Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Προειδοποίηση Σόιμπλε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο για να βγει στις αγορές



«Η Ελλάδα έχει ακόμα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει στην πορεία της για την επιστροφή στις χρηματαγορές» αναφέρει σε γραπτό μήνυμα, στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στη Φρανκφούρτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η μαγική λέξη είναι “εμπιστοσύνη”», αναφέρει χαρακτηριστικά στο πλαίσιο ενημερωτικού υλικού που διανεμήθηκε στους σύνεδρους, τονίζοντας ότι «ύστερα από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα».

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια».
Όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις θέτουν τα θεμέλια ώστε το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό. Επίσης, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον.
«Είναι προς το συμφέρον όλων να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος μίλησε για «θετικά σημάδια, παρά τις προκλήσεις που απομένουν». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται βαθμιαία. Επίσης, «τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού δεν υπάρχουν πια».
Ο κ. Σόιμπλε συμπλήρωσε ότι οι χώρες που μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμά τους, μετά την κρίση του 2010, γνωρίζουν σήμερα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και κάθετη μείωση της ανεργίας. «Η ιδέα αυτών των προγραμμάτων βοήθειας ήταν η σωστή προσέγγιση και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στα σοβαρά, ακόμη κι αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις δυσκολίες στην Ελλάδα».
Πρόσθεσε δε ότι το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ έχει φθάσει σε επίπεδα – ρεκόρ το 2017, καθώς πέρυσι η ανεργία μειώθηκε κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο, μόνο στην Ευρωζώνη. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο σύνολο της Ευρωζώνης μειώθηκε στο μισό, μεταξύ 2013 και 2016. «Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αναπτυχθεί γρηγορότερα απ’ ό,τι μια σειρά άλλες μεγάλες οικονομίες», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών φέρνουν αποτέλεσμα».
Όπως αναφέρει στον γραπτό χαιρετισμό προς το συνέδριο στη Φρανκφούρτη, «υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά η Ευρώπη προσφέρει και πάλι στους πολίτες της ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται. Τα ποσοστά αποδοχής για την ΕΕ και το ευρώ ανεβαίνουν και πάλι. Ιδίως οι νέοι άνθρωποι έχουν μια θετική στάση έναντι της ΕΕ».
Πρόσθεσε δε πως «έχουμε ενισχύσει τις τράπεζες μέσω των κατάλληλων κεφαλαιακών απαιτήσεων, εγκαθιδρύσαμε μια αποτελεσματική εποπτεία του τραπεζικού τομέα και δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό επίλυσης κρίσεων που προστατεύει τους φορολογούμενους από πολυδάπανες διασώσεις τραπεζών».
Αναφερόμενος στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, σημείωσε πως «θέτει εντελώς νέες προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Ακόμα κι αν οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες πλήξουν βαρύτερα το Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ό,τι την ΕΕ των 27, δεν έχουμε κανένα συμφέρον να αποδυναμωθεί υπερβολικά ο ρόλος του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».
fimotro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου