Της Στεφανίας Κασίμη
Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταξη μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. To υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι ένα αρμενικό μαχητικό καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16. «Σήμερα στις 10:30 τουρκικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Γκιαντζά για να παράσχουν κάλυψη στα πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων του Αζεϊρμπαϊτζάν στην πόλη Βαρντένις, στα χωριά Μετς Μάτσικ και Σότκ.
Τουρκικό μαχητικό τύπου F-16 κατέριψε μαχητικό Su-25 το οποίο εκτελούσε στρατιωτική αποστολή. Ο πιλότος δυστυχώς σκοτώθηκε ηρωικά. Το τουρκικό μαχητικό βρισκόταν σε βάθος 60 χιλιομέτρων (στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν) σε ύψος 8.200 μέτρων» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν το διαψεύδει, ενώ και ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία ανάμειξη με την κατάρριψη του αεροσκάφους.Για τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μίλησε στο enikos.gr ο διεθνολόγος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης. "Το F-16 επειδή είναι τουρκικό δεν σημαίνει ότι έχει Τούρκο πιλότο μέσα, μπορεί να έχει πχ Αζέρο, Πακιστανό. Αυτό όμως δείχνει το βάθος της εμπλοκής της Τουρκίας στη σύρραξη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Την περασμένη Κυριακή, όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, η μόνη χώρα που ήταν υπέρ της συνέχισης αυτών και μάλιστα παρότρυνε το Αζερμπαϊτζάν ήταν η Τουρκία. Όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις - η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Ρωσία της οποίας ο Καύκασος είναι η πίσω αυλή της – ενθάρρυναν τα δύο μέρη να βρουν μια λύση και να υπάρξει κατάπαυση του πυρός" είπε ο κ. Φίλης.
Σύμφωνα με τον γνωστό διεθνολόγο, το Αζερμπαϊτζάν έχει δύο πλεονεκτήματα. "Το ένα είναι ότι έχει μαζέψει λεφτά λόγω του ότι είναι μια πλουτοπαραγωγική χώρα και προφανώς ένα μέρος αυτών των χρημάτων το έχει διαθέσει για να αγοράσει εξοπλισμούς και το δεύτερο είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει την υποστήριξη της Τουρκίας που είναι άμεση, δεν είναι έμμεση και διπλωματική. Ελέγχεται η πληροφορία για το αν η Τουρκία έχει στείλει τζιχαντιστές αλλά αυτό που είναι περίπου βέβαιο είναι ότι η Τουρκία έχει αφήσει εξοπλισμό στο Αζερμπαϊτζάν μετά την πρόσφατη κοινή άσκηση που είχαν κάνει. Και προφανώς το στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της θεωρώντας ότι τώρα είναι η στιγμή το Αζερμπαϊτζάν να αποπειραθεί να αλλάξει ακόμη και το status quo σε σχέση με το Ναγκόρνο Καραμπάχ".
Όσο για το αν το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, απαντά: "Επαναλαμβάνω ότι τουρκικό F-16 φαίνεται ότι απογειώθηκε από το Μπακού, άρα του Αζερμπαϊτζάν , δεν ξέρουμε αν ήταν Τούρκος πιλότος ή κάτι άλλο. Έτσι κι αλλιώς είχαμε απώλειες αμάχων ήδη από τη περασμένη Κυριακή...Επίσης, είχαμε σήμερα τηλεφώνημα της Μέρκελ στους δύο προέδρους, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Είναι σαφές ότι ο διεθνής παράγοντας προσπαθεί να διευθετήσει το ζήτημα με αποκλιμάκωση της έντασης και κατόπιν ειρηνικά μέσα. Αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το σενάριο μιας μεγαλύτερης σύρραξης ασφαλώς και είναι πάνω στο τραπέζι, αν και πιστεύω ότι θα προσπαθήσει ο διεθνής παράγοντας να το σταματήσει εδώ. Και σε αυτές τις περιπτώσεις τέτοια περιστατικά μπορεί να λειτουργήσουν και ανάποδα. Μπορούν να λειτουργήσουν για την κλιμάκωση, μπορούν να λειτουργήσουν και για την αποκλιμάκωση στη λογική ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα" .
"Είμαστε σε ένα σημείο οριακό και πολύ ρευστό που μπορούν να γίνουν τα πάντα. Εγώ κρατώ ότι όλες οι δυνάμεις ζητούν αποκλιμάκωση, ενώ η Τουρκία ενθαρρύνει το Αζερμπαϊτζάν για κλιμάκωση, πράγμα που ενδεχομένως να τη φέρει σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία διότι η περιοχή του Καυκάσου θεωρείται περιοχή πίσω αυλής για τη Ρωσία και δεν νομίζω ότι μπορεί να δεχθεί το Αζερμπαϊτζάν από κοινού με την Τουρκία να προσπαθήσουν να αλλάξουν το status quo στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Απλώς η Ρωσία θέλει να έχει μια πιο ισορροπημένη σχέση διότι πουλάει όπλα και στο Αζερμπαϊτζάν και δεν θέλει να χαλάσει εντελώς τις σχέσεις της" καταλήγει ο κ. Φίλης.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου