Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση: Πώς «κάηκαν» όλα τα πολιτικά χαρτιά


se-adieksodo-i-kubernisi-pws-kaikan-ola-ta-politika-xartia

Σε σοβαρό πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται πλέον το Μαξίμου, μετά την εθνική τραγωδία που προκάλεσε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Μια εβδομάδα μετά, η κυβέρνηση δέχεται βολές πανταχόθεν για τους χειρισμούς, τις παραλείψεις και τις λάθος εκτιμήσεις της στην αντιμετώπιση της φωτιάς, αλλά επίσης για την επικοινωνιακή διαχείριση του όλου ζητήματος. To αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση επιβάρυναν έντονα οι μαρτυρίες υπηρεσιακών παραγόντων ότι είχαν ενημερώσει κυβερνητικά στελέχη για την ύπαρξη νεκρών από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, αλλά και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας η οποία έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, εάν ισχύουν οι προαναφερθέντες ισχυρισμοί, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα γιατί η κυβέρνηση, αντί να ανακοινώσει το γεγονός της ύπαρξης θυμάτων, αποκαλύπτοντας έτσι τη σοβαρότητα της κατάστασης σε όλες της τις διαστάσεις, αναλώθηκε σε επικοινωνιακούς χειρισμούς, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται στο συντονιστικό της πυροσβεστικής αργά το βράδυ της Δευτέρας για να ενημερωθεί.
Απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χθες να ρίξει τη μπάλα στην εξέδρα, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για «επικοινωνιακή τυμβωρυχία» των ΜΜΕ. «Οι νεκροί δεν κρύβονται. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Βοσνία, την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι, ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί. Μετείχε σε σύσκεψη που κράτησε έως τις 3.30 τα ξημερώματα. Βγήκε στις 12.30 το βράδυ για να πει ότι το μέλημα της κυβέρνησης ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όταν το διασταυρώσαμε, την ίδια στιγμή, εγώ ενημέρωσα. Όποιος λέει ότι η κυβέρνηση έπαιξε επικοινωνιακά παιχνίδια και έκρυψε νεκρούς, πώς να κρύψεις νεκρούς, υποκινείται από πολιτική σκοπιμότητα και μόνο» είπε. Ενώ όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι, ο κ. Τζανακόπουλος υπεραμύνθηκε της επιλογής να γίνει η επίσκεψη του πρωθυπουργού με αυτόν τον τρόπο, λέγοντας ότι δεν επεδίωκε επικοινωνιακό σόου, αλλά να μιλήσει με τους πολίτες. «Έμεινε περίπου μία ώρα, ούτε κρυφά πήγε, ούτε τίποτα»

Τα "καμένα" χαρτιά 

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα ιδιαίτερα γενναίο οικονομικό πακέτο για τους πληγέντες, το γεγονός ότι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών σε συνδυασμό με την απουσία παραιτήσεων για την τραγωδία -και τούτο παρά το γεγονός ότι υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- δημιουργούν την αίσθηση ενός επικοινωνιακού αλλά και πραγματικού πολιτικού εγκλωβισμού.
Αυτό δείχνει να συνάγεται επίσης από το ότι η φωτιά της Ανατολικής Αττικής φαίνεται πώς «έκαψε» και όλα τα κυβερνητικά σχέδια επί χάρτου για την επόμενη περίοδο.
Το πρώτο πολιτικό χαρτί που "έκαψαν" οι φωτιές ήταν εκείνο της πανηγυρικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης. Πολλά είχαν γραφτεί και ακόμη περισσότερα είχαν διαρρεύσει για τον πανηγυρικό χαρακτήρα που επιθυμούσε να δώσει το Μαξίμου στην 20η Αυγούστου. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η φιέστα στην Πνύκα και η συμβολική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο που ήταν στους αρχικούς σχεδιασμούς, δεν θα πραγματοποιηθούν.
Το δεύτερο πολιτικό χαρτί που "καίνε" οι φωτιές είναι ο ανασχηματισμός. Και εδώ, ο πρωθυπουργός βρίσκεται απέναντι σε ένα πολύ δύσκολο δίλημμα. Από τη μία δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό στον οποίο θα απομακρυνθούν οι υπουργοί που είχαν χαρτοφυλάκια σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δίνοντας έτσι ένα σήμα επανεκκίνησης στην κυβέρνηση. Από την άλλη, η απομάκρυνση αυτών των στελεχών θα ισοδυναμούσε με παραδοχή ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία.
Το τρίτο πολιτικό χαρτί που εξανεμίστηκε με τις φονικές πυρκαγιές είναι το χαρτί της ΔΕΘ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους αρχικούς επικοινωνιακούς σχεδιασμούς, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοίνωνε τις πρώτες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-800 εκατ. ευρώ με στόχο την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους που δέχεται ασταμάτητα η μεσαία τάξη από την αρχή της κρίσης. Όπως είναι προφανές, με δεδομένη την προτεραιότητα αποκατάστασης των ζημιών και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών, οι εξαγγελίες της ΔΕΘ θα πρέπει να επανεξεταστούν.
Τέλος, το τέταρτο σημαντικό πολιτικό χαρτί που φαίνεται να «καίγεται» με τις πυρκαγιές δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα του εκλογικού αιφνιδιασμού. Οι όποιες πιθανότητες υπήρχαν για πρόωρες εκλογές μέσα σε αυτή την χρονιά φαίνεται να απομακρύνονται, καθώς το βαρύ κλίμα που επικρατεί σε βάρος της κυβέρνησης καθιστά ανεδαφικές οποιεσδήποτε τέτοιες συζητήσεις. Η εκτίμηση πολιτικών αναλυτών είναι ότι στο Μαξίμου θα επιχειρήσουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πολιτικό χρόνο προκειμένου να επιχειρήσουν να ανατρέψουν την κατάσταση που διαμορφώνεται. Ωστόσο, και εδώ έγκειται η αίσθηση ενός ακόμη αδιεξόδου, είναι πολύ πιθανόν όσο αργούν οι εκλογές τόσο η κατάσταση να επιδεινώνεται για την κυβέρνηση. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι εάν οι εκλογές γίνουν τον Μάιο του 2019 θα έχει μεσολαβήσει η μείωση των συντάξεων – δύσκολα οι δανειστές θα μπουν σε συζήτηση αναστολής του μέτρου υπό τις παρούσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Ενώ εάν αποφασιστεί να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019, τότε θα επίκειται και η μείωση του αφορολόγητου.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου