Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Στην «εντατική» και ο κλάδος της ανθοκομίας

 


Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
vveg@naftemporiki.gr

Χαμηλά βαρομετρικά σκεπάζουν και φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τον κλάδο της ελληνικής ανθοκομίας-φυτοπαραγωγής, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χάνει και πάλι ένα από τα κύρια κανάλια διάθεσης της παραγωγής της, τις κατά τόπους ανθοεκθέσεις, που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν θα πραγματοποιηθούν, την ίδια ώρα που συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα σε μια πλειάδα κοινωνικών εκδηλώσεων, που είθισται να «καταναλώνουν» μεγάλες ποσότητες λουλουδιών, όπως γάμοι και κηδείες, αλλά και με συνεχιζόμενο το λουκέτο στα δημοφιλή στη χώρα μας μπουζούκια, που αποτελούν βασικό επίσης χώρο διάθεσης της παραγωγής μεμονωμένων κομμένων λουλουδιών.

Θεσσαλονίκη - Β. Ελλάδα

Προ κορονοϊού κάθε Μάιο οι εξωτερικοί χώροι της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη μετατρέπονταν σε ένα μεγάλο «περιβόλι» με φυτά κάθε είδους και βαλαντίου, που παράγονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη-Μακεδονία και τη Θεσσαλία από τα μέλη του Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Νήσων, ο οποίος ιδρύθηκε το 1985 και εδρεύει στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, όπου και έχει αναπτύξει τη δική του ανθαγορά. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, η εν λόγω ανθοέκθεση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό από τη Helexpo-ΔΕΘ, όπως επίσης και η πλειονότητα των ανθοεκθέσεων που πραγματοποιούνται στην πόλη.

Στον έναν χρόνο πανδημίας η πτώση τζίρου για τον κλάδο, όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος του Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Νήσων, Σταύρος Τσαλούχος (η επιχείρησή του εδρεύει στον Βόλο), είναι στο 30% για τους παραγωγούς γλαστρικών φυτών, ενώ για τους παραγωγούς κομμένου λουλουδιού είναι τουλάχιστον 50%. Πτωτική λόγω της πανδημίας του Covid-19 είναι και η πορεία των εξαγωγών του Συνεταιρισμού προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, κυρίως Βουλγαρία και Ρουμανία, ωστόσο το καλοκαίρι του 2020 -σύμφωνα με τον κ. Τσαλούχο- καταγράφηκε «έκρηξη» ζήτησης φυτών σε γλάστρες από τους Έλληνες πολίτες που είχαν βγει πρόσφατα από το πρώτο μεγάλο lockdown, από την οποία και καλύφθηκε ένα μέρος των απωλειών των εξαγωγών.

Πέρυσι οι παραγωγοί έλαβαν από την Πολιτεία αποζημιώσεις ανά στρέμμα, ένα μέτρο που όπως διαφαίνεται θα είναι απαραίτητο και φέτος.

Ο Συνεταιρισμός αριθμεί 20 μέλη-παραγωγούς και προ κορονοϊού ο τζίρος του ήταν στο 1,7 με 1,8 εκατ. ευρώ.

Αττική

Με 380 μέλη από όλη την Αττική, ως επί το πλείστον οικογενειακές επιχειρήσεις, ο Αγροτικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Φυτωριούχων Αχαρνών Αττικής είναι ο μεγαλύτερος Συνεταιρισμός του κλάδου στη χώρα αλλά και στα Βαλκάνια, καλύπτει το 80% του παραγόμενου και εμπορευόμενου φυτικού υλικού της χώρας μας, προμηθεύει ανθοπωλεία, garden centers, ιδιωτικά και δημόσια έργα σε όλη την Ελλάδα και εξάγει φυτά σε χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε. Είναι επίσης πιστοποιημένο κέντρο υποδοχής δηλώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και μεταξύ άλλων διοργανώνει και την Έκθεση «ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ», που το 2020 πρόλαβε οριακά και πραγματοποιήθηκε (στις 2-3 Μαρτίου), αλλά φέτος αναβάλλεται και δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε άλλη χρονική περίοδο λόγω της εποχικότητας των ανθοφόρων φυτών.

Η μείωση των πωλήσεων-τζίρου των παραγωγών της περιοχής στον έναν χρόνο της πανδημίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Αλέξανδρο Μεταξά, είναι της τάξης του 40%-50%.

Πέρυσι με απόφαση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδη, δόθηκε στα μέλη του Συνεταιρισμού βοήθημα, κάτι που θα ζητηθεί από τον Συνεταιρισμό και φέτος από τον νέο υπουργό, κ. Λιβανό -πάντοτε στα πλαίσια της λογικής των αντοχών της ελληνικής οικονομίας- λόγω των συνθηκών που έχει διαμορφώσει στον κλάδο η πανδημία, που έχει πλήξει τόσο τις εγχώριες πωλήσεις όσο και τις εξαγωγές προς Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, οι οποίες, όπως σημειώνει ο κ. Μεταξάς, τώρα με την άνοιξη ξεκίνησαν δειλά.

Μικροί παραγωγοί

Μοναδική εξαίρεση όσον αφορά τις φετινές ανθοεκθέσεις ίσως -αλλά όχι σίγουρα- να αποτελέσει η ιδιαίτερα δημοφιλής στους Θεσσαλονικείς ανθοέκθεση στην πλαζ της Αρετσούς στην Καλαμαριά, που σύμφωνα με την αρμόδια δημοτική επιχείρηση του Δήμου Καλαμαριάς προγραμματίζεται κανονικά να πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, το 1ο δεκαήμερο του Μαΐου, μέχρι νεωτέρας, αν και οι ανθοπαραγωγοί δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι όντως τελικά θα πραγματοποιηθεί.

Σε αυτήν, όπως και σε όλες τις άλλες δημοτικές ανθοεκθέσεις (Πυλαίας, Αμπελοκήπων κ.ά.) και στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν μεμονωμένοι ανθοπαραγωγοί από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και τη Δράμα, κάποιοι από τους οποίους, όπως ο κ. Παντελής Λάτος, είναι μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών «Η Πρόοδος». Η μείωση τζίρου για τους μικρούς μεμονωμένους παραγωγούς, σύμφωνα με τον κ. Λάτο, αγγίζει ακόμη και το 80%, ιδιαίτερα λόγω των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί εξαιτίας της πανδημίας στις λαϊκές αγορές, την ίδια ώρα που οι τιμές των υλικών, όπως το χώμα, τα κουπάκια για τα φυτά κ.ά., αυξάνονται.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου