Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ο ανέφερε ότι το πετρέλαιο ενδέχεται να αυξηθεί αλματωδώς σε «αδιανόητα υψηλά επίπεδα» εάν ο κόσμος δεν ενωθεί για την αποτροπή του Ιράν, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι θα προτιμούσε πολιτική παρά στρατιωτική λύση.
Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο de facto άρχων του βασιλείου, διέψευσε επίσης ότι διέταξε τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας του πριν από έναν χρόνο, αλλά πρόσθεσε πως σε τελευταία ανάλυση φέρει την «πλήρη ευθύνη» ως ηγέτης της χώρας.
Παρότι ο φόνος του Κασόγκι προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου, η ολοένα αυξανόμενη ένταση μεταξύ της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και του Ιράν, βασικού αντιπάλου της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή του Κόλπου, κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ριάντ, ειδικά μετά τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου στην καρδιά της σαουδαραβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.
«Εάν ο κόσμος δεν αναλάβει σθεναρή και αταλάντευτη δράση για την αποτροπή του Ιράν, θα δούμε περαιτέρω κλιμακώσεις που θα απειλήσουν παγκόσμια συμφέροντα», υποστήριξε ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος. «Ο εφοδιασμός με πετρέλαιο θα αντιμετωπίσει προβλήματα και οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν αλματωδώς σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί στη διάρκεια της ζωής μας», προειδοποίησε.
«Πολεμική ενέργεια η επίθεση στην Aramco»
Στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το CBS — του την παραχώρησε την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία — ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είπε πως συμφωνεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου, που προκάλεσαν ζημιές στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου και μείωσαν τον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο κατά 5%, αποτελούσαν «πολεμική» ενέργεια και κατηγόρησε γι’ αυτήν, όπως και η Ουάσινγκτον, το Ιράν.
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι θέλει ειρηνική διευθέτηση, διότι εάν ξεσπούσε πόλεμος ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, η παγκόσμια οικονομία θα διέτρεχε κίνδυνο να καταρρεύσει.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, ευρωπαϊκών δυνάμεων και της Σαουδικής Αραβίας προσάπτουν στο Ιράν την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη. Το σιιτικό κίνημα Χούθι της Υεμένης, που θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.
«Η πολιτική και ειρηνική λύση είναι πολύ καλύτερη από τη στρατιωτική», είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Οι προσπάθειες να υπάρξει συνάντηση Τραμπ-Ρουχανί την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αποδείχθηκαν άκαρπες.Ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος έκρινε επίσης ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να συναντηθεί με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί για να καταρτιστεί νέα συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά και για τον περιορισμό των προσπαθειών της να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της στη Μέση Ανατολή.
Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη άρχισε να κλιμακώνεται ξανά μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, και να επαναφέρουν σε ισχύ τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις τους σε βάρος της χώρας.
Διάψευση για την δολοφονία Κασόγκι
Μερικές ημέρες πριν συμπληρωθεί η πρώτη επέτειος από τη δολοφονία του Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ο πρίγκιπας διάδοχος απάντησε «απολύτως όχι» ερωτηθείς εάν διέταξε την εκτέλεση του αυτοεξόριστου δημοσιογράφου, συνεργάτη της εφημερίδας The Washington Post.
Πρόσθεσε ότι αναλαμβάνει την «πλήρη ευθύνη» για τη δολοφονία, «αφού διαπράχθηκε από πρόσωπα που εργάζονταν για λογαριασμό της σαουδαραβικής κυβέρνησης».
«Αυτό ήταν λάθος. Και πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες για να αποφευχθεί να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον», ανέφερε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναφερόμενος στη δολοφονία, την οποία χαρακτήρισε «ειδεχθή».
Η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι πιστεύουν πως ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος διέταξε τον φόνο του Κασόγκι. Το παλάτι έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν διαδραμάτισε ρόλο στην υπόθεση.
Μετά τις αρχικές διαψεύσεις, το επίσημο αφήγημα της Σαουδικής Αραβίας μεταβλήθηκε και η ευθύνη επιρρίφθηκε σε απείθαρχους πράκτορες που επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο. Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση ανέφερε ότι ο τότε υπαρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών είχε διατάξει να συλληφθεί και να επαναπατριστεί ο Κασόγκι, άνθρωπος με επαφές στο παλάτι που μετατράπηκε σε επικριτή αποφάσεων της μοναρχίας, αλλά ο επικεφαλής της ομάδας διέταξε να σκοτωθεί όταν οι συζητήσεις για τον επαναπατρισμό του απέβησαν άκαρπες.
Μπορεί και… να μην ήξερε!
Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να διαπραχθεί η δολοφονία εν αγνοία του, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είπε «ορισμένοι νομίζουν πως πρέπει να γνωρίζω τι κάνουν καθημερινά τα 3 εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας; Είναι αδύνατον και τα τρία εκατομμύρια να υποβάλλουν καθημερινά αναφορές στον ηγέτη ή στον δεύτερο στην ιεραρχία της σαουδαραβικής κυβέρνησης».
Επέμεινε ότι «διενεργούνται έρευνες, και αφού τεκμηριωθούν οι κατηγορίες σε βάρος οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως βαθμού, θα προσαχθεί ενώπιον των δικαστηρίων, ανεξαιρέτως».
Ένδεκα σαουδάραβες ύποπτοι δικάζονται σε μια διαδικασία υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Ελάχιστες ακροαματικές διαδικασίες έχουν γίνει. Σε έκθεση ειδικών του ΟΗΕ διατυπώθηκε η προτροπή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πρίγκιπα διαδόχου και άλλων κορυφαίων σαουδαράβων αξιωματούχων.
«Η σχέση ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ πιο σημαντική»
Ο Κασόγκι θεάθηκε ζωντανός για τελευταία φορά όταν μπήκε στο σαουδαραβικό προξενείο τη 2α Οκτωβρίου 2018, όπου είχε πάει με την προσδοκία ότι θα του δίνονταν τα απαραίτητα έγγραφα ενόψει του γάμου του. Το πτώμα του διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Τα λείψανά του δεν έχουν βρεθεί.
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται η Σαουδική Αραβία στο αμερικανικό Κογκρέσο για τη δολοφονία του Κασόγκι και για την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, που προκάλεσε τεράστιες απώλειες μεταξύ των αμάχων και τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν απάντησε «η σχέση [των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία] είναι πολύ σημαντικότερη από αυτά».
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποκρούσει τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο Κογκρέσο για να αποτραπούν οι αμερικανικές εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.
Ο πρίγκιπας διάδοχος του σουνιτικού βασιλείου απαίτησε εξάλλου για ακόμη μια φορά το Ιράν να πάψει να υποστηρίζει τις δυνάμεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη και πρόσθεσε ότι είναι ανοικτός σε «όλες τις πρωτοβουλίες για να εξευρεθεί πολιτική λύση» και να τερματιστεί ο πόλεμος στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου