Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ειδικό Δικαστήριο: Κατέθεσε πρώτος μάρτυρας ο Ανδρέας Λοβέρδος

 


Με την κατάθεση του βουλευτή του Πασοκ- ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου συνεχίστηκε η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφοράς Ελένης Τουλουπακη.

Ο κ. Λοβέρδος είναι ο πρώτος μάρτυρας που καταθέτει στη δίκη, καθώς μαζί με άλλους δύο βουλευτές είχαν καταθέσει αναφορά στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς σε δεν μιλάω σε βάρος του τότε υπουργού Παναγιώτη κουρουμπλή για την τιμολόγηση των φαρμάκων της novartis η οποία διαβιβάστηκε καθυστερημένα στη Βουλή, με αποτέλεσμα να παραγραφεί.

«Η κα Τουλουπάκη δεν έπραξε το καθήκον της  για τον κ.Παπαγγελόπουλο δεν έχω στοιχεία, δεν κάνω υποθέσεις" είπε ο κ. Λοβέρδος προσθέτοντας ότι όταν απεστάλη η αναφορά τελικά στη Βουλή, 

 τον Φεβρουάριο του 2018 μαζί με τη δικογραφία της ΝΟΒΑΡΤΙΣ για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα,  δεν αναγραφόταν ολογράφως το όνομα του κ. Κουρουμπλή,  αλλά μόνο με τα αρχικά του ονόματός του Π.Κ.

Πρόεδρος: Για τον δεύτερο κατηγορούμενο. Η κα Ράικου και η κα Τουλουπάκη δεν έκαναν καμία κίνηση. Γνωρίζετε αν κάποιος τις ώθησε;

Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν γνωρίζω.

Πρόεδρος: Άρα δεν έχετε στοιχεία για το εάν παρενέβη ο κ. Παπαγγελόπουλος;

Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν έχω στοιχεία, δεν θα κάνω υποθέσεις. 

Πρόεδρος: Ο κ.Κουρουμπλής ήθελε να βλάψει το Δημόσιο;

Ανδρεάς Λοβέρδου: Εξ αντικειμένου ωφελήθηκαν οι εταιρείες.

Ο μάρτυρας δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από την έδρα για το περιεχόμενο της επίμαχης αναφοράς, την πορεία της και το εάν περιέγραφε συγκεκριμένα αδικήματα κι εκείνος απάντησε με λεπτομέρειες.

Πρόεδρος: Κάνατε αναφορές στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς;

Ανδρέας Λοβέρδος: Πέραν των αναφορών έχω κάνει και μία μήνυση τον Ιούνιο του 2020. Η πρώτη αναφορά μου στο θέμα της μη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015 την έκανα στη Βουλή και η πρώτη μου αγόρευση στο κοινοβούλιο το 2016, ένα χρόνο πριν από όλα αυτά, καταγγέλλοντας τη μη τιμολόγηση.

Πέρασε ένας χρόνος δεν είχε αντιδράσει κανείς και αποφασίσαμε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κάναμε αναφορά στις 21-2-217 στην Εισαγγελέα Ράικου.

Η δεύτερη αναφορά έγινε στις 8 Μαρτίου 2017 και η τρίτη στις 13 Απριλίου 2017 και οι τρεις στην κα Ράικου. Στο μεταξύ είχε αλλάξει εισαγγελέας, αλλά είτε δεν το γνωρίζαμε είτε θέλαμε να κάνουμε στην ίδια εισαγγελέα την αναφορά.

Επί δικής μου υπουργίας γίνονταν έως τέσσερις τιμολογήσεις φαρμάκων το χρόνο.

Μετά από μένα έως δύο τιμολογήσεις το χρόνο.

Τότε λοιπόν, δεν έγινε η τιμολόγηση αυτή, κινηθήκαμε πολιτικώς και περιμέναμε κάποια αντίδραση. Δεν υπήρξε. Αντιθέτως τον Φεβρουάριο του 2018 μαζί με τον φάκελο ΝΟΒΑΡΤΙΣ ήρθε και αυτή η αναφορά στη Βουλή, είχαν φροντίσει να αποσβεσθεί η προθεσμία και είδαμε ότι ενώ των δέκα πολιτικών προσώπων τα ονόματα ήταν ολογράφως, του συγκεκριμένου υπουργού μόνο τα αρχικά του ονόματός του Π.Κ. (Παναγιώτης Κουρουμπλής).

Εγώ έκανα και μήνυση της κας Τουλουπάκη και εδώ σταματώ.

Πρόεδρος: Μπορείτε να μου πείτε ποια πράξη καταγγείλατε ότι τέλεσε ο υπουργός;

Ανδρέας Λοβέρδος: Μη τιμολόγηση. Αυτό συνιστά αξιόποινη πράξη. Δεν θέλαμε να υποδείξουμε στους εισαγγελείς τι να κάνουν, εμείς καταγγείλαμε «μη τιμολόγηση», όχι συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα. Εμείς καταγγείλαμε την παράλειψη του υπουργού να τιμολογήσει την πρώτη φορά μέσα στο έτος.

Πρόεδρος: Ποια πράξη καταγγείλατε;

Ανδρέας Λοβέρδος: Ζημία κατά του δημοσίου

Πρόεδρος: Άρα δεν είχατε συγκεκριμένο αδίκημα, απιστία, παράβαση καθήκοντος;

Ανδρέας Λοβέρδος: Αυτό θα το κρίνετε εσείς.

Πρόεδρος: Τι είχατε στο μυαλό σας;

Ανδρέας Λοβέρδος: Εγώ είμαι βουλευτής και όχι το δημόσιο να έχω υπολογίσει τη ζημία. Η μη τιμολόγηση συνιστούσε τότε υποτιμολόγηση. Με τη δική μου νομοθεσία η τιμολόγηση γινόταν με τις τρεις χαμηλότερες τιμές της ΕΕ.

Πρόεδρος: Έχουμε την κατηγορία ότι ωφελήθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Αν ένα φάρμακο κάνει πχ 20 ευρώ θα μηδενίσει στο τέλος;

Ανδρέας Λοβέρδος: Είχαμε ένα όριο μέχρι 10 ευρώ για να μην αποσύρουν τα φάρμακα οι εταιρείες από την αγορά. Θα σας πει ο κ.Ξανθός που έκανε την επόμενη τιμολόγηση ποια η διαφορά με αυτή που δεν έκανε ο κ.Κουρουμπλής.

Πρόεδρος: Αναφέρεστε σε φαρμακευτική δαπάνη και ζημιά δημοσίου - κέρδη εταιρειών. Αυτά κινούνται παράλληλα;

Ανδρέας Λοβέρδος: Ναι, αυτά κινούνται παράλληλα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η καθυστέρηση αποστολής της αναφοράς του στη Βουλή οδήγησε στην παραγραφή.

«Εάν όλα αυτά έρχονταν στη Βουλή εντός της αποσβεστικής προθεσμίας θα μπορούσε να γίνει έλεγχος. Απορώ πώς πέρασε η δικογραφία από τον Άρειο Πάγο για να φτάσει στη Βουλή με τα αρχικά Π.Κ. Όταν υπήρξε το αίτημα από ΝΔ για τη σύσταση επιτροπής ο τότε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ.Λάππας είπε: «κύριοι της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που φέρεται να τέλεσε ο κ.Κουρουμπλής;» Ο σκοπός ήταν να αποσβεστεί η προθεσμία. Υπήρχε περιθώριο τον Μάιο τον Ιούνιο του 2017 να φτάσει στη Βουλή. Εάν διακοπτόταν η σύνοδος της Βουλής στις 20 Απριλίου θα έλεγα ότι δεν προλάβαινε, αλλά είχε χρόνο».

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τρίτη, όποτε και θα συνεχίσει την καταθεσή του ο κ. Λοβέρδος.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου