικονομία “γυρίζει σελίδα” και ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να παραμείνουν μαζί τους για να φέρουν εις πέρας τη δουλειά, όπως και ότι οι καλύτρες μέρες είναι μπροστά. Ουσιαστικά το είπε αυτό ο Σούνακ στις δηλώσεις του σήμερα, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Υπάρχει ακόμα μια μικρή πιθανότητα ως τις εκλογές να γίνει η πρώτη πτήση προς τη Ρουάντα, κάτι που θα επέτρεπε στον Σούνακ να ισχυριστεί ότι η πολιτική του αποδίδει και στο μεταναστευτικό.  Επίσης θα αποφύγει τις εικόνες που θα δείχνουν νέους μετανάστες να φτάνουν στις βρετανικές ακτές μεσα στο καλοκαίρι και αφού έχει φύγει το πρώτο αεροπλάνο για την Ρουάντα.

Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τα πράγματα μέσα στο καλοκαίρι να χειροτερέψουν για τους Συντηρητικούς.

Ο Σούνακ λέει εδώ και μερικές εβδομάδες πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία βελτιώνεται. Στην ομιλία του σήμερα είπε ότι η κυβέρνηση “πέτυχε δύο σημαντικά ορόσημα”, τη μείωση του πληθωρισμού και την ανάπτυξη της οικονομίας ταχύτερα από άλλες χώρες της G7.

Αυτός ήταν ουσιαστικά ο υπολογισμός με τον οποίο καταπιάστηκαν ο Ρίσι Σουνάκ και η κορυφαία ομάδα του πριν ανακοινώσουν τις εκλογές στις 4 Ιουλίου. Κατά κάποιον τρόπο, η εξίσωση ήταν απλή: όταν έχεις ακούσει τόσα άσχημα νέα όσο ο Βρετανός πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες, θα δεχτείς οτιδήποτε ως ευκαιρία καλής τύχης.

Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση που ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης προκάλεσε σοκ στο Ουέστμινστερ και σε μεγάλο μέρος της χώρας γενικότερα, όπου η ευρεία πεποίθηση ήταν ότι ο πρωθυπουργός θα παρέμενε μέχρι το φθινόπωρο. Θα μπορούσε έτσι σε περίπτωση ήττας, να μείνει στα βιβλία της ιστορίας έχοντας συμπληρώσει δύο αξιοπρεπή χρόνια στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Είναι μια ριψοκίνδυνη απόφαση, αλλά με το στοιχείο του αιφνιδιασμού να αποτελεί ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα που απομένουν στην βρετανική κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές και εκλογές, φαίνεται ότι ο Σούνακ αποφάσισε να ρισκάρει στη θεωρία ότι οι προοπτικές, για να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους, δεν θα είναι ποτέ καλύτερες από αυτό το καλοκαίρι.

Το να πάει νωρίτερα και όχι αργότερα σε εκλογές θα μπορούσε επίσης να είναι εκτός από τόλμη και πράξη ρεαλισμού. Είναι ένας ρεαλιστής πρωθυπουργός, ορθολογιστής που του αρέσουν τα υποογιστικά φύλλα και τα δεδομένα, τα οποία προτιμά από το ένστικτο.

Ο στόχος του 2% και η καλύτερη ανάπτυξη μεταξύ των G-7 επιτρέπουν στους Συντηρητικούς να πάνε στις κάλπες κάνοντας λόγο για σταθερές τιμές τροφίμων και λογαριασμούς ενέργειας. Οι ψηφοφόροι μπορεί να αισθάνονται επιτέλους τον αντίκτυπο των δύο περικοπών του καγκελάριου Τζέρεμι Χαντ στην εθνική ασφάλιση. Οι μισθοί είναι ζωηροί, η ανεργία σχετικά χαμηλή – αλλά, το κρίσιμο είναι ότι αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας. Είναι πολλές οι ενδείξεις ότι ο Σούνακ δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένος με την ζωή στην Ντάουνινγκ Στριτ.  Του ανατέθηκε ένα σχεδόν ακατόρθωτο έργο. Έγινε πρωθυπουργός στο τέλος μιας δεκαετίας διακυβέρνησης των Συντηρητικών, με την προκάτοχό του Liz Truss να έχει καταστρέψει την οικονομία.

Κι όμως φέρνει επιτέλους θετικά αποτελέσματα. Ε, λίγο η επιτυχία, λίγο ο εκβιασμός «αποφασίστε ποιος θα χτίσει στο θεμέλιο που έβαλα», μπορεί τελικά να αποδώσουν.

Και, ποιος ξέρει, ίσως οι δημοσκοπήσεις κάνουν λάθος.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου