Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Πακιστάν: Στους 89 οι νεκροί από την επίθεση σε τζαμί

 


Στους 89 ανέρχεται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί με στόχο το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Πεσάβαρ του Πακιστάν.

«Τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε ο Αγιάζ Χαν, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πόλη αυτή του βορειοδυτικού Πακιστάν, στο Γερμανικό Πρακτορείο. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα θύματα «ήταν αστυνομικοί», επιβεβαίωσε ο Χαν.

Οι αρχές δεν αποκλείουν ότι ο απολογισμός μπορεί να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

Το τζαμί βρίσκεται στην περιοχή όπου βρίσκεται το αρχηγείο της αστυνομίας και θεωρείται υψίστης ασφαλείας. Βρίσκεται επίσης κάπου πενήντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν. Διεξάγεται έρευνα για το πώς μπήκε ο βομβιστής-καμικάζι δεδομένου ότι τα μέτρα ασφαλείας του χώρου είναι δρακόντεια.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια σε αυτό το στάδιο.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν συνολικά 221 άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 10 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον Μουχάμαντ Άσιμ Χαν, εκπρόσωπο του νοσοκομείου Lady Reading της Πεσάβαρ.

Μετά την επίθεση, η πρωτεύουσα και η υπόλοιπη χώρα, ειδικά τομείς στα σύνορα με το Αφγανιστάν, τέθηκαν σε κατάσταση ακόμη υψηλότερης επαγρύπνησης.

Το Πακιστάν είναι αντιμέτωπο εδώ και μήνες, ειδικά αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021, με ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας. Έπειτα από λίγα χρόνια συγκριτικής ηρεμίας, οι επιθέσεις διαδέχονται η μια την άλλη και πάλι· αποδίδονται κυρίως στο Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ), στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), καθώς και σε αυτονομιστικές οργανώσεις των Βελούχων, μειονότητας που ζει κυρίως στην επαρχία Μπαλουτσιστάν.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου