Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Εκλογές στη Γαλλία: 182 έδρες για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – Δεύτερος ο Μακρόν με 163 έδρες – Τρίτη η Λεπέν με 143 έδρες

 


Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέλαβε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, χωρίς να επιτύχει πλειοψηφία. Ο ακροδεξιός σχηματισμός της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο και αναμενόταν να κερδίσει άνετα, βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που περιλαμβάνει πέντε κόμματα της αριστεράς και της οικολογίας, εξασφάλισε 182 έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση. Η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα έχει 163 βουλευτές, ενώ η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα εκπροσωπηθεί από 143 βουλευτές, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός BFM νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα με ποσοστό συμμετοχής 66,63%.

Αυτό συνεπάγεται ότι κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε τις απαιτούμενες 289 από τις 577 έδρες για απόλυτη πλειοψηφία.

Στη νέα Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Για τη συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας, θα απαιτηθεί συνεργασία μεταξύ δύο τουλάχιστον εξ αυτών.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει αποφάσεις αφού συγκροτηθεί η Εθνοσυνέλευση και επιστρέψει από τις ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, αλλά θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι προνόμιο του προέδρου, αν και η Εθνοσυνέλευση μπορεί να τον ανατρέψει με πρόταση μομφής που θα συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές και να επιτρέψει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Ο Μελανσόν τόνισε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να αποχωρήσει και η αριστερή συμμαχία να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Ο λαός μας απέτρεψε το χειρότερο», ανέφερε ο Μελανσόν, αναφερόμενος στον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, που, αν και αρχικά θεωρήθηκε νικητής, τελικά κατέλαβε την τρίτη θέση.

Τα πιθανά σενάρια μετά τη νίκη της Αριστεράς στις εκλογές περιλαμβάνουν:

  • Σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
  • Πιθανή ακυβερνησία.
  • Συγκρότηση νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού.
  • Δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Αποκλείεται η πιθανότητα νέων εκλογών, καθώς βάσει νόμου δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν περάσει ένας χρόνος. Έτσι, ο Μακρόν θα πρέπει να πορευτεί με την τρέχουσα κατάσταση για τα τρία εναπομείναντα έτη της θητείας του.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου