Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

"Αχαρτογράφητες" εξελίξεις το 2017-τα κόμματα ψάχνουν πυξίδα


axartografites-ekselikseis-to-2017-ta-kommata-psaxnoun-puksida

Σε πλήρη κινητικότητα βρίσκεται το πολιτικό σύστημα με τους εγχώριους παίκτες να προσπαθούν να χαράξουν πορεία σε μια περίοδο που τα νερά είναι αχαρτογράφητα. Και όπως λέει και ένας κορυφαίος υπουργός που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, έχουμε δει τη στροφή του δρόμου, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε που βγάζει και δεν έχουμε δει και το φως στο βάθος.     

Ως εκ τούτου, όλα είναι ρευστά για τη χώρα και επί της ουσίας οι οικονομικές εξελίξεις προσδιορίζουν εν πολλοίς και τις πολιτικές και όσο δεν υπάρχει σαφές σήμα για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα τόσο δεν μπορεί κανένα από τα κόμματα να οριοθετήσει και την δική του κατεύθυνση.
Και αυτό διότι όλα ανατρέπονται και δεν υπάρχουν σταθερές, ενώ και η κοινή γνώμη είναι σε φάση αναζήτησης με πολύ υψηλά ποσοστά αποχής ή ακόμα και αδιευκρίνιστης ψήφου που ξεπερνά το 30% των πολιτών. Οι ψηφοφόροι ψάχνονται και αναζητούν…πολιτικό λιμάνι και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένα…πολιτικό σκάφος που δείχνει να δέχεται την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Οι εκλογές αργούν και όλοι ...ψάχνονται

Αν και η Ν.Δ. προηγείται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις και υπερέχει σε όλους τους δείκτες του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης νικά κατά κράτος τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ και η παράσταση νίκης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σε πάρα πολύ μεγάλα ποσοστά, εντούτοις δεν υπάρχει δυναμική, υπό την έννοια πως δεν δημιουργήθηκε ακόμα ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτό το ρευστό κλίμα, όπου οι σταθερές του παρελθόντος δεν υπάρχουν, όλα τα πολιτικά σχήματα…«ψάχνονται», ενώ η βεβαιότητα που είχαν πολλοί ότι θα γίνουν οι εκλογές εντός του Μαρτίου του 2017 με λίστα δεν υπάρχει πλέον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τρόπους να ξεπεράσει την πίεση που δέχεται και την πάρα πολύ μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις, ενώ επενδύει στη μακρά προεκλογική περίοδο, ευελπιστώντας σε καλύτερες ημέρες. Κρίσιμο σημείο όμως για την μετέπειτα πορεία του είναι η μη ενεργοποίηση του κόφτη στις συντάξεις και η καλυτέρευση των δεικτών της οικονομίας και άρα η διάχυση τμήματος του πλεονάσματος στις ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες.
Βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η επιστολή που απέστειλε στους πιστωτές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν δίνει πολλά περιθώρια ελιγμών, εντούτοις η πρωθυπουργική ομάδα δεν έχει δεσμεύσεις, όπως λέγεται, και δεν αποκλείεται να έχουμε και πάλι ανατροπές και συγκρούσεις με τους θεσμούς, στη λογική της δημιουργίας εσωτερικού προεκλογικού κλίματος.

Ο φόβος του 4ου Μνημονίου

Ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστεί άμεσα ο Πρωθυπουργός είναι να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόσταση που τον χωρίζει εδώ και πολύ καιρό από τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που τον στήριξαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο φόβος του τέταρτου μνημονίου υπάρχει και γι’ αυτό και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι κυριολεκτικά σε υπαρξιακή και πολιτική κρίση, αφού για μια ακόμη φορά αναμένεται, εκτός και εάν υπάρξουν εξελίξεις όπως π.χ. εκλογές, να ψηφίσουν νέα σκληρά μέτρα.

Στιγμιότυπο από ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Στιγμιότυπο από ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου γίνεται συζήτηση και για την προσέλκυση πασοκογενών στελεχών που είναι διατεθειμένα να συνδράμουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείεται σε αυτό το πεδίο να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις.
Σε αυτό το κλίμα, ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ υπό τον Πάνο Καμμένο, εμφανίζονται πιο συμπαγείς ως ομάδα, αν και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα σε πτωτική πορεία. Βέβαια και σε παλαιότερες μετρήσεις υπήρχε αυτό το κλίμα και ο Π. Καμμένος το ανέτρεπε στις εκλογές.
Τώρα η κατάσταση όμως είναι πιο ζόρικη και λέγεται στο παρασκήνιο πως υπάρχει συζήτηση ο Π. Καμμένος που επιθυμεί και την προσέλκυση στελεχών του λεγόμενου πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, και οι βουλευτές και τα στελέχη του να συνεργαστούν εκλογικά με το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να είναι σίγουρη η συμμετοχή τους στη νέα Βουλή.

Η στάση της ΝΔ

Η Ν.Δ. προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και εμφανίζεται ως η επόμενη κυβέρνηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη να διαμηνύει πως δεν έχει εσωκομματικά προβλήματα και είναι πανέτοιμος να κυβερνήσει. Στην αξιωματική αντιπολίτευση επενδύουν πολύ στα ανοίγματα που γίνονται στα πλαίσια της διεύρυνσης και έχει αποφασιστεί γενναίο φρεσκάρισμα στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Βέβαια, η Ν.Δ. πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων στο δρόμο προς τις εκλογές και καλείται άμεσα να κλείσει πολλές εκκρεμότητες, όπως π.χ. να παρουσιάσει τη νέα γενιά στελεχών της, να προβάλλει το πρόγραμμά της, κ.α., ώστε να πείσει πως είναι πανέτοιμη να κυβερνήσει.
Η στρατηγική διεύρυνσης προς το χώρο του κέντρου παραμένει ως έχει και ενοχλεί και το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με κορμό το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με πολλά στελέχη που επιθυμούν αν και δεν είχαν σχέση ιδεολογική με τη Ν.Δ. να τη στηρίξουν σε μια λογική «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως είναι λογικό το Ποτάμι δέχεται μεγάλη πίεση, κυρίως από τη Ν.Δ. και γι’ αυτό και ο Σταύρος Θεοδωράκης λέγεται ότι είναι θετικός να συνδράμει και να ενισχύσει, ώστε να λάβει σάρκα και οστά, η συζήτηση που ξεκίνησε για τη δημιουργία ενός νέου κεντρώου κόμματος, από στελέχη, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, κ.α.

Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Ποταμιού τον περασμένο Φεβρουάριο.
Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Ποταμιού τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αυτή η κινητικότητα στο χώρο της κεντροαριστεράς και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κόμματος, που προφανώς δεν θα ηγείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρά τις διαρροές από συγκεκριμένα κέντρα, έχει ενοχλήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που βλέπει να πλήττεται η προσπάθειά του να γίνει, όπως πιστεύει η Φώφη Γεννηματά, αξιωματική αντιπολίτευση. Η Φ. Γεννηματά δεν θεωρεί ότι θα έχει τύχη το νέο εγχείρημα, αλλά δεν μπορεί να το αποτρέψει, ενώ η ίδια θα συνεχίσει τις κινήσεις της ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ και ήδη έχει αποστείλει κάλεσμα σε πρώην βουλευτές για συζήτηση και προβληματισμό για το μέλλον της παράταξης.
 
Σε κρίση είναι και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που αναζητά βηματισμό, καθώς δέχεται και το κόμμα αυτό πιέσεις, ενώ δεν αποκλείεται 1-2 βουλευτές να αποχωρήσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Είχε προηγηθεί ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Καλλιάνος που πήγε στη Ν.Δ. και ο βουλευτής Γ. Καρράς.
 
Μεγάλη κινητικότητα όμως υπάρχει και στο χώρο αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, με μόνο το ΚΚΕ να μην έχει προβλήματα και να βλέπει να καταγράφει ελαφρά ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις. Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου δείχνει να κερδίζει το στοίχημα της εισόδου στη Βουλή και αυτό ενδέχεται να φέρει κοντά της και πολλά στελέχη της ΛΑΕ υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αντιμνημονιακή κατεύθυνση.
Παρασκήνιο όμως υπάρχει και στα άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Η Χρυσή Αυγή του Νίκου Μιχαλολιάκου παγιώνει τα ποσοστά της περίπου στο 7% με ανοδική τάση και φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί στα άκρα δεξιά του πολιτικού συστήματος. Εσχάτως γίνεται προσπάθεια να…αστικοποιηθεί περισσότερο το κόμμα και να γίνει πιο…«σαλονάτο».
Γι’ αυτό έχουν προσεγγιστεί για συνεργασία ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με μεσολαβητή τον αδελφό του Ν. Μιχαλολιάκου, τον δικηγόρο Μιχαλόλια. Σε αυτό το κλίμα, η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη λέγεται ότι αρχίζει και καταγράφεται στις μετρήσεις και ο ίδιος έχει επιλέξει τη σύγκρουση, πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ και με τη Ν.Δ.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου