Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές έρχονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

 


Σημαντικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων ορισμένων περιοχών έχουν προτείνει οι εκτιμητές ακινήτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", οι μεγαλύτερες αυξήσεις που εισηγούνται οι εκτιμητές εντοπίζονται στις περιοχές του κέντρου Αθήνας που επωφελήθηκαν σημαντικά από την αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών λόγω της άνθησης του φαινομένου Airbnb. Οι αυξήσεις που προτείνουν είναι κατά μέσο όρο 50% -60%. Στα βόρεια προάστια οι προτεινόμενες αυξήσεις είναι μικρότερες και κινούνται κατά μέσο όρο 20% -30% . Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στα νότια προάστια της Αττικής, τα οποία έχουν ευνοηθεί τόσο λόγω της αυξημένης ζήτησης κατοικιών από επενδυτές του εξωτερικού όσο και λόγω του έργου του Ελληνικού. Αντίστοιχα μεγάλες αυξήσεις προτείνονται και στις συνοικίες των δυτικών προαστίων.

Με βάση τη σημερινή εικόνα της αγοράς οι περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες θα βρεθούν στο κόκκινο είναι κυρίως αυτές όπου η ψαλίδα μεταξύ των αντικειμενικών και εμπορικών παραμένει ανοιχτή ακόμα και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των τριών τιμών ζώνης τον Ιούνιο του 2018. Έτσι "υποψήφιες" για αύξηση αντικειμενικών αξιών είναι σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ":

-Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι και Παγκράτι.

- Περιοχές των νοτίων προαστίων. Στην παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης και του Ελληνικού καταγράφονται οι μεγαλύτερες τιμές πώλησης ακινήτων αλλά και μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών.

- Πειραιάς και προάστια Αττικής. Μεγαλύτερες τιμές ζώνης θα δουν πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου όπως το Μαρούσι, ο Χολαργός, το Χαλάνδρι αλλά και ο Πειραιάς και πολλές από τις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες σε Κορυδαλλό, Αιγάλεω και Περιστέρι.

-Περιοχές της Θεσσαλονίκης όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων παραμένουν στα ύψη.

-3.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για περιοχές και οικισμούς που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας γίνεται από τις κατά τύπους Εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολυτελείς βίλες που βρίσκονται σε περιοχές –φιλέτα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στη Πάρο και στο Πορτοχέλι να φορολογούνται ελάχιστα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου