Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 42,5% έναντι 21,4 της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τρίτο κόμμα με χαμηλό, ωστόσο ποσοστό, έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,7% και το Μέρα 25 με 3,2%. Κάτω από το όριο του 3% η Ελληνική Λύση και η Χρυσή Αυγή με μόλις 1,5%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση κερδίζουν πόντους από τη διαχείριση της κρίσης. Ο πρωθυπουργός λαμβάνει το μεγάλο ποσοστό του 73% ως προς τη δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Είναι το υψηλότερο ποσοστό για τον πρωθυπουργό καθώς τον Φεβρουάριο 2018 ήταν στο 41%, ανέβηκε στο 69% τον περασμένη Σεπτέμβρη και εκτινάχθηκε λόγω της πανδημίας.
Δεύτερη σε δημοτικότητα η Φώφη Γεννηματά με 44% δημοτικότητα αντί 55% που έχουν αρνητική γνώμη. Ο δε Αλέξης Τσίπρας έχει 42% θετικές ή μάλλον θετικές απόψεις και 57% αρνητικές ή μάλλον αρνητικές.
Ο Βασίλης Κικίλιας κατακτά τον τίτλο του πιο δημοφιλούς υπουργού, καθώς οι πολίτες σε ποσοστό 22% τον θεωρούν καλύτερο υπουργό της κυβέρνησης.
Ακολουθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 11%, ο Αδωνις Γεωργιάδης με 8%, η Νίκη Κεραμέως με 7%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας με 5% και οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Χαρδαλιάς με 4%.
Στην ερώτηση για τις εντυπώσεις που έχουν οι πολίτες από το έργο της κυβέρνησης ανά τομέα φαίνονται τα εξής:
-Σχεδόν 9 στους 10 (87%) κρίνει μάλλον θετικά την κυβέρνηση στον τομέα της δημόσιας υγείας/κορωνοϊός και μόλις το 10% κρίνει αρνητικά.
-Το 74% συμφωνεί με την κυβέρνηση στις ενέργειές της αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους κράτους.
-Το 60% κρίνει θετικά και τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Το 77% συμφωνεί με την άποψη ότι οφείλει η Κίνα να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για την προέλευση του ιού ενώ το 18% διαφωνεί.
Το 95% λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έπρεπε να έχει ενιαία στάση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Φόβος για το αύριο
Παράλληλα, οι ψηφοφόροι δείχνουν να αγωνιούν πλέον για την επόμενη ημέρα στην οικονομία και τι αφήνει πίσω της η λαίλαπα του κορονοϊού.
Είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία αγωνιά τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και για την επόμενη ημέρα στην οικονομία που σχετίζεται με τις επιπτώσεις από το lockdown.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι τον Ιανουάριο ο φόβος για την πανδημία ήταν στο 1%, εκτοξεύτηκε στο 49% στις 20 Μαρτίου και βρίσκεται στο 40% στις 20 Απριλίου.
Αναφορικά με την οικονομία, φτάνει στα επίπεδα του Σεπτέμβρη του 2019 καθώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που έρχονται και τρομάζει για το αύριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου