Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Ο ξεχωριστός κύριος Μοχάμεντ Σαλάχ

 


Του Νίκου Αθανασίου

Η ζωή του Αιγύπτιου σούπερ σταρ της Λίβερπουλ έγινε-δικαίως- μάθημα στα σχολεία της χώρας του.

Ο Άντονι Τέιλορ σφυρίζει την λήξη του ντέρμπι. Η Λίβερπουλ έχει στήσει το δικό της πάρτι στο Old Trafford και εκείνος με ένα πλατύ χαμόγελο παίρνει την μπάλα αγκαλιά και την ετοιμάζει για το σπίτι του. Χατ-τρικ. Επίτευγμα μοναδικό, αν σκεφτεί κανείς πως τελευταία φορά που κάποιος σημείωσε τρία γκολ σε ντέρμπι Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ με την φανέλα των reds ήταν το μακρινό 1936! 

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση, οδηγεί την Λίβερπουλ σε όλες τις ξεχασμένες κορυφές, έστειλε με δικό του γκολ την Εθνική Αιγύπτου σε Μουντιάλ και βρίσκεται στην βιτρίνα της συζήτησης για το ποιος θα είναι ο διάδοχος των Μέσι, Ρονάλντο τώρα που εκείνοι βρίσκονται στο φινάλε της καριέρας του. Όλοι οι παραπάνω λόγοι κάνουν τον Μοχάμεντ Σαλάχ σπουδαίο ποδοσφαιριστή αλλά δεν είναι εκείνοι που... ανάγκασαν τους υπευθύνους Παιδείας στην Αίγυπτο, να διδάσκουν την ζωή του 29χρονου Σαλάχ στα παιδιά της πρώτης και της δευτέρας δημοτικού.

«Ο Σαλάχ θέλει να βοηθά τους άλλους και να τους δίνει την ευκαιρία να πετύχουν. Είναι ένα πρότυπο για όλους τους Αιγύπτιους, που τον αποκαλούν "ο δημιουργός της ευτυχίας"», γράφουν μεταξύ άλλων τα βιβλία που αναφέρονται στον «Μο».

Εννιά ώρες στους δρόμους για το όνειρό του

Σε ένα χωριό, το Νάγκριγκ, 130 χιλιόμετρα από το Καϊρο, ο Μοχάμεντ Σαλάχ είδε το πρώτο φως της ζωής. Από μικρός έδειξε την αγάπη του για την στρογγυλή θεά αλλά τα πράγματα μόνο εύκολα δεν ήταν για να κυνηγήσει απλά το μεγάλο του όνειρο. Να γίνει ποδοσφαιριστής.  Ο ίδιος εξιστορεί:

«Έπρεπε να αλλάξω 3-4 λεωφορεία και να κάνω δρόμο 4.5 ώρες για να φτάσω στο Κάιρο, έκανα αυτή τη διαδρομή 5 φορές την εβδομάδα. Έχασα πολλά μαθήματα επειδή το μόνο που ήθελα ήταν να φτάσω στην ώρα μου στην προπόνηση. Κάποιες φορές καθόμουν μόλις δύο ώρες στο σχολείο, από τις 7 μέχρι τις 9 και μετά έφευγα. Το να γίνω ποδοσφαιριστής ήταν πάντα το όνειρό μου, όταν ήμασταν μικροί ονειρευόμασταν πολύ».

Η Αίγυπτος ήταν πάντα το σημείο αναφοράς του

Όταν αυτό το παιδάκι μεγάλωσε και άρχισε να κάνει ένα προς ένα, τα όνειρά του πραγματικότητα, ποτέ μα ποτέ δεν ξέχασε από που ξεκίνησε. Πάντα η Αίγυπτος ήταν το σημείο αναφοράς του, ήταν ένα μεγάλο κομμάτι στην καρδιά και τις επιλογές του. Όταν για παράδειγμα άφηνε την Βασιλεία για να παίξει στην Serie A με την φανέλα της Φιορεντίνα, θα μπορούσε να έχει όποιον αριθμό στη πλάτη επιθυμούσε. Εκείνος επέλεξε το 74, όσοι ήταν και οι νεκροί μετά από επεισόδια σε ποδοσφαιρικό παιχνίδι στο Πορτ Σάιντ το 2012. Ήταν ένας τρόπος να τιμήσει την μνήμη τους και να δείξει πως δεν τους έχει ξεχάσει. Τον Νοέμβριο του 2018 όταν σκόραρε εις βάρος της Τσέλσι δεν το πανηγύρισε καν. Την προηγούμενη ημέρα είχαν σκοτωθεί 305 συμπατριώτες του σε τρομοκρατική ενέργεια. Το μυαλό του ήταν εκεί.

Αρνήθηκε βίλα για να χτιστεί σχολείο

Όταν με δικό του εύστοχο πέναλτι η Αίγυπτος έκλεινε θέση για το Μουντιάλ της Ρωσίας, ο Σαλάχ έγινε και με την... βούλα εθνικός ήρωας. Ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες του τόπου αποφάσισε να τον ανταμείψει για την συνεισφορά του στο ποδόσφαιρο της χώρας. Το δώρο ήταν μια πολυτελέστατη βίλα. Εκείνος, όμως, ούτε που το συζήτησε. Αποφάσισε, λοιπόν, να διατεθούν τα χρήματα για να χτιστεί ένα σχολείο στην ιδιαίτερη πατρίδα του και να αγοραστεί ένα ασθενοφόρο.

Σε ετήσια βάση, ο 29χρονος superstar συγκεντρώνει χρήματα με φιλανθρωπικές δράσεις, καλύπτει τα έξοδα οικογενειών που δεν έχουν χρήματα και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ποδοσφαιριστή, με την μορφή του να γίνεται grafiti σε αρκετές πόλεις της Αιγύπτου και όχι μόνο για τα αθλητικά του κατορθώματα.

Η δεύτερη ευκαιρία που έδωσε σε έναν ληστή και ο ανοιχτός γάμος

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ δεν είναι ο κλασσικός τύπος ποδοσφαιριστή, ο superstar που έχουμε συνηθίσει. Ακόμη μία ενέργεια που επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, έγινε πριν λίγα χρόνια, όταν έγινε διάρρηξη στο σπίτι του στην Αίγυπτο. Η αστυνομία εντόπισε τους δράστες, ο πατέρας του ποδοσφαιριστή ήθελε να συλληφθούν, όμως, ο Μοχάμεντ τον έπεισε για το αντίθετο. Και δεν ήταν μόνο αυτό.  Του έδωσε λεφτά, του βρήκε δουλειά και επί της ουσίας του άνοιξε μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή του, ώστε να ξεφύγει από το περιθώριο!

Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Το 2017 όταν αποφάσισε να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του, Μάγκι, η γαμήλια εκδήλωση έγινε στο χωριό του, το Ναγκρίγκ και ήταν ανοιχτός με χιλιάδες καλεσμένους, σε ένα σκηνικό που δεν θύμιζε γάμο δισεκατομμυριούχου ποδοσφαιριστή αλλά πανηγύρι, μια ευκαιρία για όλους, ώστε να χαρούν και να διασκεδάσουν.

Η σεμνότητα, το μεγαλείο ψυχής και η ταπεινότητα του Σαλάχ σε όλο της το μεγαλείο, λογικό κι επόμενο να διδάσκεται ως μάθημα στα μικρά παιδιά της Αιγύπτου, ως παράδειγμα ζωής...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου