Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Κακοκαιρία: Κινδυνεύει η αιωνόβια γέφυρα του Μύρτου στην Κρήτη



Η έντονη κακοκαιρία που πλήττει από το πρωί της Πέμπτης όλη την Κρήτη και ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ιεράπετρας, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, στην 100χρονη μνημειακή γέφυρα του Μύρτου, η οποία είχε επισκευαστεί πριν από δυο χρόνια.

Η πολύωρη βροχόπτωση στη δημοτική κοινότητα Χριστού, προκάλεσε και νέες καταπτώσεις βράχων κλείνοντας τον δρόμο προς το Σελάκανο στη θέση Σχίστρα.
«Έχουμε 30 χρόνια να δούμε τόσο πολύ νερό στην περιοχή μας και τόσες πολλές καταπτώσεις βράχων και λάσπης στο δρόμο προς το Σελάκανο. Συγχωριανοί μας λένε ότι, έκαμε σε μια μέρα πάνω από 140 χιλιοστά βροχής στο Σελάκανο», μας είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χριστού κ. Αιμίλιος Πετσαγκουράκης.
Οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή Μάλλες, Χριστός, Μεταξοχώρι και Σελάκανο, έγιναν η αιτία της μεγάλης συγκέντρωσης βρόχινου νερού στον ποταμό του Μύρτου, από τον οποίο το νερό καταλήγει στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να προκληθούν και σημαντικές ζημιές στο δυτικό τμήμα της 100χρονης μνημιακής παλιάς γέφυρας του χωριού, η οποία φτιάχτηκε το 1924 όπως και η πρόσφατα κατεστραμμένη γέφυρα του Κερίτη στα Χανιά.
Είχαν πολλά χρόνια να δουν τέτοια καιρικά φαινόμενα οι κάτοικοι
«Δυστυχώς ο ποταμός φούσκωσε με τις έντονες βροχοπτώσεις, που έχουμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε και μας έκανε ζημιά στην παλιά γέφυρα του Μύρτου.
Ζητώ να γίνει έλεγχος από εμπειρογνώμονα για την ποιότητα κατασκευής του έργου, που είχε γίνει από την Περιφέρεια Κρήτης πριν δυο χρόνια κόστους 75000 ευρώ!
Θέλουμε να γίνει η κοιτοποίηση του ποταμού, γιατί το νερό δε βρίσκει εύκολα το δρόμο του προς τη θάλασσα μέσα από καλάμια και μπάζα. Η πορεία που διατρέχει προς τα δυτικά του χωριού, μας ανησυχεί έντονα και φοβούμαστε ότι σε κάποια μεγαλύτερη νεροποντή, το νερό θα πνίξει το χωριό μας και θα χαθούν ζωές και περιουσίες», μας είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Μύρτου κ. Αλέκος Παντελάκης.
Στην δημοτική κοινότητα του Μύρτου βρέθηκε νωρίς το πρωί και η αντιδήμαρχος καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, η οποία ζήτησε από τα συνεργεία του Δήμου, να κλείσουν τη διάβαση των οχημάτων κάτω από τη γέφυρα για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.
«Δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχει γίνει κάποια κακοτεχνία η κάτι άλλο, γιατί δεν είμαι η αρμόδια να μιλήσω για την ποιότητα της κατασκευής του έργου που έγινε πριν 2 χρόνια . Σίγουρα θα πρέπει οι μηχανικοί της περιφέρειας να το ελέγξουν και να βγάλουν τα πορίσματα τους.
Το νερό της βροχής ωστόσο που έπεσε στα βορειοδυτικά δημοτικά διαμερίσματα της Ιεράπετρας, πάνω από το Μύρτο, ήταν πάρα πολύ και οι κάτοικοι των χωριών λένε ότι έχουν πάρα πολλά χρόνια να το δούνε.
Εμείς σαν πολιτική προστασία, κλείσαμε τη διάβαση των οχημάτων, καθώς δεν θέλουμε να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και πήραμε το έγγραφο αίτημα των Δημοτικών κοινοτήτων Μύρτου και Μουρνιών για να ζητήσουμε από την Περιφέρεια Κρήτης την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει υποστεί η μνημιακή γέφυρα του Μύρτου. Παράλληλα στείλαμε τα συνεργεία μας και τα μηχανήματα μας στην Σχίστρα του Σελάκανου, όπου έχουμε πολλές κατολισθήσεις και καταπτώσεις λάσπης και βράχων, ώστε να ανοίξουμε το δρόμο και να αποκαταστήσουμε την κυκλοφορία από και προς το Σελάκανο. Ζητούμε επίσης από τους δημότες και τους επισκέπτες μας να μην περνούν από τις ιρλανδικές διαβάσεις, όταν εκείνες κατεβάζουν πολύ νερό, για να μην κινδυνεύσουν να παρασυρθούν», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας, περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.
Παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η διήμερη βροχόπτωση στα δυτικά χωριά της Ιεράπετρας, η ωφελιμότητα της βροχής στα τέλη Μαρτίου είναι απείρως μεγαλύτερη, δοθέντος ότι, γέμισαν ξανά οι δεξαμενές ομβρίων υδάτων στα θερμοκήπια με άριστης ποιότητας και αγωγιμότητας βρόχινο νερό, ποτίστηκαν με επάρκεια τα χιλιάδες ελαιόδεντρα του κάμπου που βρίσκονται στην περίοδο της ανθοφορίας και δόθηκε παράταση στους αγρότες που δεν είχαν προλάβει να οργώσουν τα κτήματα τους, να το κάνουν μέσα στον Απρίλη.
Στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών μάλιστα συνεχίζει να μπαίνει πάρα πολύ νερό με αποτέλεσμα τώρα να έχουμε περισσότερο από 7.000.000 κυβικά μέτρα αποθηκευμένο.
Ωστόσο με τις δυο καλές βροχοπτώσεις του Μάρτη και ίσως άλλη μια μέσα στον Απρίλη, εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί μια άκρως παραγωγική νέα ελαιοκομική περίοδος.
Πηγή: neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου