Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Euro 2024: Ο απίθανος λόγος που η Δανία πήρε δεύτερη θέση παρά την απόλυτη ισοβαθμία με την Σλοβενία


 Το τέλος του τρίτου ομίλου του Euro 2024 δεν συνοδεύτηκε από γκολ, αλλά διατήρησε το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

Η Δανία και η Σλοβενία ισοβάθμησαν στους τρεις βαθμούς, με την κατάταξή τους να κρίνεται από το τελευταίο κριτήριο ισοβαθμίας.

Στον τρίτο όμιλο καταγράφηκε μόνο μία νίκη, αυτή της Αγγλίας επί της Σερβίας, με όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια να λήγουν ισόπαλα. Η Αγγλία κατέλαβε την πρώτη θέση, ενώ η Δανία και η Σλοβενία ισοβάθμησαν στους τρεις βαθμούς.

Η τελική κατάταξη των δύο ομάδων κρίθηκε με βάση το τελευταίο κριτήριο ισοβαθμίας, καθώς είχαν τον ίδιο αριθμό γκολ (2-2) και το μεταξύ τους παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο 1-1.

Στη βαθμολογία fair play, και οι δύο ομάδες συγκέντρωσαν έξι βαθμούς, καθώς στα τρία παιχνίδια του ομίλου δέχθηκαν έξι κίτρινες κάρτες. Έτσι, η Δανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση λόγω της υψηλότερης κατάταξής της στη λίστα της UEFA από τα προκριματικά, καθώς βρισκόταν στην ένατη θέση, σε αντίθεση με τη Σλοβενία που ήταν 15η.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας στους ομίλους περιλαμβάνουν:

  • Τους βαθμούς στα μεταξύ τους παιχνίδια.
  • Τη συνολική διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια.
  • Την καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Αν οι ομάδες εξακολουθούν να ισοβαθμούν, τα παραπάνω κριτήρια εφαρμόζονται εκ νέου στις ισοβαθμούσες ομάδες. Αν η ισοβαθμία παραμένει, τα επόμενα κριτήρια είναι:

  • Η συνολική διαφορά τερμάτων σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου.
  • Η καλύτερη επίθεση σε όλα τα ματς των ομίλων.

Εάν στην τελευταία αγωνιστική δύο ομάδες που έχουν ίδιους βαθμούς, την ίδια επίθεση και άμυνα, αναμετρώνται και το ματς λήξει ισόπαλο, η κατάταξή τους θα κριθεί στα πέναλτι. Αυτό ισχύει μόνο για ισοβαθμία δύο ομάδων, όχι για τριπλή ή τετραπλή ισοβαθμία.

Επιπλέον κριτήρια περιλαμβάνουν:

  • Λιγότερους πόντους fair play σε όλα τα ματς των ομίλων. Μια κίτρινη κάρτα δίνει έναν πόντο, η κόκκινη κάρτα (είτε με δύο κίτρινες είτε απευθείας κόκκινη) δίνει τρεις πόντους, και η κίτρινη κάρτα μετά από απευθείας κόκκινη δίνει τέσσερις πόντους.
  • Την υψηλότερη θέση στη συνολική βαθμολογία των προκριματικών του Euro 2024. Αν η σύγκριση περιλαμβάνει τη Γερμανία, θα γίνει κλήρωση, καθώς οι οικοδεσπότες δεν συμμετείχαν στα προκριματικά.
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου