Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,4% το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι βιώσιμος δεδομένου του ταχέως αυξανόμενου πληθωρισμού και της υποτίμησης της λίρας.
Η «εκρηκτική» αύξηση των εξαγωγών κατά σχεδόν κατά 26% σε ετήσια βάση, συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Η διεύρυνση του ΑΕΠ ενισχύθηκε επίσης από τις καταναλωτικές και κρατικές δαπάνες.
Η τουρκική οικονομία των 795 δισ. δολαρίων αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 9% συνολικά το 2021, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση και ανεξάρτητους αναλυτές . Πρόκειται για επίδοση η οποία πιθανότατα θα ξεπεράσει τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές.
Παρόλα αυτά, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτή η γρήγορη επέκταση είναι απίθανο να διαρκέσει.
«Η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε άλλη μια ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, αλλά καθώς οι επιπτώσεις της πρόσφατης νομισματικής κρίσης αρχίσουν να διαφαίνονται, είναι πιθανό να υποστεί συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο. Η μόνη παρηγορία είναι ότι η ύφεση είναι πιθανό να αποδειχθεί λιγότερο σοβαρή από εκείνη που ακολούθησε την κρίση του 2018», ανέφερε σε σημείωμά της η Capital Economics, προβλέποντας περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.
«Ο πληθωρισμός φαίνεται ότι θα ανέλθει πέρα από το 25% ετησίως και θα παραμείνει εκεί για μεγάλο μέρος των επόμενων έξι έως εννέα μηνών. Αυτό θα διαβρώσει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και θα μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες», εξηγεί.
Πριν από την ανακοίνωση της Τρίτης, η Goldman Sachs προειδοποίησε επίσης ότι τα στοιχεία «θα μας πουν ελάχιστα για την οικονομική δραστηριότητα στο μέλλον», προσθέτοντας: «Ανέκδοτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πρόσφατη υποτίμηση της λίρας έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα».
Να σημειωθεί ότι η λίρα έχει χάσει περίπου το 35% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίεσε την κεντρική τράπεζα της χώρας του να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια παρά τον ετήσιο πληθωρισμό που κυμαίνεται σχεδόν στο 20%.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου