Kύλησαν ήδη πέντε 24ωρα από την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έθεσε εμμέσως μία “προθεσμία” στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει στην Βάρνα, αμέσως μετά την ευρωτουρκική συνάντηση κορυφής: “Έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι Τούρκοι θα λύσουν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών πριν το ελληνικό Πάσχα”
Το πρόβλημα με τις προθεσμίες και τα τελεσίγραφα, είναι ότι εύκολα και γρήγορα αποδεικνύεται, εάν έχουν αποτέλεσμα ή όχι.
Ο Γιούνκερ είχε δώσει ευγενικά, αλλά σαφέστατα, δύο εβδομάδες περιθώριο στον Τούρκο Πρόεδρο για να δείξει τις προθέσεις του. Ο Ερντογάν απάντησε σε πρώτο χρόνο, εν πτήση από την Βάρνα προς την Άγκυρα. Μάζεψε τους Τούρκους δημοσιογράφους και διατύπωσε το ρητορικό ερώτημα, πως μπορεί η Αθήνα να διεκδικεί την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ το δικό του αίτημα για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν στη χώρα μας λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Λίγες ώρες νωρίτερα, πολλοί είχαν βιαστεί να συμπεράνουν ότι “ο σουλτάνος δέχθηκε χαστούκι” από την Ευρώπη, προφανώς θεωρώντας ότι θα αναγκαζόταν να αλλάξει στάση πάραυτα στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ωστόσο, ο Ερντογάν έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη, ότι σπανίως πείθεται με τα λόγια. Αντίθετα, λαμβάνει σοβαρά υπ’όψιν το “επιχείρημα” της ισχύος.
Το δίδυμο Γιούνκερ – Τουσκ μίλησε πράγματι καθαρά στον “σουλτάνο” για το θέμα των δύο στρατιωτών και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ. Διατύπωσαν μία καθαρή θέση, την οποία ένας συνηθισμένος συνομιλητής θα είχε ακούσει και θα είχε πάρει στα σοβαρά. Με τον Ερντογάν δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Προκλήσεις για τις προκλήσεις και ένταση για την ένταση
Η εβδομάδα μετά την Βάρνα, είχε μία συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπου ο Πρόεδρος διατυμπάνισε ότι δεν πρόκειται να αφήσει ανυπεράσπιστα τα συμφέροντα της χώρας του στον Αιγαίο και στην Κύπρο. Ασχολήθηκε ακόμη, με ένα περίεργο παιχνίδι – που θύμισε την “κολοκυθιά” - για το εάν θα προτιμήσει ως αντιπυραυλική ασπίδα το αμερικανικό σύστημα Patriot ή το ρωσικό S-400. Στο μεταξύ, το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και αμέσως μετά την σχετική ένσταση των δικηγόρων τους.
Παράλληλα, υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης και ο νέος πολιτικός σύμμαχος του Ερντογάν, ο εθνικιστής Μπαχτσελί, προκαλούσε στα όρια της φαιδρότητας, με ανιστόρητες θεωρίες για Έλληνες που κάποτε έριξαν οι Τούρκοι στη θάλασσα...
Ατυχείς και άσκοπες δηλώσεις γίνονται δυστυχώς και στην δική μας χώρα. Γιατί είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς σκοπιμότητα και ουσία σε αναφορές όπως αυτή του Πάνου Καμμένου για την ήττα της Τουρκίας το 1821. Και προφανώς, δεν μπορούν να αποτελέσουν οι εκατέρωθεν δηλώσεις αυτού του τύπου “οδηγό” για συνεννόηση, ή έστω για συνομιλίες σε επίπεδο υψηλών κυβερνητικών αξιωματούχων.
Μπορεί να ανατραπεί αυτό το σκηνικό μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και να γιορτάζουμε μαζί με την Ανάσταση και την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα και στις οικογένειές τους; Ο όρος “θαύμα” δεν συνδέεται πάντοτε με μεταφυσικά φαινόμενα. “Θαύματα” συμβαίνουν κάποτε και στην διπλωματία. Αλλά είναι εξίσου δύσκολα και εξίσου σπάνια.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου