Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Γερμανία: Διαδήλωση ακροδεξιών στη Σαξονία



Περίπου 1.000 υποστηρικτές της ακροδεξιάς συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο Κέμνιτς της Σαξονίας στη Γερμανία για να διαδηλώσουν κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με αφορμή τη δολοφονία ενός 35χρονου άνδρα από έναν Σύρο και έναν Ιρακινό την περασμένη Κυριακή.

Η ατμόσφαιρα στη διαδήλωση ήταν τεταμένη, ωστόσο - σύμφωνα με την αστυνομία - δεν σημειώθηκαν επεισόδια, όπως είχε γίνει σε προηγούμενη κινητοποίηση στο Κέμνιτς τη Δευτέρα.
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το κίνημα Pegida προγραμματίζουν πολλές ανάλογες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.
Στη χθεσινή διαδήλωση, οι συμμετέχοντες διαμαρτυρήθηκαν για την «αδράνεια της αστυνομίας μπροστά στα εγκλήματα που διαπράττουν μετανάστες» και επέκριναν την κυβέρνηση της Σαξονίας.
Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Ρόλαντ Βέλερ, δήλωσε ότι στόχος της αστυνομίας είναι «να διατηρήσει τον νόμο και την τάξη με ήρεμο και διακριτικό τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε σε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να κάνουν χρήση βίας να καταλάβουν τους δρόμους». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ απευθύνθηκε σε ένα φόρουμ «διαλόγου των πολιτών», που διοργανώθηκε από τις τοπικές αρχές προκειμένου να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα.
Όσοι εισέρχονταν στο στάδιο όπου πραγματοποιήθηκε το φόρουμ υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους από την αστυνομία, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας κράτησαν σε απόσταση τους διαδηλωτές από όσους ήθελαν να παρευρεθούν στο φόρουμ.
Η κατάσταση έχει φέρει σε δύσκολη θέση και τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές της Σαξονίας που αντιμετωπίζουν εδώ και μερικές ημέρες κατηγορίες περί «σύμπραξης» με την ακροδεξιά.
Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος αποκάλυψε χθες το βράδυ ότι εκείνος ευθύνεται για τη διαρροή στον Τύπο των απόρρητων δικαστικών εγγράφων που αφορούν την έρευνα για τη δολοφονία. Στην ανακοίνωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δικηγόρο του, ο υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Σαξονίας Ντάνιελ Τσάμπελ αναφέρει ότι ήθελε με αυτόν τον τρόπο «να μάθει το κοινό τι συνέβη» και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι «χειραγωγούν» την αλήθεια και τις αρχές ότι «ψεύδονται».
Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου