Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τεχνητή νοημοσύνη, αεροσκάφη και αστυνομικές διμοιρίες για την ασφάλεια του Παρισιού

 


Πριν από έναν χρόνο, ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού δήλωσε με τόλμη ότι η πρωτεύουσα της Γαλλίας θα είναι το «ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο» όταν οι Αγώνες ξεκινήσουν (σ.σ. δηλαδή την προσεχή Παρασκευή). Τώρα, στους δρόμους του Παρισιού περιπολούν διμοιρίες αστυνομικών, τα μαχητικά αεροσκάφη και οι στρατιώτες είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση, ενώ τα επιβλητικά μεταλλικά φράγματα ασφαλείας έχουν υψωθεί σαν σιδερένια κουρτίνα και στις δύο πλευρές του ποταμού Σηκουάνα που θα πρωταγωνιστήσει στην τελετή έναρξης.

Η τεράστια αστυνομική και στρατιωτική επιχείρηση της Γαλλίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι Αγώνες της 26ης Ιουλίου και της 11ης Αυγούστου αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις ασφαλείας. Η πόλη έχει επανειλημμένα υποστεί θανατηφόρες επιθέσεις εξτρεμιστών και οι διεθνείς εντάσεις είναι υψηλές λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Αντί να κατασκευαστεί ένα ολυμπιακό πάρκο με χώρους διεξαγωγής ομαδοποιημένους έξω από το κέντρο της πόλης, όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 ή το Λονδίνο το 2012, το Παρίσι επέλεξε να φιλοξενήσει πολλές από τις εκδηλώσεις στην καρδιά της πολυσύχναστης πρωτεύουσας των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, με άλλες διάσπαρτες σε προάστια που φιλοξενούν εκατομμύρια περισσότερους. Η τοποθέτηση προσωρινών αθλητικών χώρων σε δημόσιους χώρους και η πρωτοφανής επιλογή να διοργανωθεί μια τελετή έναρξης με ποταμό που εκτείνεται για χιλιόμετρα (μίλια) κατά μήκος του Σηκουάνα, καθιστά τη διαφύλαξή τους πιο περίπλοκη.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν επίσης ανησυχίες για κυβερνοεπιθέσεις, ενώ οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα και οι επικριτές των Αγώνων ανησυχούν για τη χρήση από το Παρίσι τεχνολογίας επιτήρησης εξοπλισμένης με τεχνητή νοημοσύνη και για το ευρύ πεδίο και την κλίμακα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Παρίσι, εν ολίγοις, έχει πολλά να κάνει με την ασφάλεια των 10.500 αθλητών και των εκατομμυρίων επισκεπτών. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύει να το πετύχει.

Η επιχείρηση ασφαλείας, με αριθμούς

Μια δύναμη 45.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων κατά τη διάρκεια των αγώνων υποστηρίζεται επίσης από ένα σώμα 10.000 στρατιωτών που έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο στρατιωτικό στρατόπεδο στο Παρίσι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το οποίο οι στρατιώτες θα πρέπει να μπορούν να φτάσουν σε οποιαδήποτε από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της πόλης μέσα σε 30 λεπτά.

REUTERS/Abdul Saboor

Οι ένοπλες στρατιωτικές περιπολίες επί οχημάτων και πεζές έχουν γίνει συνήθεις σε πολυσύχναστα μέρη στη Γαλλία από τότε που ένοπλοι και βομβιστές αυτοκτονίας που δρουν στο όνομα της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος χτύπησαν επανειλημμένα το Παρίσι το 2015. Δεν έχουν αστυνομικές εξουσίες σύλληψης, αλλά μπορούν να αντιμετωπίσουν τους επιτιθέμενους και να τους συγκρατήσουν μέχρι να φτάσει η αστυνομία. Για τους επισκέπτες από χώρες όπου οι ένοπλες περιπολίες στους δρόμους δεν είναι ο κανόνας, η θέα των στρατιωτών με τα τουφέκια επίθεσης μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση, όπως ακριβώς συνέβη αρχικά στους ανθρώπους στη Γαλλία.

«Στην αρχή ήταν πολύ παράξενο γι’ αυτούς να μας βλέπουν και πάντα απέφευγαν την παρουσία μας, κάνοντας μια παράκαμψη», δήλωσε ο στρατηγός Éric Chasboeuf, αναπληρωτής διοικητής της αντιτρομοκρατικής στρατιωτικής δύναμης, που ονομάζεται Sentinelle.

Μαχητικά αεροσκάφη Rafale, πτήσεις παρακολούθησης του εναέριου χώρου AWACS, μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης Reaper, ελικόπτερα που μπορούν να μεταφέρουν σκοπευτές και εξοπλισμός για την απενεργοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα επιτηρούν τον ουρανό του Παρισιού, ο οποίος θα είναι κλειστός κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης με μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που εκτείνεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων γύρω από την πρωτεύουσα. Οι κάμερες που είναι συνδεδεμένες με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης – που εγκρίθηκε με νόμο που επεκτείνει τις εξουσίες επιτήρησης του κράτους για τους Αγώνες – θα επισημαίνουν πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια, όπως εγκαταλελειμμένα πακέτα ή κύματα πλήθους.

Η Γαλλία λαμβάνει επίσης βοήθεια από περισσότερες από 40 χώρες που, μαζί, έχουν στείλει τουλάχιστον 1.900 αστυνομικές ενισχύσεις.

Στη Γαλλία, μόνο τους τελευταίους 13 μήνες, άνδρες που δρούσαν μόνοι τους πραγματοποίησαν επιθέσεις με μαχαίρι που είχαν στόχο τουρίστες στο Παρίσι και παιδιά σε πάρκο σε πόλη των Άλπεων, μεταξύ άλλων. Ένας άνδρας που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν καθηγητή στο πρώην γυμνάσιό του στη βόρεια Γαλλία τον Οκτώβριο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας για υποψίες ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης.

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Με μακρά και πικρή εμπειρία από θανατηφόρες εξτρεμιστικές επιθέσεις, η Γαλλία έχει οπλιστεί με ένα πυκνό δίκτυο αστυνομικών μονάδων, υπηρεσιών πληροφοριών και ερευνητών που ειδικεύονται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ οι ύποπτοι για υποθέσεις τρομοκρατίας μπορούν να κρατούνται περισσότερο χρόνο για ανάκριση.

Εκατοντάδες χιλιάδες έλεγχοι ιστορικού έχουν ελέγξει εξονυχιστικά τους κατόχους εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων, τους εργαζόμενους και άλλους που εμπλέκονται στους Αγώνες και τους αιτούντες για άδειες εισόδου στην πιο αυστηρά ελεγχόμενη ζώνη ασφαλείας του Παρισιού, κατά μήκος των όχθων του Σηκουάνα. Οι έλεγχοι απέτρεψαν τη συμμετοχή περισσότερων από 3.900 ατόμων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν. Είπε ότι κάποιοι επισημάνθηκαν για υποψίες ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης, αριστερού ή δεξιού πολιτικού εξτρεμισμού, σημαντικού ποινικού μητρώου και άλλων προβλημάτων ασφαλείας.

Οι επικριτές φοβούνται ότι η παρεμβατική ολυμπιακή ασφάλεια θα παραμείνει και μετά τους Αγώνες

Οι ακτιβιστές για τα ψηφιακά δικαιώματα ανησυχούν ότι οι κάμερες παρακολούθησης των Ολυμπιακών Αγώνων και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να διαβρώσουν την ιδιωτικότητα και άλλες ελευθερίες και να μηδενίσουν τα άτομα χωρίς σταθερή κατοικία που περνούν πολύ χρόνο σε δημόσιους χώρους.

Η Saccage 2024, μια ομάδα που διεξάγει εδώ και μήνες εκστρατεία κατά των Αγώνων του Παρισιού, έβαλε στο στόχαστρο το εύρος της ολυμπιακής ασφάλειας, περιγράφοντάς την ως «κατασταλτικό οπλοστάσιο» σε δήλωσή της στο Associated Press.

«Και αυτό δεν είναι μια γαλλική εξαίρεση, κάθε άλλο, αλλά ένα συστηματικό φαινόμενο στις χώρες υποδοχής», ανέφερε. «Είναι λογικό να προσφέρεται ένας μήνας «εορτασμών» στους πιο εύπορους τουρίστες με κόστος μια μακροχρόνια κληρονομιά ασφάλειας για όλους τους κατοίκους της πόλης και της χώρας;»

Πηγή: AP


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου