Το ένα πλήγμα μετά το άλλο δείχνει να δέχεται η εικόνα της κυβέρνησης, πριν καν κλείσει ένας μήνας από την... περίφημη ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ. Από τη διαχείριση της καθημερινότητας και των κρίσεων που αυτή εγκυμονεί μέχρι το κυβερνητικό αφήγημα περί... «επενδυτικού τσουνάμι» αλλά και την πρώτη μεγάλη προαναγγελία αποχώρησης από τον ευρωβουλευτή κ. Χρυσόγονο, τα «χτυπήματα» δυσχεραίνουν σοβαρά την προσπάθεια του Μαξίμου να οικοδομήσει το δικό του success story στο δρόμο για την τρίτη χρονιά διακυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, σοβαρά είναι τα κρούσματα «παραφωνίας» και η «βαβέλ» δηλώσεων σε κεντρικά και κομβικά ζητήματα, με τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαφοροποίηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη για το Ελληνικό, αλλά και την παρουσία Φίλη σε διαμαρτυρία των αρχαιολόγων πριν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να έσπευσε να δείξει ότι είναι αποφασισμένο να προχωρήσει η επένδυση, συγκαλώντας το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και διακηρύσσοντας δημοσίως ότι εξετάζει ακόμη και σχέδια παράκαμψης του ΚΑΣ, ωστόσο η πολιτική αυτή βούληση απομένει να φανεί.
Αντίστοιχα φαινόμενα επικοινωνιακής -αυτή τη φορά- παραφωνίες εντοπίζονται στους χειρισμούς που έγιναν στον Σαρωνικό, με την υπόθεση βεβαίως να έχει πλέον περάσει σε δεύτερη μοίρα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι τότε, ο αρμόδιος υπουργός έσπευσε να δηλώσει ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού, μετά το περιβάλλον του υπουργού μίλησε για λογοπαίγνιο και κατόπιν ο υπουργός άδειασε το... περιβάλλον του, αποδεικνύοντας ότι και στο πεδίο των καθημερινών προβλημάτων η κυβέρνηση παίρνει κάτω του μηδενός, αφού μόλις την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η απάντληση του πετραλαίου από το Αγ. Ζώνη.
Σοβαρό πλήγμα ωστόσο στο κυβερνητικό αφήγημα δείχνει να προκαλεί και η υπόθεση του ν/σ του κ. Σπίρτζη που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ταξί, και που στην ουσία δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε μια από τις πιο δημοφιλείς και καινοτόμες πλατφόρμες, εκείνη του taxibeat. Η προωθούμενη ρύθμιση έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από τον πολιτικό, επιχειρηματικό κα οικονομικό κόσμο, με αρκετούς να μην διστάζουν να μιλούν ακόμη και για... «ρουσφέτι» στο σωματείο των ιδιοκτητών ταξί.
Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η προαναγγελία αποχώρησης της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο, η πρώτη μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015
Σε κάθε περίπτωση, οι διαψεύσεις των κυβερνητικών αφηγημάτων είναι ενδεικτικές:
Α) Το επενδυτικό τσουνάμι εξανεμίζεται... Μπορεί το θέμα με την Eldorado Gold να έληξε αισίως, μια άλλη ωστόσο επενδυτική πρωτοβουλία ανακοίνωση την αποχώρησή της. Πρόκειται για την Al Rayan από το Κατάρ που με ανακοίνωσή της τις προηγούμενες ημέρες εξεδήλωσε την απόφασή της να «παγώσει» τις επενδύσεις στη χώρα.
Β) Η υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας; Στα χαρτιά φαίνεται πως μένει και η κυβερνητική διακηρυξη της στήριξης της υγιούς και καινοτόμας επιχειρηματικότας. Μετά τις συναντήσεις -παρουσία Μακρόν- με έλληνες και γάλλους επιχειρηματίες και τις επισκέψεις σε επιχειρήσεις-πρότυπα, η σχεδιαζόμενη ρύθμιση που πλήττει την διαδικτυακή πλατφόρμα taxibeat δείχνει να διαλύει όποιες τις αυταπάτες.
Γ) Μηδέν στη διαχείριση κρίσεων... Για άλλη μία φορά η αντιμετώπιση και η διαχείριση της καθημερινότητας προσγείωσε ανώμαλα την κυβερνητική απόπειρα προβολής μιας θετικής ατζέντας. Αρκεί να σημειωθεί ότι η σχετική έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής -η οποία αποσύρθηκε εν τέλει για άλλους λόγους- καταγράφει με μελανά χρώματα τις συνέπειες της ρύπανσης στο Σαρωνικό, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου