Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μεγάλη μάχη στον Λουτρό – Εικόνες καταστροφής σε Πεύκα, Αετοχώρι (βίντεο, φωτογραφίες)

 


Σε ένα μεγάλο μέτωπο ανάμεσα στον οικισμό «Λουτρός» και στα Λουτρά Τραϊνούπολης έχει επικεντρωθεί η μάχη πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων με τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους οικισμούς Πεύκα και Αετοχώρι να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές.

Ο οικισμός Λουτρός παραμένει περικυκλωμένος από τη φωτιά, που τη νύχτα πέρασε μέσα από αυλές σπιτιών και των Λουτρών Τραϊανούπολης. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές κατάφεραν να την περιορίσουν, ανοίγοντας μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του αεροδρομίου και της Αλεξανδρούπολης, με τα μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρεια.

Μεγάλος φόβος όλων, όπως είπε και στο Naftemporiki.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, είναι οι αναζωπυρώσεις, αφού για δεύτερη ημέρα πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι στην περιοχή. Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή της Μελίας και από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έλαβε τεράστιες διαστάσεις, πέρασε την Εγνατία Οδό και με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά κατέκαψε σπίτια, αυτοκίνητα, μελίσσια, ολόκληρες περιουσίες.

Μιλώντας στο Open ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για μια πυρκαγιά «τροφοδοτούμενη από τους ανέμους» που δύσκολα θα σβήσει σήμερα.

Να θυμίσουμε ότι έχουν εκκενωθεί 8 οικισμοί, ενώ εξαιτίας του πυκνού καπνού που καθιστά αποπνικτική την ατμόσφαιρα, οι κάτοικοι της πόλης της Αλεξανδρούπολης έχουν λάβει σύσταση να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Βελτιωμένη είναι αυτή την ώρα η εικόνα στα μέτωπα προς τα δυτικά και βόρεια και ειδικότερα προς Αγνάντια και Νίψα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αποκαθίσταται η κυκλοφορία στην Εγνατία – Ποιοι δρόμοι έκλεισαν

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στο μεταξύ έχει κλείσει η παλιά εθνική οδός Αλεξανδρούπολης- Φερών, στο ύψος του αεροδρομίου, γιατί στην περιοχή των ιαματικών πηγών Τραϊανούπολης υπάρχουν πυκνοί καπνοί και δεν επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.

Eurokinissi

Στη μάχη ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Από το πρωί επιχειρούν από αέρος 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ σε όλη τη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Κέντρο Επιχειρήσεων, θα επιχειρήσουν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Από επίγειες δυνάμεις συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα και ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρεια και των δήμων και πολλοί εθελοντές.

Στάχτη έγινε ιστορικός ναός στο Αετοχώρι

Το Αετοχώρι του Έβρου είναι ένας από τους οικισμούς που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Κάηκαν σπίτια, αυτοκίνητα, αλλά και μία ιστορική εκκλησία, που έγινε στάχτη.

Πρόκειται για τον ιστορικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, του οποίου η καταστροφή είναι ολική.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου