Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Η έκπληξη Πολύδωρα: Eλιγμός ή αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση;


i-ekpliksi-poludwra-eligmos-i-allagi-pleusis-apo-tin-kubernisi

Η πρόταση της κυβέρνηση στον Β. Πολύδωρα για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία εξυπηρετώντας δύο βασικούς στόχους από την πλευρά του Μ. Μαξίμου. Από την μία πλευρά το Μ. Μαξίμου επιδιώκει να… στριμώξει την ΝΔ και να στηρίξει την επιλογή του Β. Πολύδωρα για την Προεδρία του ΕΣΡ ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει υπηρετήσει ως υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Καραμανλή.

Σε δεύτερο χρόνο όμως με την επιλογή του κ. Πολύδωρα η κυβέρνηση πραγματοποιεί νέα στροφή 180ο στο θέμα της επιστροφής των αρμοδιοτήτων από τον υπουργό Επικρατείας στο ΕΣΡ καθώς μετά τις δηλώσεις του Β. Πολύδωρα έξω από το Μ. Μαξίμου και ο Ν. Παππάς δήλωσε ότι θα επιστραφούν οι αρμοδιότητες στην ανεξάρτητη αρχή όπως αποφάσισε το ΣτΕ, καταργώντας ουσιαστικά τον νόμο που είχε περάσεις την βουλή για τις άδειες.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και χτες το βράδυ η κυβέρνηση έδινε την εικόνα ότι επιθυμεί να συγκροτηθεί πρώτα το ΕΣΡ και κατόπιν να ψηφιστεί στην βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία να στηρίζεται στον νόμο Παππά και να προβλέπει καταβολή ενοικίου από τα κανάλια που θα εκπέμπουν υπό προϋποθέσεις για να λάβουν βεβαιώσεις νόμιμης λειτουργίας. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι πριν από την Διάσκεψη των Προέδρων η κυβέρνηση την Δευτέρα το πρωί θα καταθέσει διάταξη για την κατάργηση του άρθρου 2Α του νόμου Παππά με το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. 

Πως έγινε το «πολιτικό προξενιό»

Το πολιτικό προξενιό για την επιλογή του Β. Πολύδωρα έγινε από τα στελέχη της κυβέρνησης τα οποία προέρχονται από το χώρο της νέας Δημοκρατίας και έχουν ισχυρούς δεσμούς με την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος προκειμένου να προταθεί από την κυβέρνηση για πρόεδρος του ΕΣΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα του Β. Πολύδωρα σε συνδυασμό με την νέα στρατηγική για την υπόθεση των καναλιών συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Μ. Μαξίμου. Στο κομματικό όργανο που συνεδρίασε εκτάκτως και υπό άκρα μυστικότητα συζητήθηκε η ανάγκη να βρεθεί ένα πρόσωπο προερχόμενο από τη ΝΔ για την ηγεσία του ΕΣΡ, στο οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί την υπερψήφισή του. Παράλληλα τα στελέχη του οργάνου εισηγήθηκαν να προχωρήσει η κυβέρνηση στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τον υπουργό Επικρατείας στο ΕΣΡ για την διενέργεια του νέου διαγωνισμού για τις άδειες προκειμένου να διαφανεί η πλήρης προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στις επιταγές του ΕΣΡ. 
Οι δηλώσεις του Β. Πολύδωρα μετά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση και τον Ν. Παππά σηματοδότησαν και την αλλαγή πλεύσης – για μία ακόμη φορά – της κυβέρνησης στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Ο κ. Πολύδωρας έθεσε ως προϋπόθεση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα καίριο σημείο, πρόταση που όπως είπε έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. «Εννοείται ότι στην επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή του διαγωνισμού» συμπλήρωσε ο κ. Πολύδωρας ενώ σε ερώτηση αν με όσα λέει ζητά την απόσυρση του νόμου Παππά ο πρώην βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι «μου είναι αδιάφορο».
Ο κ. Πολύδωρας στις δηλώσεις του έθεσε ως προϋπόθεση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα καίριο σημείο, πρόταση που όπως είπε έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. «Αυτό που εξέθεσα εγώ είναι ότι με συνταγματική συμπεριφορά δεχόμαστε την απόφαση του ΣτΕ και ενοούμε ότι το καίριο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις Πολύδωρα

«Η κατάσταση στο θέμα αυτό (συγκρότησης του ΕΣΡ) είναι σε ένα βραχυκύκλωμα και θεωρώ την πρόταση που μου έγινε να αναλάβω Πρόεδρος του Συμβουλίου ως τιμητική, αλλά κυρίως ως πρόταση για μια θέση ευθύνης. Αυτές τις ώρες όλοι οι δυνάμενοι να εκφέρουν γνώμη και να έχουν την αποφασιστικότητα για μια εποικοδομητική συμβολή, νομίζω ότι είναι υποχρεωμένοι να δράσουν. Αυτό που εξέθεσα εγώ στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής είναι ότι με συνταγματική συμπεριφορά, συμμόρφωση, το δεχόμαστε, όπως είναι φυσικό, έχει δηλωθεί και από πλευράς κυβερνήσεως και φυσικά και από εμένα με την νομική μου παιδεία, την απόφαση του ΣτΕ και εννοούμε ότι το καίριο σημείο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Αυτό εγένετο δεκτό από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής και αυτή είναι η νέα θέση της πρότασης για την συγκρότηση του Συμβουλίου της Ραδιοτηλεόρασης». Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η ΝΔ θα συναινέσει στο πρόσωπό του, είπε "δεν το ξέρω" ενώ σχετικά με τις αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε "επικοινωνιακά παιχνίδια", ο κ. Πολύδωρας είπε ότι "εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα στο πνεύμα (της συνάντησης) με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής, τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα, είδα τάση για συναίνεση η οποία είναι και προϋπόθεση της δικής μου παρεμβάσεως". Ο κ. Πολύδωρας έκανε λόγο για "συναίνεση που εκτείνεται, δεν ξέρω τι κάνει η ΝΔ, στην ανάληψη της πρωτοβουλίας από εμένα, ή στην επιθυμία μου έστω, να επικοινωνήσω με τους αρχηγούς και της ΝΔ, τον κ. Μητσοτάκη και τους άλλους αρχηγούς, όλων των κομμάτων και φυσικά για να επικοινωνήσω ή να εκθέσω τις σκέψεις μου και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας". "Με ένα πνεύμα συναινετικό, αλλά δεν πάει άλλο το αδιέξοδο. Και η συμβολή μου λαμβάνει τον τίτλο να συμβάλλω στην εξομάλυνση, θεσμική και μοναδική εξομάλυνση. Μέχρι και την ένταση -δεν ξέρω πως σχηματίζονται με τόση ευκολία αυτά τα πράγματα- με την Δικαιοσύνη δεν την εννοώ. Εκτός τόπου και χρόνου, ένταση με την Δικαιοσύνη αυτές τις ώρες. Θέλω να είμαι ένας παράγων εξομάλυνσης θεσμικής και νομικής αξίας. Έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε, ο τόπος έχει τόσα προβλήματα, νομίζω ότι αυτό πρέπει να λυθεί και εννοείται ότι στην επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή του διαγωνισμού. Για τις λεπτομέρειες και πως θα οργανωθεί το θέμα αυτό, χρειάζεται να δούμε και την απόφαση του ΣτΕ" πρόσθεσε. Ο κ. Πολύδωρας δεν θέλησε να απαντήσει στο πότε του έγινε η πρόταση για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, -"ευχαριστώ πολύ" απάντησε χαρακτηριστικά στην ερώτηση- ενώ ερωτηθείς "είπατε προηγουμένως ότι η συμφωνία έχει να κάνει με ότι προβλέπει το Σύνταγμα για το ΕΣΡ, ουσιαστικά δεν χρειάζεται να μιλάμε πια για κατάργηση του "Νόμου Παππά;" είπε "αδιάφορο, δεν είναι στην σκέψη μου".

Οπισθεν Παππά

Λίγο αργότερα ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς με δηλώσεις του συμφωνούσε με την προαναγγελία που έγινε από τον Β. Πολύδωρα για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ λέγοντας: ««Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο ν.4339/15. Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων». Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση του ΕΣΡ επιτέθηκε στους δικαστές και προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση στην βάση του νόμου Παππά που θα προβλέπεται η καταβολή ενοικίου στα κανάλια και απόδοση προσωρινών βεβαιώσεων βάση των προδιαγραφών του υπάρχοντος νόμου. Ο κ. Πολύδωρας από την πλευρά του όμως προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου Παππά. Αντίστοιχα ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότησης των καναλιών είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ, ανακοίνωσε ότι θα προταθεί για την Προεδρία του ΕΣΡ ο Β. Πολύδωρας και αντιπρόεδρος ο Ρ. Μορώνης και εξέφρασε την ελπίδα να διαμορφωθεί ΕΣΡ την ερχόμενη Δευτέρα με την συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων. 

Αλλαγή πλεύσης ή νέος πολιτικός ελιγμός από την κυβέρνηση; 

Η κυβέρνηση δείχνει να κάνει νέα «κωλοτούμπα» μέσα σε 48 ώρες αφού μετά την αλλαγή της ώρας συνεδρίασης της διάσκεψης των Προέδρων προτείνει τον Β. Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ για να στριμώξει την ΝΔ και προαναγγέλλει την μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κυβέρνηση στο ΕΣΡ με την κατάργηση του άρθρου 2Α του νόμου Παππά. Άρα η κυβέρνηση επιμένει στην ισχύ του νόμου Παππά και προσαρμόζει την διάταξη για τις αρμοδιότητες της αδειοδότησης που μεταφέρονται στο ΕΣΡ αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι προδιαγραφές λειτουργίας των καναλιών θα είναι σε ισχύ. Η αλλαγή τακτικής από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται για δύο λόγους: πρώτον για να ….αδειάσει την ΝΔ και να την καταστήσει υπεύθυνη για ενδεχόμενη μη συγκρότηση του ΕΣΡ και από την άλλη θέτοντας επικεφαλής τον Β. Πολύδωρα στο ΕΣΡ ο οποίος προέρχεται από την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ αλλά ήταν και από τους φανατικότερους υποστηρικτές του νόμου Παππά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αντιπολίτευσης η επιλογή Πολύδωρα θα αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό για την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου που έθετε ο νόμος Παππά από την πίσω πόρτα με την έγκριση του ΕΣΡ εάν εγκριθεί η σύνθεσή του υπό την Προεδρία του Β. Πολύδωρα.  

Τι έλεγε ο Πολύδωρας για το νόμο Παππά 

Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Πολύδωρας έλεγε από τον Φεβρουάριο του 2016 για τον νόμο Παππά στην ΕΡΤ ότι για δέκα χρόνια ήταν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, στην οποία τα μέλη της ήθελαν να φέρουν προς ψήφιση τον νόμο για τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά πάντα κάποιος τους σταματούσε. Χαιρέτισε το νομοσχέδιο Παππά και είπε πως αυτό ήθελε να κάνει και ο Καραμανλής, όταν μίλαγε για τους νταβατζήδες, αλλά δεν μπόρεσε. Ο κ. Πολύδωρας επικαλέστηκε μάλιστα, το άρθρο 15, παράγραφος 2 του Συντάγματος. «… Έβλεπα την κηδεμονία και την τρομοκρατία που κάνουν αυτοί (σημ. στα ιδιωτικά κανάλια)… κρατάω σημειώσεις και βλέπω τι ρόλο παίζουν… Το ίδιο έκανε και ο Καραμανλής…» είπε. Και συνέχισε: «Ήμουν δέκα χρόνια στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και παλεύαμε, εγώ τίμια, οι άλλοι υπεκρίνετο εκεί πέρα, ότι πρέπει να βάλουμε μία τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και κάτι σταματούσε την κίνηση να βάλουμε μία τάξη…». Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο «τί;» ο κ. Πολύδωρας απάντησε: «Όταν ήταν βολεμένοι και εκχωρημένοι στους νταβατζήδες και άρχοντες της ραδιοτηλεόρασης. Το Σύνταγμα λέει η Ραδιοφωνία και η Τηλεόραση  τελούν υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους, άρθρο 15, παρ. 2… Και έρχεται τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση, το πρώην κόμμα μου και δεν συναινεί να φτιάξουν και να ανανεώσουν και να τεθεί σε λειτουργία το ΕΣΡ… Κι αυτό είναι ένα μπλοκάρισμα στη διαδικασία… Διαγωνισμός θα είναι. Να φροντίσουν τα κόμματα να παρακολουθήσουν την εγκυρότητα  και τη νομιμότητα και τη συνταγματική ευταξία αυτού του Διαγωνισμού…». Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης για το προσωπικό δήλωσε: «Ας μη μιλάνε για απολύσεις στα κανάλια γιατί τις έχουν κάνει ήδη, χωρίς νόμο και τις μη πληρωμές τις έχουν κάνει ήδη χωρίς νόμο». «Δεν ισχύει το επιχείρημα για το προσωπικό, δεν ισχύει ότι η επιδιώκεται η καρατόμηση οιουδήποτε. Επιδιώκεται η υπαγωγή των πάντων στο νόμο». Συμπλήρωσε δε: «Ασφαλώς και χαιρετίζω την επίσπευση του Νίκου Παππά, γιατί δεν μπορεί ένα κράτος να περιέρχεται σε αδράνεια και σε παραλυσία, επειδή η αντιπολίτευση…»
Ο κ. Πολύδωρας είχε διατελέσει υπουργός δημόσιας τάξης επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή το 2006 μέχρι το 2007.Έκτοτε διατηρεί ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς τόσο με τον πρώην πρωθυπουργό όσο και με το νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε αναλάβει υπουργός εσωτερικών και δημόσιας τάξης, μετά την απομάκρυνση του Β. Πολύδωρα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο Βύρων Πολύδωρας  αποχώρησε  από τη Νέα Δημοκρατία την περίοδο της προεδρίας του Αντώνη Σαμαρά και είχε ζητήσει τότε να συνεργαστεί η Νέα Δημοκρατία με τη Χρυσή Αυγή το 2013. Είχε χαρακτηρίσει και την τρόικα πραγματικό εχθρό της Ελλάδας  και διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της νέας Δημοκρατίας το Δεκέμβριο του 2013, όταν καταψήφισε το φόρο ακινήτων. Λίγο αργότερα κ. Πολύδωρας σχεδόν ταυτίστηκε με τους οπαδούς της δραχμής τους αντιευρωπαϊστές και λαϊκιστές ενώ τον Νοέμβριο του 2013 κατηγόρησε τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ως τιμωρό των δύσμοιρων νοικοκυραίων που απαλλοτριώνει την ακίνητη περιουσία όπως ο Λένιν.
Στα τέλη του 2013 ανακοίνωσε ότι προχωράει στη δημιουργία νέου κόμματος με τη σύμπραξη δεξιών αντιμνημονιακών δυνάμεων καλώντας τους κύριους Καμμένο ζωή Καρατζαφέρη και Νικολόπουλο σε συνεργασία που θα ηγούνταν ο ίδιος. Η προσπάθεια όμως δεν ευοδώθηκε και 6 Φεβρουαρίου 2014 προχώρησε στην ίδρυση του κόμματος με ονομασία « Ένωση για την πατρίδα και το λαό» του οποίου και ηγήθηκε. 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου