Σάββατο 27 Απριλίου 2019

«Ευκλείδη δώσ’ τα όλα» : Προσπαθούν να σώσουν την «παρτίδα» με μπαράζ προεκλογικών παροχών


«Ευκλείδη δώσ’ τα όλα» : Προσπαθούν να σώσουν την «παρτίδα» με μπαράζ προεκλογικών παροχών | in.gr

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ από την μια άκρη της χώρας έως την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου καταφεύγει σε παροχολογία ως μόνη ελπίδα διάσωσης. Ωστόσο, οι θεσμοί που επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες δεν δείχνουν να συγκινούνται από τα προεκλογικά τερτίπια της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων αμέσως μετά το Πάσχα. Οι ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα και για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να επεξεργαστεί τον σχετικό κατάλογο μέτρων.
Οι παροχές σχεδιάζονται στη βάση του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε από το ύπερογκο πρωτογενές πλεόνασμα -το οποίο «χτίστηκε» με την αφαίμαξη των φορολογουμένων. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα έφθασε το 2018 στο 4,4%  του ΑΕΠ, δηλαδή στα 8,2 δισ. ευρώ, κάτι που οδηγεί στην αναθεώρηση των στόχων για το 2019. Έτσι, αν και ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ μετά την υπεραπόδοση του 2018, ο στόχος θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, δημιουργώντας περιθώριο για έξτρα παροχές στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Αυγή, «η κυβέρνηση εκπονεί σχέδιο 4ετίας με μόνιμες φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ». Σε αυτό το προεκλογικό πακέτο παροχών η κυβέρνηση αναμένεται να εντάξει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ -τα σενάρια αναφέρουν ότι ο μεγάλος συντελεστής θα πάει από το 24% στο 22% και ο μεσαίος από το 13% στο 12%-, τη μείωση του χαμηλού συντελεστή στον φόρο εισοδήματος, καθώς και μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.
Ακόμη, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα από την εφαρμογή νέας κλίμακας υπολογισμού η οποία προβλέπει μηδενικό συντελεστή για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα μέτρο που ήταν προγραμματισμένο ως «αντίμετρο» για το 2020, αλλά η κυβέρνηση θα επικαλεστεί τις ευνοϊκές δημοσιονομικές συνθήκες, δηλαδή το υπέρογκο πρωτογενές πλεόνασμα του 4,4%, για να φέρει το αντίμετρο στην προεκλογική χρονιά. Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο όριο από 1/1/20 όπως είναι συμφωνημένο με τους θεσμούς.

Η επαναφορά της 13ης σύνταξης

Η νέα είσοδος στο κάδρο της παροχολογίας είναι το «μόνιμο μέτρο» της επαναφοράς της 13ης σύνταξης. Όπως διαβεβαιώνουν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.
Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News, ο Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε: «Μεθοδικά, σταδιακά και στοχευμένα, θα λαμβάνουμε επανορθωτικά και αναπτυξιακά μέτρα εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων. Καθώς η χώρα εμπεδώνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παγιώνει τη σταθερότητα στην οικονομία της, θα υπάρξουν και μόνιμα, θετικά για τους πολλούς, μέτρα. Προφανώς μέσα σε αυτά είναι η 13η σύνταξη».
Ο υπουργός Επικρατείας δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το εάν θα δοθεί η 13η σύνταξη μέσα στο προεκλογικό έτος 2019 ή το 2020 όπως ανέφερε προ ολίγων ημερών ο Τάσος Πετρόπουλος.
Αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Εργασίας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη 13η σύνταξη, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να δοθεί από του χρόνου. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει πως «θα είναι μια πάγια ρύθμιση αλλά όχι φέτος, ενδεχομένως μέσα στο 2020».
Σε κάθε περίπτωση, «το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις» όπως διαβεβαίωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασίας της α’ κατοικίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στο ευνοϊκό καθεστώς του νόμου Κατσέλη. Ειδικότερα, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να αλλάξει το κριτήριο της λοιπής περιουσίας εάν διαπιστωθεί ότι επηρεάζει την υπαγωγή του δανειολήπτη στη ρύθμιση.
«Από τα στοιχεία που εμείς έχουμε, το πλαίσιο διαπερνά περί τους 150.000 – 200.000 δανειολήπτες, εντός των οποίων -ας μην το προσπερνάμε- περιλαμβάνονται για πρώτη φορά έμποροι και ελευθεροεπαγγελματίες. Σύντομα, ο μηχανισμός θα μπει σε κίνηση. Και, αν δούμε ότι λειτουργεί περιοριστικά για κάποιους, ας πούμε ως προς το κριτήριο λοιπής περιουσίας, που ενδέχεται να επηρεάζει την υπαγωγή, θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι δανειολήπτες έχουν πλέον ισχυρά νομικά όπλα και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν θα γίνουν» επισήμανε ο κ. Φλαμπουράρης.
Σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών και θα επιμείνει σε αυτό, παρά τις όποιες αντιρρήσεις των θεσμών.

Η επιστροφή των θεσμών

Όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης πρόκειται να τεθούν στο μικροσκόπιο των θεσμών. Μερικές, όπως οι 120 δόσεις και οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, έχουν ήδη βρει προσκόμματα, αλλά θα συζητηθούν πιο συγκεκριμένα κατά την τριήμερη παραμονή των θεσμών στην Αθήνα, στις 6 – 8 Μαΐου. Από τα αποτελέσματα των επαφών, η κυβέρνηση θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις για τις εξαγγελίες στις οποίες θα προχωρήσει.
Οι θεσμοί έχουν ήδη δείξει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δεχθούν μέτρα που απειλούν το ισχύον δημοσιονομικό πλαίσιο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις 120 δόσεις. Αν και αρχικά δεν ήθελαν να ακούσουν κουβέντα, μπήκαν τελικά στη συζήτηση, αλλά ζήτησαν τόσο αυστηρά κριτήρια, που αν υιοθετηθούν πολιτικά θα είναι επί της ουσίας άχρηστη για τον Αλέξη Τσίπρα μια τέτοια ρύθμιση.
Πάντως, επί της αρχής, οι θεσμοί αποκλείουν το ενδεχόμενο να μπουν σε επί της ουσίας συζήτηση για προεκλογικές παροχές, κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα στις 6 Μαΐου, καθώς δεν θέλουν να σταλεί το λάθος μήνυμα χαλάρωσης του ελληνικού μεταμνημονιακού πλαισίου λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου