Ως “θρυαλλίδα” που σίγουρα θα προκαλέσει αναταράξεις και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μερική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, θεωρείται από πολλούς το Σκοπιανό και η προοπτική να βρεθεί λύση για το όνομα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.
Μετά από 25 ολόκληρα χρόνια το θέμα βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή συζήτησης και εσωτερικής διαμάχης, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως «έχει και τη βούληση και την ικανότητα” να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η παράταξη της ΝΔ.
Ωστόσο ο βαθμός της βούλησης ή καλύτερα της δυνατότητας για λύση αμφισβητείται από την σφοδρή εναντίωση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, σ' αυτό που προβάλλεται και ως επίσημη θέση της κυβέρνησης: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή χρήση.
Ο Πάνος Καμμένος λέει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί σε καμιά περίπτωση ονομασία που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία και “πυροβολεί ” την Ντόρα Μπακογιάννη όταν εκείνη υπενθυμίζει ότι ο νυν υπουργός Αμυνας ως βουλευτής της ΝΔ είχε αποδεχθεί την σύνθετη ονομασία!
Η δηλωμένη (αυτή την ώρα) ως “τελική” στάση των Π.Καμμένου – ΑΝΕΛ δημιουργεί ζήτημα και στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση και οι διάφορες στρατηγικές αρχίζουν να ξεδιπλώνονται.
Το Μαξίμου δεν δείχνει καμιά ανησυχία για την ρητορική έως τώρα διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου καθώς ο κυβερνητικός εταίρος την ώρα που “αντιτίθεται” στη λύση που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία φαίνεται πως “υποδεικνύει” και τις διεξόδους για τον ίδιο και την κυβέρνηση! Σύγκληση συμβουλίου αρχηγών ή και δημοψήφισμα.
Γιατί έπεσε το δημοψήφισμα στο τραπέζι
Η πρώτη αναφορά σε δημοψήφισμα έγινε από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στην απολογιστική συνέντευξη του στο Υπ. Αμυνας την Τετάρτη όταν εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε δημοψήφισμα για το θέμα του ονόματος. Επειδή η δήλωση του πέρασε στα ψιλά ανέλαβε την Πέμπτη να την επικοινωνήσει καλύτερα ο Π. Σγουρίδης του άλλοτε πατριωτικού ΠΑΣΟΚ και σήμερα αντιπροέδρος των ΑΝΕΛ.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ο κ. Σγουρίδης είπε ότι σε περίπτωση συμφωνίας με τα Σκόπια θα πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα.
«Αν πάμε σε δημοψήφισμα και ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, θα σεβαστούμε την απόφαση», ανέφερε είπε ο κ. Σγουρίδης. Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα, απάντησε: «Δεν το ξέρω αυτό. Πολύ πιθανόν να υπάρχει». Η διπλή αναφορά σε δημοψήφισμα δεν είναι τυχαία και ουδείς μπορεί να αποκλείσει είτε να αποτελεί εισήγηση Καμμένου στον πρωθυπουργό ή ακόμη και κοινό σχεδιασμό με το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που “τρέμουν” οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έναν χρόνο πριν τις εκλογές ( αν τηρηθεί το συνταγματικό όριο και η δέσμευση Τσίπρα) είναι να χρειαστεί να ψηφίσουν στη Βουλή την αποδοχή του όρου Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων. Ευελπιστούν όπως ανέφερε ο Δ. Καμμένος τα Σκόπια να...υποχωρήσουν. “ Έχουμε το ισχυρό χαρτί. Αυτό το κρατίδιο είναι έτοιμο να πει ναι σε όλα γιατί δεν έχει μέλλον εκτός ΝΑΤΟ. Είναι η ευκαιρία μας, δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία...” είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Φάνηκε όμως απόλυτος δηλώνοντας δηκτικά “ δεν μπορείς να κάνεις κωλοτούμπα σε εθνικά ζητήματα».
«Εμένα αν κάποιος με εκβίαζε και μου έλεγε ή το ψηφίζεις ή φεύγεις εγώ θα έφευγα».
Κίνδυνος εγκλωβισμού (ξανά) της ΝΔ
Το Σκοπιανό δημιουργεί συνθήκες εγκλωβισμού της ΝΔ αντίστοιχες με εκείνες του κολασμένου καλοκαιριού του 2015. Οταν ο Κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ “έβαλαν πλάτη” για να ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να αποφευχθούν περιπέτειες και στη συνέχεια δεχόταν κριτική από την κυβέρνηση ότι έχει ψηφίσει τα μέτρα! Αν η ΝΔ συναινέσει και ψηφίσει τη λύση που θα προκύψει θα έχει επιτρέψει στους Τσίπρα και Καμμένο να συνεχίσουν αδιατάρακτα την κοινή τους πορεία. Και επιπλέον θα προσφέρει στον Π. Καμμένο τη δυνατότητα να διατρανώνει προεκλογικά ότι δεν “ξεπούλησε” το όνομα της Μακεδονίας και το δάκρυ του εθνάρχη και να μαζεύει υπό την σκέπη των ΑΝΕΛ δυσαρεστημένους βουλευτές, κομματικά στελέχη και ψηφοφόρους της ΝΔ κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αφενός η Ντ.Μπακογιάννη λέει συνέχεια ότι Πάνος Καμμένος ως βουλευτής της ΝΔ είχε συμφωνήσει στη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που αποδέχονταν όλα τα κόμματα πλην του ΛΑΟΣ το 2008. Μέγα ζητούμενο για την ΝΔ θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς που χειρίστηκαν το ζήτημα σε δυο κομβικές για την χώρα και την ΝΔ χρονικές περιόδους. Ο Κ. Μητσοτάκης απαιτώντας ως προϋποθεση για να συναινέσει η ΝΔ σε λύση, κοινή γραμμή των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επαναφέρει το αίτημα για εκλογές και μάλιστα με όχημα το εθνικό ζήτημα.
Κυβερνητικές πηγές: Η ΝΔ έχει μανία να αποσταθεροποιήσει τη χώρα
Για ανεύθυνη στάση κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση κυβερνητικές πηγές, με αιχμή σημερινές δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «η κυρία Μπακογιάννη επιβεβαίωσε σήμερα την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν «την διαβεβαιώνουμε πως για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν».
Μπακογιάννη: Χωρίς ενιαία γραμμή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει
Η πρώην ΥΠΕΞ και βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στον ρ/σ Real FM και απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση φέρει ένα πλαίσιο συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ με το οποίο συμφωνεί η ΝΔ αλλά διαφωνεί ο Πάνος Καμμένος, «θα ψηφίσετε αυτή την πρόταση ή θα προτιμήσετε να ρίξετε την κυβέρνηση;», ανέφερε: «Η Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει».
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σε Ελλάδα και Σκόπια
Την ώρα πάντως που σχεδόν προεξοφλείται μια λύση οι δημοσκοπήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια καταγράφουν απροθυμία των πολιτών να δεχθούν είτε ένα όνομα με τον όρο Μακεδονία είτε απάλειψή του.
Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της REAL NEWS, το 81,9 % των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί να δεχτεί η Ελλάδα ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Στην ίδια δημοσκόπηση το 68,6% δεν θεωρεί πιθανό να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση κοινά αποδεκτή μεταξύ των δύο χωρών.
Στα Σκόπια η δημοσκοπική εταιρεία Brima Galup ρώτησε τους πολίτες κατά πόσο θα συμφωνούσαν ή όχι με αλλαγή ονόματος της χώρας τους προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως σύμφωνοι με την αλλαγή ονόματος είναι το 35% ενώ αντίθετοι το 49%.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου