Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Κοροναϊός : Νοέμβριος ο πιο φονικός μήνας της πανδημίας – Πάνω από 1.700 θάνατοι

 


Τις συνέπειες της αθρόας αύξησης κρουσμάτων του προηγούμενου διαστήματος «πληρώνει» η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παρουσιάζουν σταθερή μείωση τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ωστόσο, ο Νοέμβριος, ο οποίος διανύει τις τελευταίες του ώρες, έχει αποδειχτεί μακράν ο φονικότερος μήνας στη μάχη της χώρας μας με τον αόρατο εχθρό, παρά το γεγονός ότι στις τρεις από τις τέσσερις εβδομάδες η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς lockdown.

Οι 85 θάνατοι που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, 30/11, ο ΕΟΔΥ ανέβασαν τον τραγικό απολογισμό των νεκρών στη χώρας για τον μήνα Νοέμβριο στους 1.780. Πρόκειται για το 74% των συνολικά 2.406 θανάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.

Τον Νοέμβριο όλα τα «μαύρα» ρεκόρ

Συνεπώς, βάσει των παραπάνω, είναι αναμενόμενο μέσα στον Νοέμβριο να σημειώθηκαν όλα τα αρνητικά ρεκόρ, τα οποία απέδειξαν με τον χειρότερο τρόπο την τεράστια πίεση που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται στο σύστημα υγείας.

Συγκεκριμένα, στις 28 Νοεμβρίου σημειώθηκε το αρνητικό ρεκόρ νεκρών σε μια μέρα, με 121 ανθρώπους να χάνουν τη μάχη με τον φονικό ιό μέσα σε 24 ώρες.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε και εκθετική αύξηση στους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ΜΕΘ, αφού μέσα στον Νοέμβριο έσπασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 600 διασωληνωμένων. Ο αριθμός των ανθρώπων που μάχονται για τη ζωή τους έφτασε στο πικ του στις 26 του ίδιου, με 608 ασθενείς να παλεύουν για τη ζωή τους. 

Την ώρα, λοιπόν, που παρατηρείται μια πρώτη σταθεροποίηση, καθώς και μείωση στα κρούσματα, οι αριθμοί που αφορούν τους διασωληνωμένους και τους ανθρώπους που φεύγουν από τη ζωή, υπενθυμίζουν πως η κατάσταση βρίσκεται ακόμα στο «κόκκινο».

Μάλιστα, σε μια περίοδο που η συζήτηση περί άρσης ή έστω χαλάρωσης του lockdown έχει αρχίσει να «φουντώνει» είναι ξεκάθαρο πως όσο δεν μειώνονται δραστικά τα κρούσματα, για να φτάσουν σε επίπεδα κάτω των 1.000, τη στιγμή που οι ειδικοί έχουν θέσει ως στόχο τα 500 κρούσματα ημερησίως, για να συζητήσουν οτιδήποτε περί χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Βέβαια, με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, είναι εύκολα κατανοητό πως αυξάνεται συνέχεια η πιθανότητα να νοσήσουν πιο βαριά περισσότεροι άνθρωποι. Αυτό, με τη σειρά του σημαίνει πως αρκετοί εξ αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ασκώντας και πάλι πολύ μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Δημόπουλος στο in.gr: Τους επόμενους 6 μήνες μπορεί να σβήσει η πανδημία στην Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για αρκετό καιρό ακόμα με τον κοροναϊό. Αυτό εκτίμησε, μιλώντας στο in.gr, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Ο καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας αναφέρθηκε στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης ή αλλιώς συλλογική ανοσία και μίλησε για τους παράγοντες που θα κρίνουν το χρόνο μέσα στον οποίο θα αρχίσει να «ανασαίνει» η χώρα. 

«Εάν πάρουμε το καλό σενάριο, δηλαδή έχουμε τρία εμβόλια, μεγάλη παραγωγή και υπάρχει υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστεί μέσα σε ένα εξάμηνο τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας» τονίζει στο in.gr ο κ. Δημόπουλος.

«Εάν τα εμβόλια που εγκριθούν είναι τρία ή τέσσερα και αν η παραγωγή και διανομή τους γίνει με ταχύτατους ρυθμούς, τότε θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε συντομότερη χρονικό διάστημα η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης».

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου άλλωστε όπως και στην Ελλάδα, η συλλογική ανοσία δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με το εμβόλιο καθώς παρά την αύξηση των μολύνσεων, το ποσοστό στην ανοσία του πληθυσμού παραμένει χαμηλό.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου