Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις



Με ευρεία πλειοψηφία, υπερψηφίσθηκε επί της Αρχής στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ το καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου, θα διεξαχθεί στην ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.
Το ύψος του επιτοκίου
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στο θέμα του καθορισμού του ύψους του επιτοκίου των μικροχρηματοδοτήσεων και εάν αυτό θα έπρεπε να το καθορίζει με απόφασή του το υπουργείο, απάντησε πως «θα εμείνουμε στην θέση μας να μην υπάρχει όριο, αλλά θα προστεθεί μια πρόταση στο νομοσχέδιο που θα αναφέρει πως «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ανώτατο όριο επιτοκίου μικροχρηματοδότησης ανά πάσα χρονική στιγμή». O κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως, εάν εξαρχής καθοριστεί το επιτόκιο από το υπουργείο, τότε όλες οι εταιρείες θα κινηθούν στο ανώτατο ύψος του δυνητικού ορίου που θα τεθεί. Εμείς είπε, θα παρακολουθήσουμε την αγορά των μικροπιστώσεων σε αυτόν τον τομέα και «δεν θα περιμένουμε το ένα έτος για να δούμε πώς θα λειτουργήσει η αγορά – και εάν χρειαστεί θα επέμβουμε».
Βελτιώσεις
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, προχώρησε επίσης σε μια σειρά από νομοθετικές βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ενώ αναφορικά με τον καθορισμό πλαφόν επιτοκίου για τις μικροπιστώσεις, ο υφυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για ένα δυσχερές θέμα, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν υπάρχει πουθενά σχεδόν στην Ευρώπη. 
Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, που ως αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης είχε επεξεργαστεί το «παράλληλο τραπεζικό» σύστημα στο οποίο εντάσσεται και ο θεσμός των μικροπιστώσεων, σημείωσε πως αυτό το εργαλείο έρχεται να καλύψει ένα πραγματικό κενό στο χρηματοδοτικό μας σύστημα. Τόνισε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πολλά κανάλια να για να βρουν χρηματοδότες, αλλά όχι και οι μικρές επιχειρήσεις, ο επαγγελματίας και αγρότης Το εάν όμως αυτό το εργαλείο λειτουργήσει σωστά ή όχι, αυτό είπε, θα είναι ένας αγώνας που η έκβασή του θα εξαρτηθεί από τα πρώτα του βήματα, γι' αυτό και χρειάζεται «να υπάρξουν απλές και σωστές διαδικασίες, διαφάνεια, αποτροπή διά ροπάλου πελατειακών λογικών». Ο θεσμός αυτός, τόνισε ο κ. Δραγασάκης, δεν πιστεύω ότι είναι πανάκεια, αλλά θα καλύψει ένα μέρος του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει και θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Σχετικά με τον ρόλο του κράτους, ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως «δεν θα πρέπει είναι ένας απόμακρος θεατής, με ένα ρόλο απλά εποπτικό, αλλά θα είναι ένας παράγων της αγοράς».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε πως «η ανάγκη για κάποιο παράλληλο σύστημα, κάποιο εναλλακτικό σύστημα εκτός των συστηματικών τραπεζών, βγαίνει μέσα από μια πολύ ορθόδοξη οικονομική θεωρία». Ανέφερε πως το κόμμα του είναι επιφυλακτικό σχετικά με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου για τον τρόπο επιτήρησης των μετόχων και των διοικητικών συμβουλίων των νέων αυτών εταιρειών παροχής μικροπιστώσεων.
Το ΚΙΝΑΛ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε πως οι μικροχρηματοδοτήσεις είναι ένα μέσο βοήθειας στην αγορά με αμεσότητα και μέσο αποφυγής της τοκογλυφίας. Η διαμόρφωση όμως του επιτοκίου, επισήμανε είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του θεσμού.
ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «ως ΚΚΕ λέμε όχι: Δεν είναι κατ' ανάγκη κακό οι μικροχρηματοδοτήσεις, αλλά το ερώτημα είναι τι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με την πρωτοβουλία την οποία παίρνετε» .
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα, είπε στην ομιλία της ότι «σήμερα που οι ελληνικές τράπεζες είναι ουσιαστικά πτωχευμένες, έρχεστε να θεσμοθετήσετε ένα σύστημα μικροπιστώσεων, δίνοντας απλά ένα νέο πεδίο δράσης και κερδοφορίας στο παρασιτικό κεφάλαιο». 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου