Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Προσαρμογή των ελληνικών επιχειρήσεων στις προδιαγραφές του ESG

 


Η βιωσιμότητα και η υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία έχουν εκτοξεύσει τη σημασία των Κοινωνικών, Περιβαλλοντικών και Διακυβερνητικών Θεμάτων (ESG) στον επιχειρηματικό κόσμο. Το ESG αποτελεί ένα πλαίσιο αναφοράς που απαιτεί από τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους τρεις αυτούς παράγοντες κατά τη λήψη αποφάσεων.

Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στις προδιαγραφές του ESG για να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη και να ανταποκριθούν στις αυξημένες προσδοκίες των επενδυτών, των καταναλωτών και της κοινωνίας.

  • Κοινωνική Ευθύνη Επιχειρήσεων (CSR)

Η κοινωνική ευθύνη επιχειρήσεων αποτελεί θεμέλιο λίθο του ESG. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν δράσεις που προωθούν την κοινωνική ευημερία, συμπεριλαμβάνοντας τους εργαζομένους, τους πελάτες και τους τοπικούς κοινοτικούς φορείς. Επενδύσεις σε εκπαίδευση, υγεία και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της CSR.

  • Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να εστιάσουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα , στην ανακύκλωση και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η υιοθέτηση πράσινων πρακτικών στην παραγωγή και την κατανάλωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την προσέλκυση οικολογικά ευαίσθητου κοινού.

  • Διακυβέρνηση

Η διαφάνεια και η διακυβέρνηση αποτελούν σημαντικό τμήμα του ESG. Οι εταιρικές δομές πρέπει να είναι δίκαιες και διαφανείς, ενώ οι εταιρικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των μεριδιούχων, των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Η προσαρμογή των ελληνικών επιχειρήσεων στο ESG αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως το κόστος των περιβαλλοντικών επενδύσεων και την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού. Ωστόσο, η συμμόρφωση με το ESG μπορεί να αποφέρει οφέλη, όπως την αύξηση της επενδυτικής ελκυστικότητας και τη δημιουργία μιας θετικής εταιρικής φήμης.

Βέβαια, η προσαρμογή αυτή είναι αναγκαία γενικότερα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της επιτυχίας τους στον μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό κόσμο. Η εφαρμογή του ESG δεν αποτελεί μόνο νομική υποχρέωση αλλά και ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργήσουν μια βιώσιμη και υπεύθυνη επιχειρηματική πρακτική, προσελκύοντας τόσο επενδυτές όσο και καταναλωτές που εκτιμούν την κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση.

Σιούλας Χαρίσιος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, https://www.bssplus.gr/

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου