Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Απο την Αχαΐα στα Χανιά, οι εκλογικές «περιφέρειες της φωτιάς»


apo-tin-axaia-sta-xania-oi-eklogikes-perifereies-tis-fwtias

Οι κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου έχουν τις εσωκομματικές συγκρούσεις για την μάχη του σταυρού αλλά και τα παράδοξα τους.
Τα φώτα μπορεί να πέφτουν στους τρεις τομείς της Β’  Αθήνας και την Α’ Αθήνας όπου μάχονται τα περισσότερα κορυφαία στελέχη των κομμάτων και σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να μείνουν εκτός βουλής αρκετοί πρωτοκλασάτοι.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες εκλογικές περιφέρειες που φέτος αναμένεται να κλέψουν την παράσταση καθώς συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.   

Αχαΐα: Από «πράσινο» κάστρο έγινε η περιφέρεια των αρχηγών

Η γενέτειρα των Παπανδρέου που τις δεκαετίες του 80 και του 90 η ΝΔ δεν είχε καμία τύχη στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, έχει γίνει πόλος έλξης σχεδόν για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο νομός Αχαΐας άλλαξε χρώμα και από το 2012 από «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ, μετατράπηκε σε κάστρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πρωτεύουσα απέκτησε το 2014 για πρώτη φορά δήμαρχο προερχόμενο από το ΚΚΕ, ο οποίος επανεξελέγη στις 26 Μαΐου.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία έκαναν τον Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Κυριάκο Βελόπουλο να δηλώνουν την Αχαΐα ως μία από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες που έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι. Στην Κουμουνδούρου θέλουν να ποντάρουν πάνω στις 5 μονάδες διαφορά που πήραν από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές (ΣΥΡΙΖΑ 31% - ΝΔ 26%). Στον αντίποδα στόχος της Πειραιώς είναι να επικρατήσει σε μια περιφέρεια που παραδοσιακά έχανε και το έναυσμα ήταν η σημαντική  νίκη για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Στις εκλογές του 2015 η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άνετη καθώς είχε συγκεντρώσει 41% έναντι 22% της ΝΔ.   
Εκτός από τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς, υποψήφιος θα είναι και ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου καθώς Αχαΐα χωρίς υποψήφιο Παπανδρέου δεν γίνεται. Μάλιστα χρειάστηκε η Φώφη Γεννηματά να ζητήσει από τον μέχρι πρότινος βουλευτή του ΚΙΝΑΛ στο νομό, Θεόδωρο Παπαθεδώρου να αλλάξει εκλογική περιφέρεια και να είναι υποψήφιος στο νότιο τομέα Β’ Αθηνών.  
Η μάχη αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς αναλόγως τα ποσοστά που θα καταγράψουν τα κόμματα θα αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί αν θα κρατήσουν ή όχι τη συγκεκριμένη έδρα.  

Χανιά: Η «έδρα» Μητσοτάκη και η μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογική αίγλη θα υπάρξει και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη για διαφορετικούς λόγους. Για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια θα είναι υποψήφια η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία αποχώρησε μετά από πολλά χρόνια από την Α΄ Αθήνας. Στην περίπτωση που κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας τότε όπως είναι λογικό τα φώτα αναμένεται να πέσουν στα Χανιά.
Διαφορετική είναι η εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ που μάχονται δύο κορυφαία στελέχη ο Γιώργος Σταθάκης και ο Παύλος Πολάκης καθώς σε περίπτωση ήττας ένας εκ των δύο θα μείνει εκτός Βουλής.  
Τα Χανιά ήταν από τις λίγες εκλογικές περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές κράτησε τις δυνάμεις του καθώς τερμάτισε πρώτος συγκεντρώνοντας 28% μόλις δύο μονάδες μπροστά από τη ΝΔ 26%. Ωστόσο πριν από τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα στις εκλογές του 2015 η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ήταν χαώδης καθώς η διαφορά είχε φτάσει τις 22 μονάδες (41% – 19%).   

Α’ Θεσσαλονίκης: Μάχη πρώην και νυν

Ίδιο σκηνικό με την Αχαΐα και στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τον Κώστα Καραμανλή, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Βασίλη Λεβέντη να είναι υποψήφιοι στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Η δυναμική της «Ελληνική Λύσης» και της «Χρυσής Αυγής» στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν κάνει τα κόμματα να προσαρμόσουν την στρατηγική τους στους νομούς της Μακεδονίας προκειμένου να συμπιέσουν τα συγκεκριμένα κόμματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει χάσει σημαντικό έδαφος στην Α΄ Θεσσαλονίκης καθώς υπέστη σημαντικό πολιτικό κόστος – όπως παραδέχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας – από το Σκοπιανό. Μέσα τέσσερα χρόνια από τις εθνικές εκλογές του 2015 μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 15 μονάδες από το 35,8% έπεσε στο 21,7%. Από την άλλη πλευρά η ΝΔ από το 25,2% που συγκέντρωσε τον Σεπτέμβριο του 2015 ανέβηκε στο 30,6%. 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου