Την απειλή του για άνοιγμα της «στρόφιγγας» ώστε να περάσουν τα καραβάνια των προσφύγων στην Ελλάδα και δια μέσου αυτής στην Ευρώπη υλοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια τυχοδιωκτική κίνηση, μετά τις δραματικές απώλειες στο μέτωπο της Συρίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η προαναγγελία για το άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες, μετά το χτύπημα που δέχθηκαν οι τούρκοι στρατιώτες στην Ιντλίμπ, προηγήθηκε της ολοκλήρωσης της σύσκεψης στο τουρκικό επιτελείο το βράδυ της Πέμπτης.
Πρόκειται για μια κίνηση που συνδέεται άμεσα με την εσωτερική αμφισβήτηση που δέχεται ο τούρκος πρόεδρος για την πολιτική του στα πεδία της μάχης, όπως καταγράφεται και σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη χώρα.
Αποτέλεσμα της απόφασης για άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες είναι να προβάλλονται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα καραβάνια των προσφύγων που αναχωρούσαν από κάθε σημείο της Τουρκίας για τα δυτικά σύνορα, κάτι που κάλυψε έστω και προσωρινά το βαρύτατο πλήγμα της είδησης ότι δεκάδες τούρκοι στρατιώτες επιστρέφουν σε φέρετρα…
Το σχέδιο για τον εκβιασμό μέσω προσφυγικού
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε μέσω του MEGA ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, όλα δείχνουν πως υπήρχε μία συντονισμένη κίνηση από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης και ΜΜΕ ώστε αφενός οι πρόσφυγες να οδηγηθούν στα σύνορα και αφετέρου να γίνει ψυχρός εκβιασμός προς την Ευρώπη για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε από τούρκο αξιωματούχο, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, ότι τα σύνορα προς τη Δύση ανοίγουν για τους πρόσφυγες, δεν άργησαν να σταλούν και SMS σε κινητά προσφύγων και μεταναστών, ενώ ναυλώθηκαν και λεωφορεία ώστε να μεταφερθεί κόσμος προς την Ανδριανούπολη.
Όπως μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, οι πρόσφυγες όχι μόνο αφέθηκαν να περάσουν τα σύνορα, αλλά διευκολύνθηκαν κιόλας. Κατά τις πληροφορίες αυτές, όχι μόνο διατέθηκαν δωρεάν λεωφορεία, αλλά επιπλέον τουρκικά στρατιωτικά οχήματα τους συνόδευσαν και τους υπέδειξαν τα περάσματα.
Περισσότεροι από 1.000 – 1.200 πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στο συνοριακό πέρασμα του Έβρου.
Την ίδια ώρα, περί τις 120.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα παράλια της Τουρκίας αναμένοντας να περάσουν στα ελληνικά νησιά.
Αν και καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν υπήρξαν σημαντικές ροές προς τα νησιά, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το βράδυ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τουρκικές αρχές έχουν καλέσει διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ για να καταγράψουν τις λέμβους με πρόσφυγες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια για τα ελληνικά νησιά…
Η κυβέρνηση σφραγίζει τα σύνορα
Απέναντι σε αυτές τις κινήσεις του Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα.
Το μήνυμα ότι καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα διαμηνύει πως η χώρα μας αυξάνει την ασφάλεια των συνόρων της, με φόντο τις μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου.
«Θέλω να είμαι σαφής: καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή» τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter. Τόνισε, δε, πως η Ελλάδα αυξάνει την ασφάλεια των συνόρων της.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων, τις οποίες λαμβάνουν άλλοι. Σημείωσε εξάλλου ότι έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση.
«Την απόφαση αλλά και την αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε στο μέγιστο βαθμό τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας» εξέφρασε από τη Μυτιλήνη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος βρισκόταν στο νησί την Παρασκευή, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και άλλους ανώτατους αξιωματικούς.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη στο λιμεναρχείο Μυτιλήνης, με θέμα την προοπτική αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών το αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Πλακιωτάκης σε δήλωση του ανέφερε ότι «ενισχύονται με επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό οι λιμενικές υπηρεσίες του λιμενικού σώματος, κάτι το οποίο θα αυξήσει και θα αναβαθμίσει και την επιχειρησιακή του λειτουργία, αλλά κυρίως την αποτελεσματικότητά του στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας».
«Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα είναι εθνικής σημασίας ζήτημα. Αυτή την ώρα απαιτείται ομοψυχία από όλους μας. Θα πρέπει όλοι – ο καθένας από την πλευρά του, να συνδράμει στην αντιμετώπισή του, πέρα από προσωπικές πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες» πρόσθεσε.
Σε ερώτημα σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως «η Ευρώπη οφείλει τώρα να συνδράμει, όχι μόνο με χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και με προσωπικό και με μέσα. Η Ευρώπη οφείλει έμπρακτα να στηρίξει την πατρίδα μας, να στηρίξει τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα που ταυτοχρόνως είναι και ευρωπαϊκά».
Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης, αφού σημείωσε ότι έχει ζητήσει επιπλέον συνδρομή από την Frontex, κατέληξε λέγοντας πως «οφείλουμε να διαφυλάξουμε με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας – και αυτό κάνουμε, και με αυξημένο προσωπικό, και με αυξημένα επιχειρησιακά μέσα, αλλά και με αυξημένες περιπολίες. Η εντολή είναι σαφής: Θα φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, με οποιοδήποτε τρόπο και με οποιοδήποτε μέσο».
Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και στον Έβρο. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι μονάδες του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται κατά μήκος της συνοριογραμμής, ενώ ενισχύσεις καταφθάνουν από άλλα σημεία της χώρας αλλά και από στρατιωτικούς σταθμούς του Έβρου.
Παράλληλα, η φυσική ηγεσία του στρατού Ξηράς με απόφασή της ενισχύει τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. με την αποστολή δύο λόχων Καταδρομών, προκειμένου να συνδράμουν τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί στον Έβρο, αλλά και στην αποτελεσματικότερη επιτήρηση των δύσβατων περασμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου.
Η παρουσία πλέον του στρατού και της αστυνομίας είναι εμφανής στην περιοχή, καθώς οχήματα και προσωπικό κινούνται διαρκώς. Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν παραταχθεί κατά μήκος των συνόρων, αποτρέποντας οποιονδήποτε πρόσφυγα επιχειρήσει να περάσει.
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Αυστηρότερα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων πρόκειται να ληφθούν αύριο, Σάββατο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών.
Η σύνθεση είναι ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης. Αναλυτικά στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.
Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η αυστηροποίηση των μέτρων σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων υποστήριξης στον Έβρο αλλά και στα νησιά, ώστε να αυξηθούν οι περιπολίες και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με τη συνδρομή θερμικών καμερών, ελικοπτέρων και drones. Παράλληλα και η αστυνομία ενισχύει τις δυνάμεις της στον Έβρο, όπου καταφθάνουν δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται το Λιμενικό και όλες οι συναρμόδιες αρχές.
Διεθνοποίηση του προβλήματος
Σε ενημέρωση ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα, με δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις στο συριακό μέτωπο και στον απόηχο της κινητικότητας που έχει προκαλέσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα η δήλωση της Αγκυρας περί ανοίγματος προς τους πρόσφυγες των πυλών που οδηγούν στην Ευρώπη, προχώρησε ο πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Σαρλ Μισέλ και τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της, μετά το άνοιγμα των συνόρων από πλευράς Άγκυρας και τη συγκέντρωση προσφύγων από το πρωί της Παρασκευής στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
Επιδιώκοντας να διεθνοποιήσει το ζήτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τη γερμανίδα καγκελάριο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον γάλλο πρόεδρο προκειμένου να ενημερώσει για την κατάσταση που διαμορφώνεται και να ανταλλάξει απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.
Σε συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε το βράδυ της Παρασκευής με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Ελληνικό «βέτο» σε δήλωση στήριξης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία
«Βέτο» στο κείμενο δήλωσης που ετοιμαζόταν να εκδοθεί από το ΝΑΤΟ ως στήριξη της Άγκυρας μετά από την επίθεση εναντίον τουρκικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 στρατιώτες άσκησε το βράδυ η Αθήνα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε τη σχετική εντολή προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Συμμαχία, όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) σε επίπεδο Αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων είχε συμφωνηθεί ένα κείμενο δήλωσης στο οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί η ελληνική πρόταση για αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό Προσφυγικό, η οποία είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2016.
Το ελληνικό αίτημα είχε συναντήσει σφοδρές αντιστάσεις από σειρά χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, αλλά επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε ζητήσει, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ενεργοποίηση της διαδικασίας πολιτικών διαβουλεύσεων που προβλέπει το Άρθρο 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.
Η αρχική συνάντηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων το πρωί της Παρασκευής είχε ολοκληρωθεί χωρίς κοινή δήλωση, αλλά η κατάσταση μεταβλήθηκε αργότερα το απόγευμα. Παράλληλα, η Τουρκία ζήτησε την παροχή βοήθειας σε θέματα αεράμυνας, πληροφοριών κ.ά, αλλά σε αυτά τα ζητήματα δεν φαινόταν να υπάρχει συγκατάθεση των Συμμάχων – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου