H Ελλάδα έχει σιωπηρά αναβάλλει την έξοδό της στις αγορές, μετά το παρατεταμένο sell off των ιταλικών ομολόγων, που αύξησε και το δικό της κόστος δανεισμού. Αυτό επισημαίνουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times, που επικαλούνται δηλώσεις τραπεζιτών, σύμφωνα με τις οποίες τα πρόσφατα roadshows έδειξαν περιορισμένη όρεξη εκ μέρους των επενδυτών.
«Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε να εκδώσει ένα 10ετές ομόλογο μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο ως μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Ωστόσο η αύξηση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων πέρασε και στην ελληνική αγορά στέλνοντας αρκετά πάνω από το 4% την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς- επίπεδα διπλάσια σε σχέση με εκείνα της Πορτογαλίας, τα οποία και τραπεζίτες χαρακτηρίζουν μη εφικτά» αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.
Το αποτέλεσμα είναι, όπως σημειώνεται, να αναβληθούν τα σχέδια για έξοδο στις αγορές, με τους τραπεζίτες και τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η χώρα μας θα μείνει εκτός αγορών για τους επόμενους λίγους μήνες. Τραπεζίτης δηλώνει στους FT υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η καθυστέρηση θα μπορούσε να είναι προβληματική: «Η Ελλάδα έχει μείνει εκτός αγορών για σχεδόν ένα χρόνο και χρειάζεται οπωσδήποτε να επανακαθορίσει την παρουσία της μέσα στους επόμενους μήνες». Ωστόσο άλλος τραπεζίτης δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, σημειώνοντας πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2019 και το 2020 δεν είναι πιεστικές χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας.
Πάντως ο προϋπολογισμός του 2019 περιλαμβάνει έσοδα ύψους 4 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων. Εάν μάλιστα αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Ρώμη, σύμφωνα με τους FT ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να αντλήσει έως και 7 δισ ευρώ από δύο ή τρεις εκδόσεις, που θα περιλαμβάνουν και νέο δεκαετές ομόλογο.
Αναλυτής στην Αθήνα αναφέρει στην εφημερίδα ότι αναμένονται μία έκδοση τριετούς και μία πενταετούς ομολόγου, προκειμένου να εκμεταλλευθεί το δημόσιο τα χαμηλότερα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων ομολόγων και εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν η έκδοση του 10ετους θα έλθει τον Ιούνιο. «Ωστόσο εάν τα ιταλικά spread παραμείνουν υψηλά, η Ελλάδα θα καταφύγει στην έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων» τονίζει ο Nicholas Wall, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Merian Global Investors, η οποία έχει τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα. Μία νέα έκδοση ομολόγου θα ήταν ο τρόπος να δείξει η κυβέρνηση ότι έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, σχολιάζει, ενώ προσθέτει ότι η απόφαση της αναβολής ήταν «λογική».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το περασμένο καλοκαίρι, αντλώντας 3 δισ. ευρώ από την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Ακολούθησε η έκδοση επταετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο, από την οποία αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο η επίδοσή του στη δευτερογενή αγορά ήταν φτωχή. Αναλυτές χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα «απογοητευτικό» και ορισμένοι θεωρούν ότι η εμπειρία αυτή θα βαρύνει στην μελλοντική όρεξη των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα. Τραπεζίτης σημειώνει δε ότι τα πρόσφατα roadshows δεν αποκάλυψαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Όπως λέει ανησυχούν ότι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να διαταράξουν την πολιτική σταθερότητα. Άλλος αναλυτής σχολιάζει πως θα είναι δύσκολο πριν από τις εκλογές να πετύχει καλή τιμή για οτιδήποτε πέραν ενός τριετούς ομολόγου, καθώς «η κυβέρνηση θα εστιάζει στο πώς θα λάβει τις ψήφους και όχι σε πολιτικές, που θα μπορούσαν να εντυπωσιάσουν την αγορά».
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου