Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Σε κελιά και τάφους στέλνει τους εχθρούς του ο Ερντογάν


se-kelia--tafous-stelnei-tous-exthrous-tou-o-erntogan

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι διώξεις κατά χιλιάδων πολιτών στην Τουρκία, ενώ συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, το οποίο έχει μεταβάλει τον Ερντογάν στον απόλυτο κυρίαρχο της χώρας.

Απέραντη φυλακή η Τουρκία

Μετά το κλείσιμο 130 μέσων ενημέρωσης, η τουρκική κυβέρνηση ανέστειλε την ισχύ των διαβατηρίων περίπου 50.000 πολιτών, που πρακτικά σημαίνει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. 
Ο ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά παραδέχθηκε ότι οι κρατούμενοι έχουν ξεπεράσει τις 18.000. Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Αλά είπε ότι ήδη η κράτηση 9.677 ανθρώπων έχει μετατραπεί σε σύλληψη και αναμένεται να προσαχθούν σε δίκες. 

Εσκαψαν τους τάφους για τους μελλοντικούς θανατοποινίτες

Μπορεί η κυβέρνηση Ερντογάν να μην έχει ακόμη επαναφέρει την θανατική καταδίκη, αλλά αυτό μοιάζει να είναι μια μικρή τυπική λεπτομέρεια, καθώς, όπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες του πρακτορείο Reuters έχουν ήδη ανοιχτεί τάφοι στο λεγόμενο «Νεκροταφείο των προδοτών», στο οποίο έχει ήδη ταφεί ο πραξικοπηματίας λοχαγός Mehmet Karabekir. 

Ο τάφος του πραξικοπηματία λοχαγού Mehmet Karabekir
Ο τάφος του πραξικοπηματία λοχαγού Mehmet Karabekir

Το ξεχωριστό νεκροταφείο προκειμένου να ταφούν οι πραξικοπηματίες είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τόμπας, ο οποίος μάλιστα είχε δώσει συγχαρητήρια στον δήμαρχο της πόλης Ορντού στη Μαύρη Θάλασσα, επειδή απαγόρευσε να ταφούν οι νεκροί στρατιωτικοί που φέρονται  να συμμετείχαν στο πραξικόπημα.


«Ο δήμαρχος της πόλης Ορντού δεν επέτρεψε την ταφή τους. Μια οικογένεια έθαψε τον συγγενή της στην αυλή του σπιτιού της. Συγχαίρω τον δήμαρχο» σημείωσε ο Τόμπας.


«Εγώ έδωσα εντολή να βρεθεί ένας χώρος ταφής τον οποίο θα τον ονομάσουμε “νεκροταφείο προδοτών”. Έτσι οι περαστικοί θα καταριούνται τα κόκκαλά τους που θα βρίσκονται εκεί. Έτσι δεν θα μπορούν να ησυχάσουν ούτε στον τάφο τους» είπε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την Χουριέτ.

 

 

Aμερικάνος στρατηγός στο στόχαστρο του Ερντογάν

Ενας αμερικανός στρατηγός μπήκε στο στόχαστρο του Τουρκου προέδρου επειδή σχολίασε ότι  οι εκκαθαρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να έχουν συνέπειες στις διμερείς σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να κατηγορήσει τον στρατηγό ότι "παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών".
"Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών αντί να υπερασπίζεστε μια χώρα που απέτρεπε την απόπειρα πραξικοπήματος" είπε ο Ερντογάν μετά την τελετή που οργανώθηκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης του στρατού το οποίο βομβαρδίστηκε από τους πραξικοπηματίες τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου. Αυτή ήταν μια από τις χειρότερες επιθέσεις που διέπραξαν, καθώς στο στρατόπεδο αυτό σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι.
"Αυτός που υποκίνησε το πραξικόπημα βρίσκεται ήδη στη χώρα σας και τον τρέφετε", πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, ο διοικητής της Centcom, της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι "φοβάται τις συνέπειες που μπορεί να έχουν" οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε αν κάποια από τα στελέχη του τουρκικού στρατού με τα οποία συνομιλεί η Ουάσινγκτον έχουν συλληφθεί, απάντησε: "Ναι, πιστεύω ότι ορισμένοι είναι στη φυλακή".
Στην ομιλία του στο κέντρο μελετών Aspen ο στρατηγός υπογράμμισε πάντως ότι η Τουρκία είναι για τις ΗΠΑ ένας πολύ σημαντικός εταίρος στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Στις αναφορές του Αμερικανού στρατηγού αντέδρασε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «γελοίες» και «ατυχείς» .
Απαντώντας τον τούρκο πρόεδρο  ο στρατηγός δήλωσε πως οι ισχυρισμοί του είναι εσφαλμένοι:«Οποιεσδήποτε αναφορές ότι είχα την όποια ανάμειξη με το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι ατυχείς και εντελώς αναληθείς», τόνισε ο Βότελ.

Γκιουλέν: Ο Ερντογάν δηλητηριάστηκε από την εξουσία

Επειτα από μακρά παραμονή στην εξουσία, ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του δηλητηριάστηκαν από την εξουσία δηλώνει ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. 

Αναφερόμενος στις κατηγορίες της Αγκυρας, ότι αυτός βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα, ο Γκιουλέν επανέλαβε ότι είχε επανειλημμένα κατακρίνει το πραξικόπημα και τόνισε: «Στη ζωή μου, υπήρξα θύμα πραξικοπημάτων, υπέφερα κάτω από τα στρατιωτικά καθεστώτα, κατέκρινα την παρέμβαση του στρατού στην εγχώρια πολιτική. Αν κάποια άτομα τα οποία διαβάζουν τα έργα μου, ακούνε τις ομιλίες μου ή δείχνουν συμπάθεια προς τις ιδέες μου, ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, πρόδωσαν τις βασικές αξίες μου» Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές, στο ζήτημα της έκδοσής του. 


Μιλώντας για την παλιά φιλία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φετουλάχ Γκιουλέν είπε: «Kατά την πρώτη του θητεία ο Ερντογάν εφήρμοσε πράγματι κάποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και εκθειάστηκε, για τον λόγο αυτό, από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αλλά, όπως φαίνεται, έπειτα από μακρά παραμονή στην εξουσία, ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του δηλητηριάστηκαν από την εξουσία. Δεν μετανιώνω για το ότι στήριξα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αν τις προωθούσε κάποιο άλλο κόμμα, θα το στήριζα με τον ίδιο τρόπο. Τώρα, με την στερνή μου γνώση, καταλαβαίνω ότι τους έδειξα υπερβολική εμπιστοσύνη. Μετανιώνω για το ότι πίστεψα πως ήταν ειλικρινείς σε σχέση με τα όσα υπόσχονταν ότι θα έφεραν εις πέρας». 
Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο μουσουλμάνος ιεροκύρηκας τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας: «Πιστεύω ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλισθεί ότι η Τουρκία μπορεί να παραμείνει δημοκρατική και να προασπίζει τις βασικές ελευθερίες». 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου