Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Κομισιόν: Πρόταση για καλοκαίρι χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όλους τους εμβολιασμένους τουρίστες

 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες να απαλλάσσονται πλήρως από τεστ ή καραντίνα όταν ταξιδεύουν από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη, και παρότρυνε τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για τα ταξίδια καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19.

Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία νωρίτερα αυτό το μήνα για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, μέσω ενός κωδικού QR.

Η εκτελεστική οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιδιώκει να τερματίσει ένα.. «συνονθύλευμα» ταξιδιωτικών μέτρων σε ολόκληρο το μπλοκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η υποχρέωση του τεστ και της καραντίνας δεν πρέπει να ισχύουν για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως 14 ημέρες πριν από το ταξίδι.

Περίπου οι μισοί ενήλικες της ΕΕ έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου.

Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη θα πρέπει να απαλλάσσονται από περιορισμούς για 180 ημέρες. Η Επιτροπή πρότεινε επίσης ότι οι πιο αξιόπιστες, αλλά ακριβότερες δοκιμές PCR (μοριακά τεστ) πρέπει να ισχύουν για 72 ώρες και γρήγορες δοκιμές αντιγόνου για 48 ώρες.

Τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε εμβολιασμό, δεν θα πρέπει να υποβληθούν σε καραντίνα εάν ταξιδεύουν με γονείς που έχουν εξαιρεθεί. Τα άτομα ηλικίας έξι ετών και άνω μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Η Επιτροπή συμπεριέλαβε επίσης ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» για να επιβάλει εκ νέου μέτρα για τους ταξιδιώτες από περιοχές όπου υπάρχει έξαρση στις μολύνσεις ή πολλά κρούσματα με κάποια από τις μεταλλάξεις του ιού.

Τα ταξίδια από περιοχές με σκούρο κόκκινο χρώμα, με περισσότερες από 150 περιπτώσεις COVID-19 ανά 100.000 άτομα σε διάστημα 14 ημερών, θα αποθαρρύνονταν έντονα, ενώ για τις περιοχές πρασίνου, με λιγότερες από 25 περιπτώσεις, δεν θα ισχύουν περιορισμοί, ανέφερε η πρόταση της Επιτροπής .

Μόνο η Μάλτα είναι σήμερα πράσινη.

Η πρόταση, η οποία θα υποβληθεί στα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι παρόμοια με εκείνη που έχει ήδη συμφωνηθεί για ταξίδια από έξω από το μπλοκ για εμβολιασμένους ταξιδιώτες και εκείνους που προέρχονται από «ασφαλείς» χώρες, παρόλο που τα τεστ εξακολουθούν να ισχύουν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου