Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Εποχή Φαν Σιπ στην Εθνική Ελλάδας, «όχι» στην πολυϊδιοκτησία



Για σειρά σημαντικών θεμάτων αποφάσισε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, ενώ σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, εκείνα της πολυϊδιοκτησίας και της μείωσης των ποινών για επεισόδια σε αγώνες έκανε ένα βήμα πίσω.
Συγκεκριμένα, μετά τη γενική κατακραυγή αλλά και την αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην πρόθεση τροποποίησης του ΚΑΠ με τρόπο ώστε ιδιοκτήτες ΠΑΕ να έχουν ως 5% ποσοστό μετοχών και σε άλλη ΠΑΕ, κατέστη σαφές από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Ευάγγελο Γραμμένο, ότι η πρόταση αποσύρεται και δεν θα επανέλθει.

Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει και την ψηφοφορία αλλαγών στον πειθαρχικό κώδικα για μείωση των ποινών σε περιπτώσεις επεισοδίων και σε ανάρμοστες συμπεριφορές παραγόντων. Στο θέμα αυτό υπάρχει πρόθεση για διαβούλευση με την πολιτική ηγεσία και με τις UEFA - FIFA, προκειμένου να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση.
Από εκεί και ύστερα, ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Τζον Φαν΄τ Σιπ στη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής Ανδρών, με τον Ολλανδό εκλέκτορα να υπογράφει συμβόλαιο για τα επόμενα 2,5 χρόνια, που σημαίνει πως θα οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και στα προκριματικά του Μουντιάλ 2022.
Συνεργάτες του θα είναι ο επίσης παλαίμαχος Ολλανδός διεθνής Άρον Βίντερ και ο Μιχάλης Βαλκάνης, ενώ οι Κώστας Κωνσταντινίδης και Τάκης Φύσσας αναλαμβάνουν καθήκοντα τεχνικού διευθυντή των Εθνικών ομάδων ο πρώτος και της Εθνικής Ανδρών ο δεύτερος. 
Η ανακοίνωση:
«Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, παρόντων τoυ εντεταλμένου εκπροσώπου των FIFA/UEFA κ. Χέρμπερτ Χούμπελ και του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA κ. Πετρ Φούσεκ.
Η Ε.Ε. έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:
Ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής κ. Κώστας Κωνσταντινίδης αναλαμβάνει τη θέση του τεχνικού διευθυντή των Εθνικών Ομάδων. Ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής κ. Τάκης Φύσσας αναλαμβάνει τη θέση του αθλητικού διευθυντή της Εθνικής Ανδρών.
Η τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών ανατίθεται στον Ολλανδό τεχνικό κ. Τζον Φαν’τ Σιπ, με συνεργάτες του τον Ολλανδό κ. Άρον Βίντερ και τον Ελληνοαυστραλό κ. Μιχάλη Βαλκάνη. Η διάρκεια του συμβολαίου του νέου τεχνικού τιμ ολοκληρώνεται με τη λήξη της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
Ενεκρίθη η εισήγηση της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων για την πρόσληψη προπονητών των Εθνικών Ομάδων:
Εθνική Ελπίδων:
Προπονητής: Γιάννης Γκούμας
Βοηθός προπονητή: Μιχάλης Ιορδανίδης
Προπονητής τερματοφυλάκων: Φάνης Κατεργιαννάκης
Γυμναστής: Νεκτάριος Πανταζής

Εθνικών Νέων:
Προπονητής: Νίκος Κεχαγιάς
Βοηθός προπονητή: Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Προπονητής τερματοφυλάκων: Κωνσταντίνος Καμπόλης
Γυμναστής: Νικόλαος Καρύδας

Εθνική Παίδων:
Προπονητής: Αναστάσιος Θέος
Βοηθός προπονητή: Μάρκος Δήμος
Προπονητής τερματοφυλάκων: Μιχάλης Ξημεράκης
Γυμναστής: Άγγελος Ζαζόπουλος

Εθνικές Ομάδες Γυναικών:
Προπονητής Εθνικής Γυναικών: Αντώνης Πριόνας
Προπονήτρια Εθνικών Ομάδων Νεανίδων-Κορασίδων: Κατερίνα Φαλίδα
Βοηθός προπονητή: Γεώργιος Παπακώστας
Γυμναστής: Δημήτρης Μπατσίλας»

Τα βιογραφικά των νέων μελών του τεχνικού επιτελείου της εθνικής ανδρών:
Κώστας Κωνσταντινίδης
Ο Κώστας Κωνσταντινίδης έχει γεννηθεί 31 Αυγούστου 1972 στην Γερμανία και στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής καριέρας του έχει αγωνιστεί στην Εθνική Ανδρών 37 φορές από το 1995 έως το 2003.
Στην Α’ Εθνική αγωνίστηκε σε ηλικία 19 ετών με τη φανέλα του Πιερικού και το 1994 πήγε στον ΟΦΗ, στον οποίο έπαιξε μέχρι τα μέσα της σεζόν 1996-1997.
Τότε πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό και παρέμεινε έως το 1999. Ακολούθησε εξαετής καριέρα στην Γερμανία με την Χέρτα Βερολίνου, το Ανόβερο και την Κολονία, ενώ εν συνεχεία επέστρεψε στον ΟΦΗ. Η καριέρα του έκλεισε το 2006 στο κυπριακό πρωτάθλημα (Νέα Σαλαμίνα).
Στην Εθνική έκανε ντεμπούτο σε φιλικό αγώνα εναντίον της Σερβίας, τον Σεπτέμβριο του 1995, με προπονητή τον Κώστα Πολυχρονίου, και η τελευταία του συμμετοχή καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2003 στο Μπέλφαστ εναντίον της Βόρειας Ιρλανδίας, σ’ ένα ματς της προκριματικής φάσης του EURO 2004.
Τάκης Φύσσας
Ο Τάκης Φύσσας επιστρέφει σε επιτελικό ρόλο στις Εθνικές Ομάδες ύστερα από πέντε χρόνια, καθώς ήταν τεχνικός διευθυντής τους από το 2008 έως το 2014, με προπονητές στην Εθνική Ανδρών τον Ότο Ρεχάγκελ και τον Φερνάντο Σάντος.
Επί θητείας του, η Εθνική Ανδρών συμμετείχε στα Μουντιάλ της Αφρικής (2010) και της Βραζιλίας (2014), καθώς επίσης στο EURO 2012, ενώ και οι Εθνικές Ομάδες μικρότερων ηλικιών κατέγραψαν επιτυχίες, με κορυφαία τη συμμετοχή της Εθνικής Νέων στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012 στην Εσθονία εναντίον της Ισπανίας.
Πριν αναλάβει καθήκοντα τεχνικού διευθυντή, ο Τάκης Φύσσας ήταν ενεργό μέλος της πιο επιτυχημένης ποδοσφαιρικής ομάδας της χώρας, της Εθνικής που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004 στην Πορτογαλία, όπου αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.
Συνολικά, με την Εθνική έχει 60 συμμετοχές και ντεμπούτο έκανε το 1999 σε φιλικό με την Φινλανδία στην Κύπρο και προπονητή τον Άνχελ Ιορντανέσκου.
Σε συλλογικό επίπεδο, ο Τάκης Φύσσας έχει παίξει στον Πανιώνιο, στον Παναθηναϊκό, στην Μπενφίκα και στην Χαρτς.
Τζον Φαν'τ Σιπ
O Τζον Φαν'τ Σιπ έχει γεννηθεί στον Καναδά στις 30 Δεκεμβρίου 1963 και έχει αγωνιστεί με την Εθνική Ολλανδίας σε 41 αγώνες, με την οποία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1988 στην Γερμανία και συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1990 στην Ιταλία.
Αγωνίστηκε στον Άγιαξ και στην Τζένοα και με τη φανέλα του ολλανδικού συλλόγου κέρδισε τρία πρωταθλήματα, ισάριθμα κύπελλα, όπως επίσης το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1987 στην Αθήνα και το Κύπελλο UEFA το 1992.
Ως προπονητής, έχει εργαστεί στην Τβέντε, στις ακαδημίες και στην πρώτη ομάδα του Άγιαξ, στην Μέλμπουρν Χαρτ/Μέλμπουρν Σίτι στην Αυστραλία, στην Γουαδαλαχάρα στο Μεξικό και στην Τσβόλε.
Σε επίπεδο Εθνικής Ομάδας, ο κ. Φαν'τ Σιπ ήταν συνεργάτης του Μάρκο Φαν Μπάστεν στην Ολλανδία, που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2008.
Η (ποδοσφαιρική) ζωή και η φιλοσοφία του ομοσπονδιακού τεχνικού φέρει το ανεξίτηλο αποτύπωμα του Γιόχαν Κρόιφ, μιας εμβληματικής προσωπικότητας στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Με υπόδειξη του Κρόιφ ο Τζον Φαν'τ Σιπ προβιβάστηκε από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα του Άγιαξ και αργότερα, όταν ο θρύλος του ολλανδικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ανέλαβε προπονητής, ο νέος εκλέκτορας της Εθνικής ήταν μεταξύ των αρχηγών του Άγιαξ.
Άρον Βίντερ
Ο Άρον Βίντερ έχει γεννηθεί στο Παραμαρίμπο του Σουρινάμ την 1η Μαρτίου 1967 και η εκκίνηση της καριέρας του στην Εθνική Ολλανδίας έχει «γαλανόλευκη» απόχρωση: πρώτη φορά αγωνίστηκε με τους «Οράνιε» στις 25 Μαρτίου 1987 στο Ρότερνταμ εναντίον της Εθνικής Ελλάδας, σ’ ένα ματς που είχε λήξει 1-1 με γκολ του Σαραβάκου και του Φαν Μπάστεν για τα προκριματικά του EURO 1988.
Ο Βίντερ ήταν μέλος της ομάδας που ταξίδεψε στα γήπεδα της Γερμανίας και αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και η καριέρα του στην Εθνική Ολλανδίας ήταν εντυπωσιακή, με δεδομένο ότι επελέγη και για τα EURO 1992, 1996, 2000, όπως και για τα Μουντιάλ 1990, 1994, 1998.
Συνολικά, με την Ολλανδία έπαιξε σε 84 ματς και σημείωσε 6 γκολ, συμπεριλαμβανομένου κι ενός εναντίον της Βραζιλίας στο Ντάλας, για την προημιτελική φάση του Μουντιάλ 1994.
Με τον Άγιαξ, ο Βίντερ έπαιξε σε περισσότερους από 200 αγώνες σε δύο διαφορετικές περιόδους (1986-1992, 1999-2003), ενώ ακριβώς 200 ήταν τα ματς του στην Ιταλία με τις φανέλες της Λάτσιο και της Ίντερ. Με τον Άγιαξ στέφτηκε κυπελλούχος Ευρώπης το 1987 στο ΟΑΚΑ, έχει κατακτήσει από ένα πρωτάθλημα και κύπελλο Ολλανδίας και δύο Κύπελλα UEFA (με τον Άγιαξ το ’92 και με την Ίντερ το ’98).
Μιχάλης Βαλκάνης
Ο Μιχάλης Βαλκάνης έχει γεννηθεί στην Μελβούρνη στις 23 Αυγούστου 1974 και στο παρελθόν έχει εργαστεί ως συνεργάτης του Φαν’τ Σιπ στην Μέλμπουρν Σίτι και στην Τσβόλε.
Ως ποδοσφαιριστής κάλυπτε τη θέση του κεντρικού αμυντικού και έχει αγωνιστεί στην Σάουθ Μέλμπουρν, στην Αντελαϊντ Σίτι, στην Αντελαϊντ Γιουνάιτεντ και στην Ελλάδα στον Ηρακλή (1996), στην Λάρισα (1997-2000), στον Παναιτωλικό (2001) και στον Άγιο Νικόλαο (2001).
Ο Μιχάλης Βαλκάνης έχει αγωνιστεί και με τη φανέλα της Εθνικής Αυστραλίας και συγκεκριμένα εναντίον του Κουβέιτ στις 16 Αυγούστου 2006 για την προκριματική φάση του Κυπέλλου Ασίας.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου