Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Πολιτικό μασάζ, ντρίπλες και αντιδράσεις ενόψει νέων μέτρων


politiko-masaz-ntriples-kai-antidraseis-enopsei-newn-metrwn

Το πολιτικό κόστος της -όπως θρυλείταικυοφορούμενης- συμφωνίας με τους Θεσμούς καλείται πλέον να διαχειρισθεί η κυβέρνηση, καθώς τα εργασιακά και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γίνονται αντικείμενο ενδοκυβερνητικών τριβών. 
To απόγευμα της Τρίτης, κυβερνητικά στελέχη παρουσίαζαν την εικόνα μιας άμεσα επικείμενης συμφωνίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σε ομιλία του στη Βουλή. "Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζετε" ανέφερε. 

Νωρίτερα, πηγή από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διέβλεπε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) μέχρι τις 7 Απριλίου, ώστε μετά να προχωρήσουν οι συζητήσεις για άμεσο καθορισμό του προγράμματος με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κρίσιμη ημερομηνία δεν είναι εκείνη της Πέμπτης, που συνεδριάζει το Euro Working Group, αλλά η 7η Απριλίου. Η ίδια πηγή έδωσε την εντύπωση πως τα αγκάθια είναι λίγα, τονίζοντας πως είναι ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά. 
Αλλά και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσίογλου "σάλπισε" την υποχώρηση στα εργασιακά με όσα είπε στην Βουλή, το απόγευμα της Τρίτης. Η υπουργόε προσήλθε σε εκδήλωση του Γραφείου του Προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με την παραδοχή ότι οι αξιώσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τα εργασιακά δύσκολα γίνονται αποδεκτές. 
«Δεν πρέπει να εκτιμούμε τις μάχες έξω από τον συσχετισμό δυνάμενων» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου της σε σχετική παρατήρηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου. Η Έφη Αχτσιόγλου επιβεβαίωσε ότι οι συσχετισμοί δεν είναι προς όφελος της κυβέρνησης «Είναι μια μάχη που θα συνεχίσουμε να δίνουμε. Νομίζουμε ότι κερδίζουμε έδαφος. Είναι ένας αγώνας αντοχής δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας» τόνισε αφήνοντας εκ νέου να διαφανεί ότι δεν πρόκειται για εύκολη μάχη.
«Εκτιμούμε τι κερδίζουμε και τι δίνουμε. Τίποτα όμως δεν χάνεται. Όλοι στην Ευρώπη συζητούν το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων.  Είναι κοινή πεποίθηση ότι η επαναφορά των αρχών αυτών είναι αναγκαία» δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου επικαλούμενη και το Κεφάλαιο του Κάρλ Μάρξ.
«Δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω. Αυτό μας έχει μάθει η ιστορία και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε» κατέληξε.

Βουλευτικό μασάζ και αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, σε "μασάζ" στους βουλευτές της κυβέρνησης που "κλωτσάνε" σε πτυχές της επερχόμενης συμφωνίας φαίνεται ότι επιδίδονται κυβερνητικά στελέχη. 
Μια πρόγευση των διαθέσεων των βουλευτών που αντιδρούν έλαβε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης που συναντήθηκε  με τους βουλευτές που εκλέγονται σε Κοζάνη και Φλώρινα, αλλά και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, προκειμένου να τους ενημερώσει για το που βρίσκεται η διαπραγμάτευση στο θέμα της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σταθάκης με ένα προφανή ελιγμό τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση των μονάδων λιγνίτη σε ποσοστό 40% δεν είναι θέμα που αφορά την αξιολόγηση, αλλά καταδικαστική απόφαση των Ευρωπαικού Δικαστηρίου που «τρέχει» ήδη από το 2009 και εάν η χώρα δεν συμορφωθεί κινδυνεύει με υψηλότατα πρόστιμα όπως με τις χωματερές.
Την ίδια στιγμή έριξε ως «τυράκι» στους διαφωνούντες το επιχείρημα ότι “δημόσιοι οργανισμοί θα μπορούν να διεκδικήσουν τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ ”.
Από τη μεριά του, ο Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας στο συνέδριο του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εμφανίστηκε κατηγορηματικά υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν. 
Και σε ένα μήνυμα προς τους επίδοξους διαφωνούντες, ο κ. Πιτσιόρλας παρατήρησε δηκτικά ότι υπάρχουν «ριζωμένες αντιλήψεις» που εναντιώνονται στις μεταρρυθμίσεις. Αυτές μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αφορούν «μόνο την Αριστερά αλλά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και τους επιχειρηματίες».

Θολή παραμένει ακόμη η συμφωνία

Κι όμως, στον αντίποδα της εικόνας μιας άμεσης συμφωνίας που δίνεται από την κυβέρνηση, βρίσκεται η θολή εικόνα που υπάρχει αναφορικά με το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, δημιουργώντας ευλόγως απορίες. Ακόμη και ανησυχία.  
Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή να γνωστοποίησε ότι τα μέτρα -θετικά και αρνητικά- θα αφορούν το 2% του ΑΕΠ, αλλά τόσο στα εργασιακά όσο και στο θέμα της ενέργειας το τι ακριβώς συζητείται, τι έχει συμφωνηθεί και τι έχει παραμένει, εν πολλοίς, αδιευκρίνιστο. 
Ασάφεια περιβάλλει και το θέμα των αντιμέτρων, ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου ως αντιστάθμισμα για τα σκληρά μέτρα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες,  μοιάζει να υπάρχει συμφωνία στη μείωση του φόρου εισοδήματος που ζητούσαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και στη μείωση στους φόρους των επιχειρήσεων που ζητούσε ο επιχειρηματικός κόσμος και επέμενε το ΔΝΤ. 
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στα αντίμετρα θα περιλαμβάνεται και μείωση στον ΕΝΦΙΑ, με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που μάλιστα στο Μαξίμου κρατούν ως χάπι για να “γλυκάνουν” τους βουλευτές.
Στα αντίμετρα, αναμένεται να συμπεριληφθεί και πρόγραμμα για τα φτωχά νοικοκυριά που θα ανέρχεται στα 500 εκ. ευρώ. Από την άλλη, δεν φαίνεται να υπάρχει συμπερίληψη στα αντίμετρα της μείωσης του ΦΠΑ.

Συσπείρωση με εξεταστικές και δημιουργία "εχθρών" 

Η κυβέρνηση δείχνει πάντως να επενδύει στις... εξεταστικές και τη δημιουργία "εχθρών" προκειμένου να τονώσει το φρόνημα του κόμματος ενόψει των σκληρών μέτρων που έρχονται. 
Έτσι, μετά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή που αφορά την υγεία. Την ίδια στιγμή, η ένταση «χιλιάδων βολτ» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, λόγω της συμφωνίας που δεν κλείνει αν δεν ληφθούν μια σειρά από επώδυνα πολιτικά και κοινωνικά μέτρα, διοχετεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου δεξιά και αριστερά.
Κάπως έτσι, το Μαξίμου επιτέθηκε κατά ριπάς στον Γιάννη Στουρνάρα, αρχικά μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και κατόπιν μέσω αιχμών από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. 
Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο πρώτος κατηγόρησε τον Γ. Στουρνάρα για «καταστροφολογία» και του σύστησε δημοσίως «να αποφεύγει την πολιτικολογία και να βλέπει ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν είναι στην πλευρά της κυβέρνησης αλλά στην πλευρά των παράλογων απαιτήσεων των δανειστών». 
«Έχω ακούσει κινδυνολογίες από ανθρώπους που δεν το περίμενα», ανέφερε από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών, με φόντο τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβα, για το ενδεχόμενο νέου Μνημονίου, αλλά και την εκτίμηση του Γ. Στουρνάρα ότι οι μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί στόχοι είναι στον «αέρα» λόγω των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της αξιολόγησης. 
Το βράδυ της Τρίτης, πάντως, μιλώντας σε τραπεζική εκδήλωση, ο κ. Στουρνάρας επανήλθε στις εκτιμήσεις του: «Προς το παρόν, η καθυστέρηση αυτή έχει εξασθενήσει τη θετική δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς εντούτοις να την αναστρέψει. Όμως, ενδεχόμενη άλλη καθυστέρηση μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας, και να θέσει έτσι σε κίνδυνο όλους τους στόχους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς» υπογράμμισε. 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου