Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΕΛΠΕ: Αντοχές σε κερδοφορία παρά τις διεθνείς πιέσεις



Του Γιάννη Κανουπάκη                                                                                                                                        jkan@naftemporiki.gr
Η υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης καθώς και η σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο 2017, ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων του  Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΕΛΠΕ-0,84% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο. 

Τα συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανέρχονται στα €149 εκ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €62 εκ., καταγράφοντας μείωση σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο 2017. Τα Καθαρά Κέρδη στο Α’ Τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα €74 εκατ., έναντι €124 εκ. το Α’ Τρίμηνο 2017, με την αύξηση των διεθνών τιμών αργού στο Α’ Τρίμηνο 2018, να έχει θετική επίπτωση στην αποτίμηση αποθεμάτων, ύψους €19 εκατ. Γεγονός είναι ότι και η κερδοφορία παραμένει υψηλή με ταυτόχρονη αύξηση παραγωγής και πωλήσεων, ενώ έχει επιτευχθεί  ιστορικό υψηλό εξαγωγών.
Ως πολύ σημαντικό, ειδικότερα, χαρακτηρίζεται το ότι στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον, τα διυλιστήρια του Ομίλου σημείωσαν ιστορικό υψηλό βαθμό απασχόλησης, με αποτέλεσμα την αύξηση παραγωγής και πωλήσεων, στα 3,9 εκατ. ΜΤ (+2%) και 4,1 εκατ. (+3%) αντίστοιχα και την επίτευξη ρεκόρ εξαγωγών στα 2,5 εκατ. ΜΤ, ξεπερνώντας το 60% των συνολικών πωλήσεων. Σύμφωνα με τη Διοίκηση, οι ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις των διυλιστηρίων και η αριστοποίηση του μίγματος αργών, διατήρησαν την υψηλότερη απόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων και το συνολικό τελικό περιθώριο διύλισης ΕΛΠΕ σε υψηλά επίπεδα.
Στο μεταξύ, μέσα στο Α’ εξαμήνου ολοκληρώνεται η διαδικασία αναχρηματοδότησης των τραπεζικών δανείων του Ομίλου ύψους περί των €900 εκατ.. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε η αναχρηματοδότηση κοινοπρακτικού τραπεζικού δανείου ύψους €400 εκατ., με συμμετοχή Ελληνικών και ξένων τραπεζών μέχρι το 2023, ενώ υπεγράφη ανακυκλούμενη πιστωτική γραμμή ύψους €300 εκατ., μέχρι το 2021. Το επιτόκιο ήταν σημαντικά μειωμένο, ενώ αυξήθηκε και το ποσό του δανείου και στις δύο συμβάσεις. Επιπλέον συμφωνήθηκε η σύναψη ανακυκλούμενης πιστωτικής γραμμής ύψους $250 εκατ., τριετούς διάρκειας, εξασφαλίζοντας καλύτερη διαχείριση συναλλαγματικού κινδύνου ισολογισμού, ενώ αποπληρώθηκε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους €240 εκατ., που είχε συναφθεί το 2016 για αποπληρωμή ευρωομολόγου.
Με τον τρόπο αυτό, ο Όμιλος βελτιώνει ιδιαίτερα το προφίλ και τις πηγές δανεισμού του με σημαντικό μέρος των χρηματοοικονομικών του αναγκών να καλύπτεται από δεσμευμένα μεσοπρόθεσμα δάνεια. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού δανεισμού που ανήλθε στα €2,7 δισ. στις 31 Μαρτίου, ήδη οδήγησαν τα χρηματοοικονομικά έξοδα στο Α’ τρίμηνο 2018 στα €39 εκατ., μειωμένα κατά 17% σε σχέση με πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €2 δισ., με το συντελεστή μόχλευσης στο 45%, σε επίπεδα αντίστοιχα με τα περσινά.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου