Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Τουρκία : Οι δύο τάσεις στην ΕΕ και οι ήπιες κυρώσεις – Το μήνυμα Μέρκελ και η «αναμονή» από την προεδρία Μπάιντεν

 


Δύο τάσεις φαίνεται να υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου θα εξεταστούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και όλα δείχνουν -σύμφωνα με αναλυτές- ότι με τα ως τώρα δεδομένα το ρεαλιστικό σενάριο είναι η επιβολή «ήπιων κυρώσεων».

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ και διεθνολόγο, Άγγελο Συρίγο, υπάρχει μια ομάδα χωρών όπου εκεί εντάσσονται οι Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία αλλά και η Τσεχία που επιδιώκουν να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στη Τουρκία.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν χώρες με προεξάρχουσα τη Γερμανία, αλλά και τις Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία και Ιταλία που προτιμουν ήπιες ή και καθόλου κυρώσεις στην Άγκυρα ως το πιο ιδανικό γι’ αυτές τις χώρες σενάριο.

Άλλωστε οι περισσότερες χώρες και ειδικά η Γερμανία έχουν στενές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η από το καλοκαίρι χρονοτριβούσε και έπαιζε καθυστερήσεις με την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Βεβαίως «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», ειδικά με τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο δίμηνο και είναι βέβαιο ότι οι τελευταίες πιρουέτες της κυβέρνησης Ερντογάν με την απόσυρση του Oruc Reis στην Αττάλεια, δύσκολα μπορούν να δώσουν επιχειρήματα σε όσους εντός της ΕΕ τάσσονται κατά της επιβολής κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή που η Τουρκία κάνει ελιγμούς με το Oruc Reis, επιμένει στο γκριζάρισμα του Αιγαίου με νέες Navtex και την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών σε πρώτο πλάνο και φυσικά στην Κύπρο συνεχίζει να παραβιάζει όχι μόνο κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει σεβασμός στην Τουρκία λόγω προσφυγικού

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μάλιστα σε τηλεδιάσκεψη με ευρωβουλευτές και βουλευτές κρατών μελών της ΕΕ, ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας από ακολούθησε η Ένωση, απέτυχε καθώς δεν υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που να είναι άξιας αναφοράς και μάλιστα χαρακτήρισε ως επιθετική κια προκλητική τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βεβαίως δεν άνοιξε τα χαρτιά της στο δια ταύτα, περιοριζόμενη μόνο να δηλώσει πως «θα ασχοληθούμε πάλι με το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην κατάσταση. Αυτό θα γίνει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει».

Δεν παρέλειψε δε, να επισημάνει με νόημα ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία λόγω προσφυγικού καθώς όπως ανέφερε «αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα».

Αυτά όλα ουσιαστικά κάνουν τους αναλυτές να μιλούν για το σενάριο των ήπιων κυρώσεων. Το τι είδους κυρώσεις θα είναι αυτές και τι σημαίνει ήπιες μένει να φανεί από τα αποτελέσματα της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Το αντάρτικο Δένδια έναντι του Βερολίνου

Η Ελλάδα αυτό που θα επιθυμούσε είναι οι κυρώσεις να «δαγκώνουν» οικονομικά και να επιβληθούν σε εταιρείες και οργανισμούς και όχι σε φυσικά πρόσωπα. Το βέβαιο είναι ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική διπλωματία και ο Νίκος Δένδιας έχουν αποφασίσει και εξασκούν ήδη μια πιο επιθετική τακτική στο εσωτερικό της ΕΕ με σαφείς αιχμές κατά της Γερμανίας ειδικά σε ότι αφορά το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ειδικά δε η τελευταία δήλωση του κ. Δένδια στο politico που αμφισβήτησε τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας λόγω του «δισταγμού» της να ταχθεί υπέρ των κυρώσεων στην Τουρκία είναι πολύ χαρακτηριστική του όλου κλίματος στην ΕΕ αυτή τη στιγμή.

Άλλωστε μπορεί να υπήρξε διάψευση του υπουργείου Εξωτερικών στα περί μυστικής συνάντησης των κ.κ. Δένδια και Άγκελας Μέρκελ και χαρακτηρισμών εναντίον της από τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει την ουσία της στάσης και της γραμμής που ακολουθεί η ελληνική διπλωματία έναντι του Βερολίνου καθώς οι ίδιες διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι η ακριβής φράση του Νίκου Δένδια ήταν πως «εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη «αφέλεια» και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα».

Το ΝΑΤΟ και η νέα προεδρία Μπάιντεν

Σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις όλες συγκλίνουν στο σενάριο των ήπιων κυρώσεων, καθώς υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος στην εξίσωση των ευρωτουρκικών σχέσεων και αυτή η παράμετρος αφορά στην στάση αναμονής των Βρυξελλών ενόψει της προεδρίας Μπάιντεν στις ΗΠΑ και το πως θα διαχειριστεί τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Μάλιστα ενόψει και της αυριανής Συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στην οποία θα μετάσχει ο Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι πρότεινε στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να διοργανώσει μια Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μόλις εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο τον ερχόμενο Ιανούριο του 2021, προκειμένου να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Δεν θα αποφασίζουν Τουρκία και Ρωσία

Ως προς το ποιες θα είναι οι διαφορές της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το Τζο Μπάιντεν σε σχέση με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Τουρκίας ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Οι ημέρες των «λευκών επιταγών» προς το καθεστώς του Ερντογάν τελείωσαν. Δεν αναμένω να υπάρξει πλήρης ρήξη των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας ή τουλάχιστον όχι μια που να προκληθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Περιμένω μια προσπάθεια, όπως αυτή που έχει δοκιμάσει η Ε.Ε., να διατηρηθούν ζωντανές οι προοπτικές μιας «θετικής ατζέντας». Αλλά δεν θα υπάρχει πλέον μια πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας για το ζήτημα των S-400, δεν θα υπάρξει σιωπή ή διφορούμενες δηλώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν όσον αφορά την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η Ουάσιγκτον δεν θα αφήσει πλέον να αποφασίζεται η μοίρα της Συρίας, της Λιβύης ή του Καυκάσου σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας».

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου