Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Γερμανία: Δεν συμφώνησε ο κυβερνητικός συνασπισμός για τα μέτρα στήριξης

 


Χωρίς συμφωνία και σαφή βήματα για το πώς θα ελεγχθεί το αυξανόμενο ενεργειακό κόσος ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Όλαφ Σολτς στη Γερμανία, εν μέσω μάλιστα εντάσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Ώρες αφότου η Gazprom σταμάτησε ξανά τις ροές τον βασικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream για συντήρηση, ο τρικομματικός συνασπισμός του κ. Σολτς ζήτησε περισσότερο χρόνο για να οριστικοποιήσει τα μέτρα για να αμβλύνει την πίεση στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Δεν πρόκειται μόνο για το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και για τις τιμές», δήλωσε ο Σολτς μετά τη συγκέντρωση στο Meseberg βόρεια του Βερολίνου. Ο στόχος είναι «να διασφαλίσουμε ότι οι τιμές δεν εκτοξεύονται».

Η Γερμανία αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά σοβαρή ενεργειακή κρίση καθώς η Ρωσία περιορίζει τις παραδόσεις ως αντίποινα για τις κυρώσεις. Η κυβέρνηση παλεύει για ένα πακέτο βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τους κινδύνους διακοπής ρεύματος, με δελτίο και σοβαρή ύφεση εάν η Ρωσία σταματήσει τις προμήθειες.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι η κυβέρνηση έχει χώρο για μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος και περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ είναι διαθέσιμα στα 16 κρατίδια της Γερμανίας το 2023.

Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει ήδη εφαρμόσει δύο πακέτα αρωγής με μέτρα αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.

Οι εντάσεις ήταν υψηλές ενόψει της συνάντησης στο Meseberg, εν μέσω προσπαθειών για μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει δεσμευτεί να κλείσει τα κενά σε μια προγραμματισμένη εισφορά φυσικού αερίου για να διασφαλίσει ότι μόνο οι εταιρείες που επηρεάζονται από την ενεργειακή πίεση της Ρωσίας μπορούν να επωφεληθούν από τα κεφάλαια.

Τα κόμματα του συνασπισμού, τα οποία αποτελούνται από τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, τους Πράσινους του Χάμπεκ και τους Ελεύθερους Δημοκράτες του Λίντνερ, σχεδιάζουν να συνεδριάσουν το Σαββατοκύριακο.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου