Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

«Ποδαρικό» με Σκοπιανό στο Υπουργικό Συμβούλιο

Του Γιάννη Καμπουράκη
Στο Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές της νέας χρονιάς, φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, μετά την επανάκαμψη των εκλογικών σεναρίων, από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι δεν θα ψηφίσει πρόταση με χρήση του όρου «Μακεδονία» για τη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων.

O κ. Τσίπρας φέρεται έτοιμος να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα αποδοχής μίας συμφωνίας με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων εφόσον αυτή επιτευχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑμε αποκλειστικό θέμα το Σκοπιανό και το ίδιο αναμένεται να ζητήσει και από τον Πάνο Καμμένο, με σκοπό τη διαμόρφωση ενιαίας στάσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Κινήσεις όπως η αναζήτηση θετικών ψήφων στην ομάδα των ανεξαρτήτων βουλευτών ή αναζήτηση συναίνεσης στα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν αποκλείονται, αλλά δε θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση για το Σκοπιανό. Ωστόσο, δεν είδαν με καλό μάτι την αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εξεύρεση συναινετικής λύσης. Δεν το απορρίπτουν ως τελικό μέσο, αλλά δεν αποτελεί πρώτη τους επιλογή. Ο λόγος είναι ότι με μία τέτοια πολιτική απόφαση, ακυρώνεται το επιχείρημα που σήμερα προβάλλει η κυβέρνηση ότι είναι σε θέση να λύνει εθνικά ζητήματα και μάλιστα ζητήματα που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τις δικές της δυνάμεις.
Για τον ίδιο λόγο, απορρίπτουν – τουλάχιστον προς το παρόν – και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, που κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ προτείνουν δημοσίως, προφανώς για να φύγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ίδιοι και το κόμμα τους.
Όσο για το σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ έχει διαλλακτική στάση και μπορεί να φτάσει και σε λύση που θα είναι μέσα στο πλαίσιο που θέτει ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων θέλει λύση του θέματος του ονόματος ώστε να πάψει το ελληνικό βέτο για τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αλλά με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να μπορεί να τη στηρίξει και στο εσωτερικό της χώρας της.
Όσο δεν υπάρχει συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, η κυβέρνηση προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στο γήπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης  και θα το κάνει όσο της το επιτρέπουν οι συνθήκες, επιμένοντας να μην αποκαλύπτει τη θέση της και τη διαπραγματευτική της τακτική.
Σε αυτή τη γραμμή, απαντώντας στα όσα είπε η κ. Μπακογιάννη ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση αν δεν έχει τη στήριξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, το Μαξίμου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα», σημείωσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019» και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου