Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Τι κρύβουν τα κυβερνητικά σχέδια για νέα έξοδο στις αγορές - Το παρασκήνιο


ti-kruboun-ta-kubernitika-sxedia-gia-nea-eksodo-stis-agores---to-paraskinio

Μέσα στον Νοέμβριο προγραμματίζεται από την κυβέρνηση το δεύτερο εγχείρημα «εξόδου» στις αγορές μετά την πρώτη απόπειρα του περασμένου Ιουλίου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μαμούθ αναμόρφωσης του ελληνικού χρέους.
Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να «αποσύρει» από την αγορά περίπου 20 ομόλογα που εκδόθηκαν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες το 2012 στο πλαίσιο του PSI (του ιστορικού πλέον προγράμματος κουρέματος του ελληνικού χρέους που προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ιδιώτες)και να τα αντικαταστήσει με 5 ή 6 καινούργια τα οποία θα είναι πιο εμπορεύσιμα και ως εκ τούτου θα συμβάλλουν στο να ξαναγίνει αισθητή η παρουσία της Ελλάδας στην αγορά των ομολόγων ύστερα από πολλά χρόνια.

Πρακτικά, η Αθήνα, με αυτή την κίνηση δεν θα εξασφαλίσει περισσότερα δανειακά κεφάλαια καθώς ότι πάρει θα το δώσει για την αποπληρωμή των παλαιών ομολόγων. Ωστόσο, αν το εγχείρημα επιτύχει, θα μπορέσει να μειώσει τις υποχρεώσεις για τα πρώτα χρόνια μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Όσο μικρότερες είναι οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν τα επόμενα χρόνια, τόσο λιγότερες θα είναι οι πιθανότητες οι αγορές να «στριμώξουν» ξανά την Ελλάδα δανείζοντας τη χώρα με πολύ υψηλά επιτόκια.
Τρία θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης η οποία θα θεωρηθεί επιτυχημένη μόνο αν καλυφθεί σε ποσοστό άνω του 75% και με το επιτόκιο να μην ξεπερνά κατά πολύ το όριο του 4,3%:
1. Τα 20 ομόλογα των 29,8 δις. ευρώ θα αντικατασταθούν από μικρότερο αριθμό νέων ομολόγων αλλά μεγαλύτερου ύψους. Αυτό, συμβάλλει στην αύξηση της εμπορευσιμότητας καθώς είναι διαφορετικό το ενδιαφέρον για μια έκδοση της τάξεως του 1 δις. ευρώ και διαφορετικό για ένα αξιόγραφο πέντε δις. ευρώ.
2.Το επιτόκιο των προς αντικατάσταση ομολόγων είναι κλιμακωτό καθώς αυτό είχε συμφωνηθεί το 2012 όταν και έγινε η έκδοσή τους. Συγκεκριμένα, το κουπόνι είχε διαμορφωθεί στο 2% για την περίοδο από το 2013 έως το 2015, στο 3% για την περίοδο από το 2016 έως το 2020, στο 3,65% και στο 4,3% ανά έτος για την περίοδο από το 2022 και μετά. Τα καινούργια ομόλογα, θα έχουν σταθερό και ενιαίο επιτόκιο το οποίο εκτιμάται ότι είναι πιο ελκυστικό για τους επενδυτές. Το επιτόκιο αυτό, δεδομένου ότι η τιμή αντικατάστασης των υφιστάμενων ομολόγων από τα καινούργια θα κινηθεί κάτω από το 100, αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 4,3%. Αν ληφθεί υπόψη το καινούργιο κουπόνι, η τιμή εξαγοράς των παλαιών ομολόγων αλλά και η διάρκεια των καινούργιων ομολόγων, το δημοσιονομικό κόστος για το δημόσιο σε επίπεδο τόκων, θα είναι περίπου το ίδιο με τη σημερινή κατάσταση.
3.Τα καινούργια ομόλογα θα λήγουν ανά πενταετία. Έτσι, οι σημερινοί κάτοχοι ομολόγων με λήξη το 2023, το 2024, το 2025, το 2026 και το 2027, θα πάρουν στα χέρια τους ένα καινούργιο ομόλογο με λήξη το 2027. Αντίστοιχα, από το 2028 μέχρι το 2032 θα υπάρχει ένα νέο ομόλογο λήξης του 2032, από το 2033 μέχρι το 2037, θα λήγει το 2037 κ.ο.κ. Οι τελευταίες λήξεις των σημερινών ομολόγων του PSI αφορούν στο 2042 ενώ και τα καινούργια ομόλογα θα φτάνουν και αυτά μέχρι το συγκεκριμένο έτος. Ωστόσο, με το «συμμάζεμα» των λήξεων σε μια πενταετία, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα καταφέρει να ελαφρύνει τις υποχρεώσεις για την πρώτα χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου