Σε εξέλιξη φαίνεται πως βρίσκεται μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης έπειτα από τη θυελλώδη χθεσινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κατά την οποία αποφασίστηκε η εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Ο πρόεδρος της Βουλής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναζήτησης μίας “ενδιάμεσης λύσης”, στο πλαίσιο των δηλώσεων που είχε κάνει νωρίτερα και η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ επέλεξε να μην στείλει σήμερα την επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, με την οποία θα τον καλεί να ορίσει τους δύο βουλευτές που θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο.
Όπως ανέφερε ο Κώστας Τασούλας στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρώτα θα απαντήσει στα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα που θέτει ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του και μετά -αν χρειαστεί- θα προχωρήσει στη δεύτερη επιστολή, με την οποία θα του ζητά τα ονόματα των αντικαταστατών των δύο βουλευτών.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, χαρακτηρίζοντας την απόφαση που έλαβε η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή παράνομη και καλώντας τον κ. Τασούλα "να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής”.
Από την πλευρά της, και η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε “προσωπική του άποψη” τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη, σημειώνοντας πως “Εμείς κινούμαστε θεσμικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξαντλήσει κάθε θεσμικό μέσο για να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία”.
Σημειώνεται πως χθες, ο Παύλος Πολάκης είχε κάνει λόγο για "χουντικής έμπνευσης” απόφαση της προανακριτικής επιτροπής για εξαίρεση του ιδίου και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από τις εργασίες της επιτροπής, σημειώνοντας πως “δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία” και διαμηνύοντας ότι “θα συνεχίσουμε να είμαστε στην επιτροπή”.
Τασούλας: Θα λύσουμε το νομικό και πολιτικό θέμα, αλλά όχι με τραμπουκισμούς και ύβρεις
Ο πρόεδρος της Βουλής, συνομίλησε νωρίς το μεσημέρι με δημοσιογράφους για το ζήτημα που έχει προκύψει μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής και τις σημερινές εξελίξεις. Ερωτηθείς αν εντός της ημέρας θα αποστείλει το αίτημα αντικατάστασης των δύο βουλευτών στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Τασούλας είπε: «Πρώτα θα απαντήσω στην επιστολή του κ. Τσίπρα. Τα άλλα μετά... πρώτα θα κάνω την απαντητική επιστολή στον κ. Τσίπρα και μετά θα κάνω την άλλη επιστολή, αν την κάνω, γιατί μπορεί να συμφωνήσει...».
Παρότι ήταν κατηγορηματικός ότι «τραμπουκισμοί, απειλές και ακτιβισμοί δεν έχουν θέση μέσα στο Κοινοβούλιο» και ότι «όλα λύνονται με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας», έδειξε διατεθειμένος να αναζητήσει διέξοδο έως την Τρίτη, αφού, όπως είπε, «πιο συναρπαστική είναι η δύναμη της πειθούς». Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι ότι μπορεί ως την Τρίτη να πετύχει την αποκλιμάκωση της έντασης, ανέφερε: «Μην ξεχνάτε ότι κάποιοι λυγίζουν κουτάλια με τα...μάτια».
Νωρίτερα, είχε διαμηνύσει πως «το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, δεν μπορεί να λυθεί με τραμπουκισμούς και φωνές».
Σχετικά με την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι αυτή «έχει νομικά επιχειρήματα και έχει και πολιτικά επιχειρήματα. Δεν είναι εξώδικο, είναι επιστολή. Πρέπει να την απαντήσουμε νομικά και πολιτικά. Όχι με ακτιβισμό».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν εκλαμβάνει ως «απειλή» την δήλωση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου ότι θα πάρουν μέρος στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «δεν την εκλαμβάνει ως απειλή, αλλά ως μια εσφαλμένη παρακμιακή πρακτική που δεν έχει θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν μπορεί η Βουλή να επιτρέψει να συμβεί» και η Βουλή θα απαντήσει σε τέτοια φαινόμενα «μόνο με τη νομιμότητα και τον Κανονισμό».
Και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθεί μια ενδιάμεση λύση, μέχρι την προσεχή Τρίτη, την ημέρα δηλαδή κατά την οποία ορίστηκε η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
«Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απόλυτο δίκιο ή απόλυτο άδικο, αυτό δεν θα λυθεί με τον τρόπο που πάει να λυθεί. Θα το λύσουμε το θέμα, το νομικό και πολιτικό, αλλά δεν θα το λύσουμε ούτε με τραμπουκισμούς, ούτε με ύβρεις, ούτε μεθόδους που είπαμε κάποιοι, με ανακούφιση, ότι σε αυτή τη Βουλή δε θα μας συμβούν», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, με μια γλαφυρή προσέγγιση. «Όταν κάποιος κάνει ένσταση αντισυνταγματικότητας και τη χάσει, με πλειοψηφία, δεν σημαίνει ότι μετά πρέπει να κάτσει ξαπλωμένος μέσα στην αίθουσα και να μην φεύγει έως ότου οι άλλοι που ψήφισαν αντίθετα, να αλλάξουν γνώμη. Δεν λύνονται έτσι αυτά τα θέματα. Δύο πράγματα συμβαίνουν: ή έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ ή έχει δίκιο η ΝΔ. Όμως, όποιος και αν έχει δίκιο στο πολιτικό θέμα, δεν λύνεται με τον τρόπο που φαίνεται ότι πάνε να το λύσουν οι συνάδελφοι οι οποίοι εκλήθησαν να εξαιρεθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτά τα θέματα λύνονται με πλειοψηφία, με συναίνεση. Δεν λύνονται με απειλές, με ύβρεις και με ακτιβισμούς».
Σε ερώτηση αν ο πρόεδρος της Βουλής θα εξέταζε μια ενδιάμεση λύση (σσ είχε αφήσει ανοιχτό νωρίτερα η κ. Γεροβασίλη το ενδεχόμενο να αποδεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ μια ενδιάμεση λύση), ο Κώστας Τασούλας είπε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση, όχι όμως με τη νοοτροπία του καυγά αλλά με τη «δική του» νοοτροπία. «Θα το δούμε. Όμως με βάση τη νοοτροπία ότι έχουμε δίκιο μόνο εμείς και οι άλλοι ποτέ, δεν δίνονται λύσεις», ανέφερε ο Κώστας Τασούλας και πρόσθεσε ότι «η υπόθεση μπορεί να λυθεί, με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας και όχι με τσαμπουκάδες και φωνές».
Είπε ακόμη, ότι «υπάρχει ενδιάμεση λύση, απλώς αυτές οι λύσεις μπορεί να προκύψουν μέχρι την Τρίτη»(σσ είναι η ημέρα επόμενης συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής). Όταν δημοσιογράφος ρώτησε, όμως, αν θα μπορούσε να γίνει ένα βήμα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα βήμα πίσω, από την επιτροπή, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει πάντως βήμα πίσω στο θέμα του τραμπουκισμού. Η μέση λύση είναι να επικρατήσει η λογική».
Σε ερώτηση αν θα χρειαστεί παρέμβαση της φρουράς για την απεμπλοκή από την ένταση που διαφαίνεται στην προσεχή συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Βουλής είπε: «Αυτή η συζήτηση είναι περιττή για μένα. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση των κκ Πολάκη και Τζανακόπουλου ότι θα συνεχίσουν να προσέρχονται στις συνεδριάσεις της επιτροπής και εάν αυτή τη δήλωση την εκλαμβάνει ως απειλή, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Εκλαμβάνεται ως παρακμιακό φαινόμενο. Καμία απειλή. Είναι παρακμή. Εγώ το εκλαμβάνω ως εσφαλμένη παρακμιακή πρακτική που δεν έχει θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο».
Ερωτηθείς πως τοποθετεί την επιτροπή αναφορικά με την δεύτερη υπόστασή της, δηλαδή τη δικαστική, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως «είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελέας». Στην ερώτηση πως γίνεται ο ένας εισαγγελέας να έχει περισσότερη δύναμη από τον άλλον ώστε να τον εξαιρεί, ο κ. Τασούλας απάντησε: «Είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελέας που είναι όλοι ισοδύναμοι».
Σχετικά με τη διαδικασία ορισμού των μελών της ειδικής επιτροπής, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «η Ολομέλεια δεν καθόρισε τη σύνθεση της επιτροπής, καθόρισε τη συγκρότηση. Τη σύνθεση την καθόρισε ο πρόεδρος της Βουλής» (σσ στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι με την απόφαση της ολομέλειας ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της ειδικής επιτροπής).
«Μου λένε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής, με απόφαση του προέδρου, αλλά απαιτείται απόφαση της Ολομέλειας. Αυτό είναι λάθος. Η Ολομέλεια αποφάσισε την ύπαρξη, τη συγκρότηση της επιτροπής. Η σύνθεση ορίστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής με βάση τις προτάσεις που έστειλαν τα κόμματα», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Η επιστολή Τσίπρα
Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα απέστειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Στην επιστολή του, ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει την απόφαση που έλαβε η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή παράνομη και καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής να μεριμνήσει για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης.
Αναλυτικά η επιστολή:
"Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Στις 29 Οκτωβρίου 2019 η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την «εξαίρεση» των μελών της, βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ’ υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει.
Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.
Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της. Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε ο Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση «εξαίρεσης».
Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.
Δημιουργεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι Επιτροπές που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για ορισμένη υπόθεση μετά από μια τέτοια απόφαση θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.
Κύριε Πρόεδρε,
Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής".
Γεροβασίλη: Δεν θέλουμε να γίνει λίμπα η διαδικασία και ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να την προστατεύσει
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μια «ενδιάμεση λύση» σχετικά με το ζήτημα της εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, άφησε η Όλγα Γεροβασίλη.
Ρωτήθηκε, επίσης, εάν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση από τον ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει τη γραμμή που ακολούθησαν χθες οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος -λέγοντας ότι θα παραστούν κανονικά στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής. «Προσωπική του άποψη», είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη στις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη και πρόσθεσε: «Εμείς κινούμαστε θεσμικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξαντλήσει κάθε θεσμικό μέσο για να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία».
«Εμείς λέμε ότι δεν θέλουμε να γίνει λίμπα η διαδικασία και ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να την προστατεύσει. Περιμένουμε την απάντησή του για τα επόμενα βήματά μας», τόνισε η κ. Γεροβασίλη. Σε ερώτηση αν για τον ΣΥΡΙΖΑ μόνη λύση είναι η ακύρωση της χθεσινής απόφασης περί εξαίρεσης των δύο στελεχών του, απάντησε: «Δεν είναι μόνον αυτή η λύση, μπορούμε να πάμε σε ενδιάμεση. Θα εξαρτηθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής». Κληθείσα να απαντήσει αν θα μπορούσε να είναι η λύση μια νέα γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, σχολίασε: «Θα μπορούσε».
Πάντως, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, θέλοντας να αποφύγει τυχόν παρερμηνείες, μετά και από αναφορές στο διαδίκτυο, σε διευκρινιστικό σχόλιο της η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι «για άλλη μια φορά δημοσιεύματα εμφανίζουν δήθεν αποστάσεις και διαφωνίες εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το χειρισμό της πρωτοφανούς απόφασης της πλειοψηφίας της Προανακριτικής να εξαιρέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που για το ίδιο θέμα έχουν δημόσια εκφράσει διαφωνία βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αλλά και επιφυλάξεις βουλευτές της ΝΔ. Καταλαβαίνω λοιπόν απόλυτα το λόγο για τον οποίο γράφονται όλα αυτά και δεν αξίζουν καν διάψευσης».
Πολάκης: Χουντικής έμπνευσης η διαδικασία που ακολουθήθηκε
Νωρίτερα σήμερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ!, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής του 2010, την οποία επικαλέστηκε χθες η ΝΔ, δεν αναφέρεται σε δικαίωμα επιτροπής να αποβάλει βουλευτές αλλά θέτει ζήτημα αμεροληψίας εάν κάποιος που συμμετέχει σε εξεταστική επιτροπή έχει κληθεί ως μάρτυρας στην υπό εξέταση υπόθεση.
«Ούτε εγώ ούτε ο κ. Τζανακόπουλος έχουμε κληθεί ως μάρτυρες, από τους εισαγγελείς που εξετάζουν τη μήνυση του κ. Σαμαρά ότι ο Παπαγγελόπουλος οργάνωσε σκευωρία εναντίον τους», είπε ο Παύλος Πολάκης και τόνισε ότι η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης λειτουργεί ως συλλογικός εισαγγελέας και ποτέ ένας εισαγγελέας δεν εξαιρεί τον εαυτό του, γιατί ζήτημα εξαίρεσης μπορεί να βάζει ο κατηγορούμενος ή μπορεί να αυτοεξαιρεθεί.
Επανέλαβε δε ότι εξελίσσεται μεθόδευση από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να καλυφθεί η «βρωμιά της κλοπής των 32,3 δισ. ευρώ το χώρο του φαρμάκου». Ο Παύλος Πολάκης είπε ακόμη ότι «είναι χουντικής έμπνευσης η διαδικασία που ακολουθήθηκε» και τόνισε: «Την Πέμπτη θα είμαστε εκεί, στην Επιτροπή. Θα αποφασίσει και συλλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Την Πέμπτη θα είμαστε εκεί στην Επιτροπή».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου