Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός: Τελικά πέτυχε το πείραμα της Σουηδίας;



Του Γεράσιμου Χιόνη
gchionis@naftemporiki.gr
Η Σουηδία, σ’ αντίθεση με την Ευρώπη, ακολούθησε τον δικό της δρόμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Κάτι το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσε ακόμη και την οργή αξιωματούχων ξένων χωρών.

Η κυβέρνηση απέφυγε την επιβολή ενός γενικευμένου «lockdown» και προτίμησε την εφαρμογή στοχευμένων και λιγότερο αυστηρών μέτρων ασφαλείας.
Το αποτέλεσμα, όσον αφορά την υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας, ήταν πάνω από 36.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και περισσότερους από 4.350 νεκρούς.
Ωστόσο, αυτή η αμφιλεγόμενη στρατηγική, την οποία αρχικά προσπάθησε να ακολουθήσει και το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε και ορισμένες θετικές εκφάνσεις, κυρίως όσον αφορά την οικονομία.
Κι αυτό, διότι –σ’ αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, οι οποίες εμφάνισαν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης- η σουηδική οικονομία διατηρήθηκε, έστω και οριακά, σε αναπτυξιακή τροχιά.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, λοιπόν, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,4% τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών περί ύφεσης.
EPA/HENRIK MONTGOMERY
Αναπόφευκτη η ύφεση (;)
Βέβαια, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι εντέλει, η Σουηδία δεν θα καταφέρει να αποφύγει την συρρίκνωση του ΑΕΠ, κάτι το οποίο αναμένεται να διαφανεί στο β’ τρίμηνο του έτους.
«Παρότι η σουηδική οικονομία απέχει παρασάγγας από τις υπόλοιπες πληττόμενες χώρες, και πάλι το 2020 θα είναι ένα έτος που θα θέλει να το ξεχάσει» δηλώνει στο CNBC ο αναλυτής της Capital Economics, Ντέιβιντ Οξλέι.
Εκτιμά μάλιστα, ότι η ύφεση για το σύνολο του τρέχοντος έτους θα φθάσει τα επίπεδα της… Γερμανίας, της οποίας το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,3% το α’ τρίμηνο.
Μάλιστα, η γερμανική στατιστική αρχή εκτιμά ότι η «ζημιά» θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο β’ τρίμηνο, όταν η ύφεση αγγίξει το 10%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει προβλέψει ότι η συρρίκνωση της οικονομίας της Ε.Ε. θα διαμορφωθεί στο 7,4% για το 2020 –η χειρότερη επίδοση από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929.
EPA/JOHAN NILSSON
Τι ακριβώς έγινε στη Σουηδία
Η σουηδική κυβέρνηση, από την αρχή της πανδημίας, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι και να εργαστούν εξ αποστάσεως. Παράλληλα, επέβαλε το μέτρο της κοινωνικής απόστασης.
Όμως, απέφυγε να προχωρήσει στο κλείσιμο καταστημάτων, εστιατορίων ή μπαρ, ενώ τα παιδιά συνέχισαν κανονικά να πηγαίνουν στο σχολείο.
Η αμφιλεγόμενη αυτή στρατηγική εδράστηκε στην ιδέα της «ανοσίας της αγέλης», η οποία συνίσταται στην ελεύθερη μετάδοση του ιού, με στόχο τη δημιουργία αντισωμάτων στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.
Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, η Σουηδία διατηρεί τη χειρότερη αναλογία νεκρών ανά αριθμό κατοίκων παγκοσμίως, διαθέτοντας 5,5 θανάτους ανά εκατομμύριο πολίτες.
Η Βραζιλία, ενδεικτικά, έχει 4,5 θανάτους, ενώ οι ΗΠΑ μόλις τρεις θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου