Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Γαλλία: Η πολιτική σύγκρουση έφτασε ως την Εθνική ομάδα

 


Πριν τις ευρωεκλογές είχε στηθεί ειδικό εκλογικό κέντρο στο αθλητικό κέντρο του Κλερφοντέν για να ψηφίσουν οι Γάλλοι διεθνείς που προετοιμάζονταν για το EURO 2024, ωστόσο λίγοι το εκμεταλλεύτηκαν.

Αύριο (17/6) όμως, στο Ντίσελντορφ όπου η Γαλλία θα αντιμετωπίσει την Αυστρία (22:00), θα σχηματιστεί ουρά για να αποκτηθεί το δικαίωμα ψήφου με πληρεξούσιο, ενόψει των επερχόμενων εκλογών που προκήρυξε ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν για τις 30 Ιουνίου.

Το αναφέρει η σημερινή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Repubblica, εξηγώντας ότι υπάλληλος του γαλλικού προξενείου θα εμφανιστεί στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η αποστολή για να προχωρήσει σε αναγνώριση των αιτούντων, διαδικασία απαραίτητη ώστε ο Γάλλος ψηφοφόρος να μεταβιβάσει την ψήφο του σε συγγενή ή γνωστό.

Κάποιοι το είχαν κάνει πριν την αναχώρηση της Εθνικής για τη Γερμανία, αλλά οι περισσότεροι κινητοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά τον θρίαμβο της δεξιάς στις ευρωεκλογές.

«Τα νέα έφτασαν στα αποδυτήρια στο τέλος του φιλικού αγώνα με τον Καναδά. Ήμασταν σοκαρισμένοι», είπε ο Μάρκους Τουράμ, επιθετικός της Ίντερ και γιος του Λιλιάν Τουράμ, του παλαίμαχου αμυντικού ογκόλιθου της Εθνικής ομάδας.

Μετά τις ευρωεκλογές το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Πολλοί ζήτησαν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου που προκήρυξε επειγόντως ο Μακρόν και έτσι η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συμφώνησε με το προξενείο του Ντίσελντορφ για να μπορέσει να διεξαγάγει τη διαδικασία αναγνώρισης.

Μετά το σοκ, τις τελευταίες ημέρες πολλοί παίκτες κάνουν έκκληση στον κόσμο να ψηφίσει, κάποιοι με ουδέτερο τρόπο όπως ο Ζιρού («Ποτέ πριν δεν ήταν τόσο σημαντικό να πάμε στις κάλπες») και κάποιοι παίρνοντας θέση, όπως ο Ντεμπελέ: «Η σειρήνα του συναγερμού ήχησε : πήγαινε να ψηφίσεις».

Αλλά την πιο ξεκάθαρη θέση πήρε ο Τουράμ: «Ο μπαμπάς μου δεν μου ζήτησε ποτέ τίποτα άλλο από το να φερθώ ευγενικά, αλλά έχοντας μεγαλώσει μαζί του νιώθω την ευθύνη να μεταφέρω ορισμένα μηνύματα».

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα της κοινωνίας μας. Όπως είπε ο Ντεμπελέ, πρέπει να ψηφίσουμε και να αγωνιστούμε ως πολίτες για να μην κερδίσει η ακροδεξιά. Καταλαβαίνω ότι οι άλλοι προτιμούν να μην λένε αυτό που σκέφτονται, αλλά είναι σημαντικό να σκεφτούμε πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλοι μέσα στην ομάδα σκέφτονται όπως εγώ», πρόσθεσε ο επιθετικός.

Σήμερα θα μιλήσει ο Μπαπέ, ο κορυφαίος Γάλλος ποδοσφαιριστής: η πρόβλεψη είναι πως κι αυτός θα εκφραστεί για το θέμα των εκλογών με ακριβή επιλογή πλευράς, όπως έκανε πέρυσι όταν ένας αστυνομικός σκότωσε έναν βορειοαφρικανό έφηβο, τον Ναχέλ και τα προάστια του Παρισιού πήραν φωτιά.

Από την άλλη, η γαλλική Εθνική ομάδα βρίσκεται σε «πόλεμο» με τους Λεπέν για σχεδόν 30 χρόνια, από τότε που ο ιδρυτής του τότε Εθνικού Μετώπου και νυν Εθνικής Συσπείρωσης, Ζαν-Μαρί, παραπονέθηκε στο Euro 1996 ότι υπήρχαν «πάρα πολλοί μαύροι στη Γαλλία», επαναλαμβάνοντας δέκα χρόνια αργότερα: «Οι Γάλλοι δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτή την ομάδα, η παρουσία μαύρων παικτών είναι δυσανάλογη».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου