Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Φουντώνει η αμφισβήτηση κατά Ανδρουλάκη – «Κλειδί» η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – Το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα

 


Ύστερα από μια οχτάωρη «θυελλώδη» συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνήλθε σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, η λήψη των τελικών αποφάσεων για τον «οδικό χάρτη» και την επόμενη μέρα στην Χαριλάου Τρικούπη μεταφέρεται για τις 30 Ιουνίου, οπότε αναμένεται να συνέλθει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

«Το κόμμα είχε αρρυθμίες, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Θα προσπαθήσω η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης», ανέφερε μεταξύ άλλων στην δευτερολογία του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Όλες μου οι επιλογές ήταν αξιακές διότι έχω πολιτική αυτονομία από τα συμφέροντα. Έφτασα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής με τις δικές μου δυνάμεις και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι», πρόσθεσε στη δευτερολογία του ο κ. Ανδρουλάκης. Παράλληλα απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από στελέχη του κόμματος, υπογράμμισε: «Επειδή η παράταξη έχει πονέσει πολύ από τυχοδιωκτισμούς αλλά και παιχνίδια παρασκηνίου, πρέπει να έχουμε ιστορική μνήμη και να θυμόμαστε ότι η ψυχή του ΠΑΣΟΚ έχει πολεμήσει και έχει πολεμηθεί πολλές φορές από τον καθεστωτισμό και τη γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ. Όποτε νίκησε η ψυχή του ΠΑΣΟΚ με την αυτονομία, το πάθος, τις αξίες και τις ιδέες της, πήγε μπροστά. Όποτε ηττήθηκε, οι παλαιότεροι γνωρίζουν τι συνέβη».

Η σημερινή συνεδρίαση φανέρωσε ότι υπάρχει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν προσφυγή στις κάλπες για εκλογή νέας ηγεσίας, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω το εάν και με ποιους όρους θα υπάρξει συμφωνία στο κορυφαίο πολιτικό όργανο του κόμματος.

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, όπου έκανε λόγο για διαγραφές σε όσα στελέχη καλλιεργούν κλίμα τοξικότητας και εσωστρέφειας προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων.

Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος και πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις Σημίτη, Πέτρος Ευθυμίου, παίρνοντας τον λόγο ζήτησε επιτακτικά να κινηθεί άμεσα η διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και άσκησε δριμεία κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη για την εισαγωγική του ομιλία στο Πολιτικό Συμβούλιο. «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά», επισήμανε και συνέχισε: «Προσωπικά δεν δέχομαι τίποτα από όσα άκουσα. Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι». Μάλιστα, κλιμακώνοντας την πολεμική του κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να απάντησε ευθέως στην αποστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί σαλταδόρων και τυχοδιωκτών – φράση που είχε αναφέρει το 1990 ο Ανδρέας Παπανδρέου με αφορμή τη κρίση του Πεντελικού – υπογραμμίζοντας: «Όποιος μιμείται τον Ανδρέα κινδυνεύει όχι να γίνει ηγέτης, αλλά πολιτικός νάνος».

«Χάσαμε, μην το ψάχνεις Νίκο, δεν πετύχαμε τους στόχους μας», τόνισε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, σημειώνοντας ότι «έχουμε την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος, ενός ΚΚΕ του κέντρου». Στην ομιλία του κάλεσε, επίσης, σε ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Στο πλευρό του κ. Μαργαρίτη τάχθηκε και η γραμματέας της κοιβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος αφού επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, ζήτησε «προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης με στόχο «μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση».

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η πραγματικότητα είναι μία. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που ήταν για χιλιάδες πολίτες: κόμμα εξουσίας. Κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι. Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν έχοντας απέναντι κόμματα του 13 και του 15%. Δεν θα φύγουν όταν στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία. Δεν θα φύγουν με στελέχη μας να φλερτάρουν με επιλογές της κυβέρνησης, να θολώνουν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα. Δεν θα φύγουν όσο απευθυνόμαστε μόνο σε ένα συρρικνωμένο κομματικό ακροατήριο, ένα διαρκώς μειούμενο εκλογικό σώμα, στους συστημικούς παίκτες και τα ΜΜΕ, σε κάθε είδους κατεστημένα. Πως θα φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν πούμε ξεκάθαρα για ποιους είμαστε εδώ, με ποιους είμαστε. Και όταν καταστήσουμε σαφές με ποιους δεν είμαστε. Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν βρουν απέναντι τους μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με ένα αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν μιλήσουμε για την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και όσοι αυτό δεν το αντέχουν, ας πάνε στο φυσικό τους χώρο».

Σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε στην παρέμβασή του και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος φέρεται να είναι μεταξύ εκείνων που θα θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου του κόμματος.

«Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος: Η τεχνική, αριθμητική και διαδικαστική συζήτηση που σχετικοποιεί τον πήχη για να υποκειμενικοποιήσει την επιτυχία ή αποτυχία του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, υποτιμά την ιστορία της παράταξης, τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα, και κυρίως την προοπτική της. Το ερώτημα είναι απλό: το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, γεννά προσδοκία στα μέλη μας, στη βάση μας και στον προοδευτικό κόσμο ότι μπορούμε δυνητικά να αποτελέσουμε φορέα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών; Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι, αυτό αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα και δημιουργεί συνθήκες πολιτικού εγκλωβισμού. Η θεσμική λειτουργία του κόμματος απαξιώθηκε. Ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων, στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν, οι θέσεις μας σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν στα κομματικά όργανα, το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση», σημείωσε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι: «Είναι αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου. Απαιτείται συμπαγές πολιτικό αφήγημα, αυτοπεποίθηση στις ιδέες και στα στελέχη μας, μακριά από οποιαδήποτε φοβικότητα. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες. Χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο, με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική, και μετέπειτα, Συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου. Με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπεται στο καταστατικό μας».

Σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας άφησε και ο βουλευτής Α’ Αθήνας του κόμματος, Παύλος Γερουλάνος. Επέρριψε ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Οι άλλοι έχασαν ενάμιση εκατομμύριο ψηφοφόρους και εμείς πήραμε 60.000. Μπορεί μια μέρα έτσι, να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά λίγοι από εμάς θα το ζήσουμε. Αν θέλουμε να γίνουμε Κυβέρνηση, και μάλιστα Κυβέρνηση με γερά θεμέλια στις επόμενες εκλογές, πρέπει να τ’ αλλάξουμε όλα», τόνισε. Συνεχίζοντας την κριτική του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Καλό το όραμα, οι θέσεις και οι προτάσεις αλλά αν δεν τις επικοινωνήσουμε, θα τις χαιρόμαστε μόνοι μας. Αν δεν μπορούμε να πάμε τις ιδέες μας στην κοινωνία, είναι σαν να μην θέλουμε να ξέρει ότι έχει επιλογές. Και μπορεί ένας Πρόεδρος να μην είναι τού Tik Tok. Η κοινωνία όμως είναι. Και όταν γκρινιάζουμε ότι δεν μας «παίζουν» τα κανάλια, είναι σαν να γκρινιάζουμε που έκλεισε η παλιά εθνική που έχει διόδια, αλλά να αρνούμαστε να πάρουμε την καινούργια εθνική, που είναι τζάμπα». «Να αναβαθμίσουμε την ηγετική μας ομάδα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «δηλαδή, την ομάδα που θα πείσει ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που υποσχόμαστε». Καταλήγοντας, ο κ. Γερουλάνος έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρα αναφέροντας: «οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του, δεν έχουν κουραστεί να δίνουν μάχες. Χρειάζεται όμως το κέντρο του, την σπίθα του, τον ηγέτη του. Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης. Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα».

Για αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών και για έλλειψη προεργασίας  προεκλογικά έκανε λόγο ο βουλευτής, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος απευθυνόμενος δηκτικά στον κ. Ανδρουλάκη, ανέφερε: «Δεν ήμασταν πάντα τρίτοι στις δημοσκοπήσεις».

Μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν έκρυψε παράλληλα τον προβληματισμό του για όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.

«Το μέλλον απαιτεί γενναιοδωρία. Απαιτεί υπερβάσεις και προσήλωση στο αύριο έναντι του χτες. Η ενοποίηση ενός κατακερματισμένου και χωρίς πυξίδα σήμερα προοδευτικού χώρου είναι αναγκαιότητα και χρέος. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, οφείλουμε να το ξαναπετύχουμε. Δεν αναφέρομαι σε κινήσεις κορυφής, και συγκυριακές συγκολλήσεις που εξυπηρετούν μόνο τους ενδιαφερόμενους», τόνισε ανάμεσα σε άλλα η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία παρ’ ότι άσκησε κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο απέφυγε να συγκλίνει με το ρεύμα που ζητά προσφυγή στις κάλπες.

«Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου», τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφορικά με τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ περί διαγραφών σε όσους καλλιεργούν κλίμα εσωστρέφειας και τοξικότητας στο κόμμα. Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «πύρρειες νίκες του ΠΑΣΟΚ» και ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής λειτουργίας του κόμματος, ενώ σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε την ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «δεν γεννήσαμε ελπίδα και δεν αναδείξαμε κυβερνητική ομάδα». «Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, εκλογή ηγεσίας από τη βάση», είπε στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Τις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη περί τοξικότητας σχολίασε η Νάντια Γιαννακοπούλου, επιστρέφοντάς του τον χαρακτηρισμό. «Πρόεδρε, επειδή είπες ότι δεν θα δεχτείς τοξικό λόγο, θέλω ευθέως να σου πω, ότι η δική σου συμπεριφορά στην συνέντευξη με ευθεία επίθεση κατά πάντων ήταν και αντιθεσμική και τοξική», σημείωσε. Η κα Γιαννακοπούλου έκανε λόγο για «συνωμοσιολογία», «ανθρωποφαγία», αλλά και για «καθεστώς φόβου και αυτολογοκρισίας» σημειώνοντας  ότι « στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν απαγορεύτηκε, ούτε δαιμονοποιήθηκε, ούτε απειλήθηκε με διαγραφές η διαφορετική άποψη».

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή της είπε: «Αρχικά θέλω να τονίσω, και με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου στην ΕΡΤ, ότι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν απαγορεύτηκε, ούτε δαιμονοποιήθηκε, ούτε απειλήθηκε με διαγραφές η διαφορετική άποψη. Με συνωμοσιολογία, φραστικές επιθέσεις, ανθρωποφαγία και απειλές διαγραφών το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει μπροστά. Δεν προλάβαμε να συζητήσουμε και ήδη ακούσαμε για ρεσάλτα, τυχοδιωκτισμούς και συντονισμένες ή δήθεν προσχεδιασμένες παρεμβάσεις από την βραδιά των εκλογών. Μάλλον θεωρείται ότι θα λειτουργήσω εγώ ή και άλλοι σύντροφοι υπό καθεστώς φόβου και αυτολογοκρισίας. Θλίβομαι για αυτές τις κουβέντες. Όπως θλίβομαι όταν κάθε άποψη αντιμετωπίζεται ως διασάλευση της ενότητας για να κεντριστούν ευαίσθητα αντανακλαστικά μέρους της βάση μας. Όπως και εξεγείρομαι, όταν λέγεται ότι όποιος έχει διατυπώσει κριτική περίπου προσπαθεί να κρύψει, να καλύψει την βαριά ήττα της Ν.Δ. Τι να πω… Προσωπικά αισθάνομαι θιγμένη, προσβεβλημένη και ζητάω από όλα τα μέλη της Κ.Ο και του Πολιτικού Συμβουλίου να πάρουν θέση για αυτές ακριβώς τις αχαρακτήριστες συμπεριφορές. Πρόεδρε, επειδή είπες ότι δεν θα δεχτείς τοξικό λόγο, θέλω ευθέως να σου πω, ότι η δική σου συμπεριφορά στην συνέντευξη με ευθεία επίθεση κατά πάντων ήταν και αντιθεσμική και τοξική.»

«Να τα δούμε όλα από την αρχή ακόμα και την εκλογή προέδρου από τη βάση», τόνισε ο βουλευτής Κοζάνης, Πάρης Κουκουλόπουλος.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν ακούμε τι λέει ο κόσμος», σημείωσε ο Στέφανος Παραστατίδης.

Στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη μέχρι στιγμής τάσσεται ο Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι «διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε. Έπρεπε να γίνει συζήτηση εδώ και όχι βιαστικά στα ΜΜΕ. Στην Κεντρική Επιτροπή πρέπει να μιλήσουμε για όλα τα επίπεδα δράσης του κόμματος. Και να μιλήσουμε πολιτικά. Όχι προσωπικά. Μην κάνουμε το προσωπικό πολιτικό».

Χάρης Δούκας: Νέα παρέμβαση που «δείχνει» υποψηφιότητα – «Θέλω το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει το στοίχημα τώρα – Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό»

«Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό»  ανέφερε ο Χάρης Δούκας μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη.

Ο κ. Δούκας σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: «Όπως είναι γνωστό η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων. Δεν επικράτησε απλώς εκλογικά, ευκαιριακά, αλλά είναι μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά, στην οποία ενώνονται οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής εφαρμογής στον δήμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι χωρίς κόστος.  Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ».

«Ο χρόνος των εξελίξεων δεν είναι ευθύγραμμος, στατικός χώρος, απεριόριστος. Μου λένε ορισμένοι. Ας αφήσουμε τα πράγματα να ωριμάζουν σιγά-σιγά, ας υπομένουμε αυτή τη διαδικασία στασιμότητας. Άφησε τη σήψη να εξελίσσεται. Κάθισε στο γραφείο σου αναπαυτικά και μην ασχολείσαι. Μου επιτέθηκαν μάλιστα επειδή τολμάω ακόμα και να αγωνιώ. Απέναντι σε αυτές τις απόψεις, υποστηρίζω μια διαφορετική κλίμακα χρόνου. Η ιστορία γράφεται με ασυνέχειες και τομές που αλλάζουν τον ρουν των εξελίξεων.  Χρειάζεται ένα άλμα γρηγορότερο  από τη φθορά, που λέει και ο Ελύτης», τόνισε.

«Και αν το βιβλίο μιλάει για την κατεύθυνση των κομμάτων το 2050, εγώ θέλω ο χώρος στον οποίο πάντα ανήκω, θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό», κατέληξε.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου