Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Γαλλικές εκλογές: Τα δύσκολα μετεκλογικά σενάρια και ο φόβος του αδιεξόδου

 


Μπορεί η ακροδεξιά να ελπίζει σε μια ιστορική νίκη, αλλά το πιο πιθανό αποτέλεσμα των σημερινών γαλλικών εκλογών είναι ένα πλήρες πολιτικό αδιέξοδο.

Είναι η πρώτη φορά που o Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να αναλάβει την διακυβέρνηση της Γαλλίας και να πάρει τον απόλυτο έλεγχο της Βουλής.

Αλλά μετά τη νίκη του RN στον πρώτο γύρο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές την περασμένη Κυριακή, εκατοντάδες αντίπαλοι υποψήφιοι αποχώρησαν από την κούρσα, αφήνοντας έναν δημοκρατικό υποψήφιο σε κάθε περιφέρεια ώστε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσει τον εκπρόσωπο της ακροδεξιάς.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να εμφανιστεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν νικητής αν και το μέγεθος της νίκης της ακροδεξιάς δεν μπορεί να προβλεφθεί επακριβώς.

Πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο Μακρόν δήλωσε πως ήταν η υπεύθυνη λύση να προκηρύξει μια πρόωρη ψηφοφορία ως απάντηση στη νίκη του RN στις ευρωεκλογές, λίγα λεπτά αφότου ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά, τον είχε προκαλέσει να το πράξει.

Οι εκλογές σε δύο γύρους προκάλεσαν σοκ στη χώρα που προετοιμάζεται για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στις 26 Ιουλίου. Τα μέτρα ασφαλείαγια μια περίοδο αυξημένης πολιτικής έντασης.

Φόβοι για βία

Υπάρχουν φόβοι για βία στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, και μια προγραμματισμένη διαμαρτυρία έξω από την Εθνοσυνέλευση το απόγευμα της Κυριακής έχει απαγορευτεί.

Στο Ντριό, μια ιστορική παλιά πόλη στο δρόμο προς τη Νορμανδία, η ψηφοφορία της Κυριακής πέφτει την ημέρα που περνάει η Ολυμπιακή φλόγα. «Για εμάς είναι ένα τεράστιο θέμα, μεγαλύτερο από τις εκλογές», λέει η Πολίν εργαζόμενη σε τουριστικό πρακτορείο, στο BBC, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι ο Μακρόν έπρεπε να περιμένει έως τους Ολυμπιακούς Αγωνες.

Απίθανη η απόλυτη πλειοψηφία

Ο βετεράνος σχολιαστής Nicolas Baverez πιστεύει ότι ο πρόεδρος δεν έχει απλώς τινάξει στον αέρα τη θητεία του και ανοίξει διάπλατα τις πύλες της εξουσίας για την ακροδεξιά. «Έχει θέσει σε κίνδυνο τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, κάτι που θα μπορούσε να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα στην πίστη και την εικόνα της Γαλλίας», έγραψε στο Le Point την παραμονή του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Υποψήφιοι όπως η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντελά έχουν ήδη κερδίσει τις έδρες τους, αποσπτώντας περισσότερες από τις μισές ψήφους. Αλλά άλλοι 500 βουλευτές θα αναδειχθούν από τον επαναληπτικό γύρο, ανάμεσα σε δύο ή τρεις υποψηφίους ανά περιφέρεια.

Υπήρξαν 217 αποχωρήσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 130 υποψηφίων του Λαϊκού Μετώπου που έρχεται δεύτερο σε εθνικό επίπεδο και 81 από τη συμμαχία «Μαζί» του Μακρόν. Και αυτό άλλαξε δραματικά την ισορροπία αυτών των γενικών εκλογών.

Οροφή οι 210 έδρες

Οι προβλέψεις μετά τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής έδωσαν στο RN πιθανότητες να εξασφαλίσει μια απόλυτη πλειοψηφία 289 εδρών, αλλά οι τελικές δημοσκοπήσεις την Παρασκευή δείχνουν ότι είναι πλέον απίθανο, με 205 έως 210 έδρες ως πιθανό μέγιστο.

Τα κόμματα που προσπαθούν να εμποδίσουν μια νίκη του RN ξεκινούν από τη ριζοσπαστική αριστερά, τους κομμουνιστές και τους πράσινους έως τους κεντρώους και συντηρητικούς του Μακρόν. Όλοι τους τονίζουν ότι υπερασπίζονται την Πέμπτη Δημοκρατία από τις ακραίες πολιτικές της ακροδεξιάς.

Το κόμμα της Λεπέν έχει απονευρώσει πολλές από τις ακραίες πολιτικές του, αλλά εξακολουθεί να θέλει να δώσει στους Γάλλους πολίτες την «εθνική προτεραιότητα» έναντι των μεταναστών για θέσεις εργασίας και στέγαση. Στοχεύει στην κατάργηση του δικαιώματος της αυτόματης υπηκοότητας στα παιδιά μεταναστών . Θέλει επίσης να απαγορεύσει στους διπλής υπηκόους ευαίσθητες θέσεις εργασίας.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι απαραίτητα αξιόπιστες. Κάθε μία από τις 500 αναμετρήσεις είναι ένας τοπικός διαγωνισμός και οι ψηφοφόροι δεν ακολουθούν τις συστάσεις των πολιτικών κομμάτων.

Το κρίσιμο όριο

Εάν το RN αποσπάσει πάνω από 250 έδρες, μπορεί να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ένα τέτοιο είδος κυβέρνησης RN είναι απίθανο, πιστεύει ο καθηγητής Armin Steinbach του business school HEC στο Παρίσι. Σύντομα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας, πιστεύει, και σύμφωνα με το σύνταγμα, η Γαλλία δεν μπορεί να έχει άλλες γενικές εκλογές για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι ένας «μεγάλος συνασπισμός» που θα εμπλέκει τα περισσότερα από τα άλλα κόμματα, εκτός από το ριζοσπαστικό κόμμα “Ανυπότακτη Γαλλία”(LFI), το οποίο η συμμαχία Μακρόν και οι συντηρητικοί απορρίπτουν ως εξτρεμιστικό.

Αυτή η ιδέα του «μεγάλου συνασπισμού» έχει αποκτήσει κάποια δυναμική τις τελευταίες ημέρες, αλλά η ηγέτης των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ κατέστησε σαφές ότι «δεν θα υπάρξει μακρονιστής πρωθυπουργός», ό,τι κι αν συμβεί.

Γίνεται επίσης λόγος για κυβέρνηση τεχνοκρατών, παρόμοια με εκείνη που κυβερνούσε την Ιταλία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Ωστόσο, στην περίπτωση της Γαλλίας, αντί να επιλεγούν τεχνοκράτες και όχι πολιτικοί, μπορεί να περιλαμβάνει πολιτικούς με αποδεδειγμένη εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς.

Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία εισέρχεται σε αχαρτογράφητο έδαφος, λέει ο Jean-Yves Dormagen του ινστιτούτου Cluster 17.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και θα εξαντλησει τα τελευταία τρία χρόνια στην Προεδρία.

Κουτσός πρόεδρος

«Θα έχουμε τον Μακρόν ως έναν κουτσό πρόεδρο που δημιούργησε, χωρίς να χρειάζεται να το κάνει, αυτό το χάος», λέει ο καθηγητής Στάινμπαχ στο BBC.

Η άμεση ανησυχία για τη Γαλλία είναι να έχει κάποιο είδος κυβέρνησης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο συνταγματολόγος Μπενζαμίν Μορέλ πιστεύει ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι το τέλος των Αγώνων του Παρισιού.

«Αυτό θα δώσει χρόνο στα μέρη για να καταλήξουν σε συμφωνία από τώρα έως την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τον επόμενο προϋπολογισμό», είπε στη Le Figaro.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου