Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

ΑΕΠ: Το στοίχημα για ανάπτυξη 2,5% το 2024 και οι προβλέψεις που χαμηλώνουν τον πήχυ

 

Θάνος Τσίρος


Το «στοίχημα» του φετινού ρυθμού ανάπτυξης θέλουν να κερδίσουν στο οικονομικό επιτελείο, τη στιγμή που σχεδόν το σύνολο φορέων και οργανισμών αμφισβητεί τη δυνατότητα να καταγραφεί πραγματικός ρυθμός μεταβολής του φετινού ΑΕΠ κατά 2,5%.

Eνώ διανύουμε τις κρισιμότερες εβδομάδες της φετινής χρονιάς (λόγω τουρισμού, στον οποίο έχουμε εναποθέσει πολλές ελπίδες για να διασφαλίσουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης), Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ΟΟΣΑ και εσχάτως και το ΚΕΠΕ προβλέπουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά, ακόμη και κάτω από το 2%.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα στερήσει από την Ελλάδα το επιχείρημα ότι θα συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρωζώνη σε όρους ΑΕΠ. Από την άλλη, όμως, θα επηρεάσει αρνητικά βασικούς δείκτες όπως η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού κ.λπ.

Οι προβλέψεις του ΚΕΠΕ είναι οι πιο δυσοίωνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Το Κέντρο κατεβάζει τον πήχη της φετινής ανάπτυξης περίπου στο 1,9%, ορίζοντας ένα εύρος από το 1,7% έως και το 2,1%. Για το β’ τρίμηνο προβλέπει ότι η θετική μεταβολή του ΑΕΠ θα κυμανθεί περίπου στο 1,47 με 1,72% (περίπου 1,6% κατά μέσο όρο), για να επιταχυνθεί στη συνέχεια σε 1,85% για το γ’ τρίμηνο (εύρος από 1,6 έως 2,1%) και στο 2% στο δ’ τρίμηνο.

Οι διεθνείς προκλήσεις

«Η συνολικά ευνοϊκή προοπτική που διαγράφεται για την ελληνική οικονομία, με βάση την παρούσα πρόβλεψη, βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές προκλήσεις και αβεβαιότητες, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με το διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα με παράγοντες όπως οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η ασθενής εξωτερική ζήτηση, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια» σημειώνουν οι αναλυτές του ΚΕΠΕ, οι οποίοι ποντάρουν στο ότι η προβλεπόμενη σταδιακή άνοδος του μέσου ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα ευνοήσει και την ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών αγαθών, οι οποίες προς το παρόν κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

«Η εισροή χρηματοδοτικών πόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο έτος και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αποτελούν κρίσιμες ευκαιρίες για την ενδυνάμωση των επενδύσεων και τη βελτίωση των προοπτικών σε καίριους κλάδους, έχοντας τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε μια περισσότερο ευνοϊκή εξέλιξη του ΑΕΠ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η πρόβλεψη του ΚΕΠΕ είναι η 6η που εκδίδεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς και μέχρι στιγμής είναι και η πιο απαισιόδοξη. Ο ΟΟΣΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν βάλει τον πήχη του ρυθμού ανάπτυξης στο 2%, ενώ ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τράπεζα της Ελλάδος με εκτίμηση ότι το φετινό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 2,2%. Από την άλλη, μόνο το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει δώσει πρόβλεψη για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, όσο δηλαδή προβλέπει (μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησης με το Πρόγραμμα Σταθερότητας) και το υπουργείο Οικονομικών.

Η απόσταση ανάμεσα στην πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (1,9%) και αυτήν που έχει υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών (2,5%) είναι 0,6%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 1,3 δισ. με 1,4 δισ. ευρώ.

Το αν η πλάστιγγα θα γείρει προς τη μία ή προς την άλλη πλευρά θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο.

Στο οικονομικό επιτελείο ήδη συγκεντρώνουν στοιχεία και αν χρειαστεί να «διορθωθεί» ο ετήσιος στόχος της ανάπτυξης αυτό θα γίνει τον Σεπτέμβριο με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, πριν δηλαδή φτάσουμε στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου