Το κυρίως πιάτο της διαπραγμάτευσης άρχισε το απόγευμα της Κυριακής με τις συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς να έχουν μπει στην τελική ευθεία και τις δυο πλευρές να... "βαράνε" ολυνυχτίες προκειμένου να ξέπεραστούν τα όποια "αγκάθια" στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις και να βρεθεί κοινό έδαφος ώστε να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα έχουμε... λευκό καπνό και αν οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν απόψε το βράδυ ή τα ξημερώματα της Δευτέρας ή θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες.
Το μόνο σίγουρο ειναι πως θα τις επόμενες ώρες θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος και να ξεπεραστεί ο διαπραγματευτικός "σκόπελος" των καταστημάτων τις Κυριακές.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε τα εξής για τα ραντεβού που έγιναν το πρωί της Κυριακής: «Συζητήσαμε για τις Κυριακές. Δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές αλλά βάλαμε στο τραπέζι τις τουριστικές περιοχές και τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που στην Ελλάδα είναι μεγάλη».
Η συμβιβαστική λύση που διερευνάται
Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται η συμβιβαστική λύση συζητώντας δύο θέματα: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα (και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, μέσα Μαΐου με μέσα Οκτωβρίου) και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής.
Ο ορισμός της τουριστικής περιοχής αφορά και την Αθήνα για παράδειγμα τις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα όχι ωστόσο για παράδειγμα γειτονιές όπως η Νέα Σμύρνη.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο ζήτημα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, το οποίο υπάρχει σε παλαιότερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ για τις αγορές προϊόντων μείνανε εκκρεμή ένα-δύο πράγματα.
Τί συζητήθηκε το Σάββατο
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι το Σάββατο «κλείσαμε τα χρηματοοικονομικά πλην ενός θέματος. Στην φορολογική διοίκηση συμφωνήσαμε σε όλα και επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ».
Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η συζήτηση αν και πήγε καλά, τόνισε ο ίδιος, παραμένει ένα ανοιχτό θέμα όπως επίσης μια εκκρεμότητα παραμένει και ως προς το Υπερταμείο.
Στις διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν έως τη 1 τα ξημερώματα της Κυριακής, συζητήθηκε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων παρόντος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για τις ΔΕΚΟ, που είναι στην αρμοδιότητά του.
Ακολούθησε η συνάντηση για τη φορολογική διοίκηση, με την παρουσία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή. Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα, καθώς έγινε συμβιβασμός και στο ζήτημα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δίνει έμφαση στους ελέγχους σε νέες υποθέσεις.
Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με τα ζητήματα των αγορών προϊόντων και των χρηματοοικονομικών. Υπήρξε συμφωνία στο θέμα της υλοποίησης της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ στα επενδυτικά αντίμετρα που θα λάβει η κυβέρνηση συζητείται η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 350 - 450 εκατ. ευρώ.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου