Ελίζα Καραγιώργη
Ο Δεκέμβριος ήταν ένας δύσκολος μήνας για τον Μπόρις Τζόνσον. Πρώτα αντιμετώπισε σφοδρή κριτική για φημολογούμενα χριστουγεννιάτικα πάρτι και για μικρές συνεστιάσεις του ιδίου και των συνεργατών του πέρυσι, και ενώ η Βρετανία βρισκόταν σε lockdown.
Κατόπιν, ήρθε μια ανταρσία εκ των έσω στους Τόρις απέναντι στα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον και ενώ τα νούμερα ανέβαιναν με ραγδαίους ρυθμούς. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η παραίτηση του ειδικού διαπραγματευτή για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ.Συν τοις άλλοις, στις 16 Δεκεμβρίου, το κόμμα των Συντηρητικών υπέστη συντριπτική ήττα σε περιφέρεια που θεωρείτο προπύργιό του στην κεντρική Αγγλία στις εκλογές για την πλήρωση μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η ήττα τάραξε όχι μόνο τους Τόρις αλλά και τον ίδιο τον Τζόνσον προσωπικά.
Η κούρσα διαδοχής του ΜποΤζο, όπως τον αναφέρουν συχνά τα βρετανικά μέσα, βρίσκεται λοιπόν σε εξέλιξη. Δύο από τους κορυφαίους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και η υπουργός Εξωτερικών και διάδοχος του Φροστ, Λιζ Τρας, ελίσσονται και τα πρόσφατα «δεινά» του Τζόνσον εντείνουν τις εικασίες για διαδοχή.
Κάποιοι από το Συντηρητικό Κόμμα εντοπίζουν την αρχή του τέλους και προβλέπουν μια προσπάθεια να τον απομακρύνουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Άλλοι προειδοποιούν ότι οι αναφορές για αυτό είναι αρκετά υπερβολικές.
Είτε η αποχώρησή του είναι πραγματικά προ των πυλών είτε βρίσκεται έναν ακόμη εκλογικό κύκλο μακριά, η Τρας και ο Σουνάκ - που ευρέως θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι - δεν ρισκάρουν.
Ο Σουνάκ είχε μια μετέωρη άνοδο από τα hedge funds σε φύλακα των οικονομικών της χώρας σε μια εποχή μεγάλου οικονομικού σοκ. Η Τρας είναι η ψηφοφόρος του Bremain, δηλαδή της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα υπεύθυνος για την αναμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός ΕΕ.
Σε ένα σίγουρο σημάδι ότι κάτι συμβαίνει, οι σύμμαχοί τους λένε ότι και οι δύο έχουν πιο πιεστικά καθήκοντα από τις δικές τους μελλοντικές προοπτικές . Αλλά, στην πραγματικότητα, οι αντίστοιχες εκστρατείες ηγεσίας έχουν ήδη ξεκινήσει.
«Εκστρατεία» εύρεσης υποστηρικτών
Οποιοσδήποτε επίδοξος διάδοχος του Βρετανού πρωθυπουργού πρέπει να συγκεντρώσει την υποστήριξη του κόμματός του. Οι συντηρητικοί βουλευτές μπορούν να καταθέσουν ψήφο δυσπιστίας στον ηγέτη τους, εάν το επιθυμεί τουλάχιστον το 15% και στη συνέχεια μια απλή πλειοψηφία θα μπορούσε να ανατρέψει τον Τζόνσον σε μια επόμενη ψηφοφορία. Από εκεί, οι απρόβλεπτοι ηγέτες προβάλλουν τα ονόματά τους και αυτά μειώνονται μέσω μιας σειράς ψηφοφοριών βουλευτών μέχρι να μείνουν δύο υποψήφιοι. Στη συνέχεια, τα μέλη του ευρύτερου κόμματος επιλέγουν μεταξύ των φιναλίστ.
Επομένως, η υποστήριξη των συναδέλφων τους βουλευτών είναι κρίσιμη για όποιον κοιτάζει την κορυφαία θέση. Όσο και αν το αρνούνται τα αντίστοιχα στρατόπεδά τους, τόσο ο Σουνάκ όσο και η Τρας έχουν ήδη προσπαθήσει να εγγράψουν νεοσύλλεκτους.
Ένας εν ενεργεία υπουργός επιβεβαίωσε στο POLITICO ότι «τα δείπνα της Λιζ γίνονται», αλλά είπε επίσης ότι «συμβαίνουν εδώ και χρόνια, οπότε αν την πιάσουν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο».
Ο Χένρι Χιλ, συντάκτης ειδήσεων στον ιστότοπο βάσης ConservativeHome, είπε ότι η εκστρατεία του Σουνάκ «αρχίζει να χτυπά τους ανθρώπους φιλικά στον ώμο» τόσο μεταξύ των βουλευτών όσο και των πιθανών εξωτερικών βοηθών και «η οργάνωση είναι σίγουρα ενεργή».
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο του διαγωνισμού είναι ότι ο Σουνάκ και η Τρας «ψαρεύουν και οι δύο στην ίδια λίμνη», γράφει χαρακτηριστικά το POLITICO.
«Στο παρελθόν η μεγάλη διαχωριστική γραμμή ήταν το Brexit», παρατήρησε ο Χιλ. «Τώρα έχουμε βγει από την ΕΕ, το ενδιαφέρον με τη Λιζ και τον Ρίσι που είναι οι πρωτοπόροι είναι ότι δεν στρέφονται προς πανομοιότυπες πτέρυγες του κόμματος αλλά σε γενικές γραμμές την ίδια βάση: τους οικονομικά δεξιού φιλελεύερους»
Ένας πρώην υπουργός, ωστόσο, καταδίκαζε και τις δύο προσπάθειές τους να αυξήσουν την υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών. «Ο Ρίσι είναι ακριβώς ο ίδιος με τον Μπόρις με την έννοια ότι δεν έχει καμία πίστη στο κοινοβουλευτικό κόμμα», είπαν. «Απλώς ανταμείφθηκε επειδή ήταν αποτελεσματικός υπουργός, ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή.».
Ο εν ενεργεία υπουργός είπε εν τω μεταξύ: «Ο Ρίσι είναι ένας μοναχικός ταξιδιώτης με μια μικρή ομάδα ανθρώπων γύρω του. Εργάζεται για την ηγεσία, αλλά ακόμα δεν έχει κάνει πρόσβαση στη βάση από τις εκλογές του 2017 και του 2015. Το δίκτυό του δεν είναι τόσο καλό όσο φαίνεται από έξω».
Άλλοι αμφισβητούν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Ως υπουργός, ο Σουνάκ πρέπει να ακούγεται περισσότερο για την πολιτική από την Τρας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένος με τις καθημερινές εντάσεις και τις εμμονές της τάξης των Τόρις.
Ως βουλευτής του Ρίτσμοντ στο Γιορκσάιρ, ο Σουνάκ έχει επίσης μια δεξαμενή υποστήριξης μεταξύ των συναδέλφων των βόρειων Τόρις — και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο. Υπηρέτησε ως υπουργός κοινοτήτων μαζί με τον Τζέικ Μπέρι, αρχηγό μιας επιρροής κοινοβουλευτικής ομάδας βουλευτών του Βορρά.
Παρόμοια προφίλ αλλά και διαφορές
Ο Σουνάκ και η Τρας ταιριάζουν αρκετά ομοιόμορφα όταν πρόκειται για προσόντα. Ωστόσο, και οι δύο τρέχοντες ρόλοι τους συνοδεύονται από προκλήσεις που θα μπορούσαν να αμβλύνουν τη λάμψη τους.
Ο Σουνάκ, ο γλαφυρός και χαμογελαστός υπουργός, έχει αφήσει το στίγμα του παρά τη σχετική απειρία. Μέσα σε εβδομάδες από την ανάληψη του ρόλου, αναζήτησε έκτακτη οικονομική υποστήριξη για τα εκατομμύρια των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των δικαιούχων κοινωνικής πρόνοιας που επλήγησαν από την πανδημία, μετατρέποντάς τον σε ένα οικείο όνομα μέσα σε μια νύχτα.
Οι προσωπικές του αξιολογήσεις ξεπέρασαν σύντομα εκείνο του Τζόνσον και η φήμη του για την ικανότητά του τον χάρισε επαίνους μεταξύ των συντηρητικών βουλευτών, πολλοί από τους οποίους θαυμάζουν επίσης τη σκληρή του στάση απέναντι στους περιορισμούς για τον COVID, τη διεθνή βοήθεια και τη φαινομενική αμφιθυμία ως προς την ατζέντα του Τζόνσον.
Ωστόσο, η συγκατάθεσή του στην επιβολή νέων αυξήσεων φόρων για την ενίσχυση των δαπανών για την υγεία και τη χρηματοδότηση του τραγικού συστήματος κοινωνικής περίθαλψης της Αγγλίας θέτει υπό αμφισβήτηση τα παραδοσιακά διαπιστευτήρια των Τόρις που είναι τόσο πρόθυμος να διαφημίσει.
Ο Σουνάκ έχει υπερασπιστεί τις αυξήσεις των φόρων ως αναγκαίο μέτρο σε έκτακτες στιγμές, επαναλαμβάνοντας τη φράση: «Ό,τι χρειαστεί». Αλλά αυτή η φράση έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους συναδέλφους του.
Ένας πρώην κυβερνητικός βοηθός είπε: «Πρέπει να είναι υπεύθυνος για αυτές τις αποφάσεις. Δεν νομίζω ότι μπορεί απλώς να συνεχίσει αυτή την προσέγγιση στα οικονομικά της χώρας».
Η Τρας έχει λάβει παρόμοια θέση σχετικά με τον COVID, αλλά δεν είχε τόσο δραστικό ρόλο σε αυτές τις αποφάσεις και επομένως είναι λιγότερο εκτεθειμένη.
Σε αντίθεση με τον Σουνάκ, η Τρας είναι μια από τις πιο έμπειρες υπουργούς του Τζόνσον. Υπηρετεί συνεχώς στο υπουργικό συμβούλιο από το 2014, υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον, την Τερέζα Μέι και τώρα τον Τζόνσον - επιδεικνύοντας την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις ιδεολογικές διακυμάνσεις του κόμματος των Τόρις.
Οι πρώτες της εμφανίσεις στα τμήματα δικαιοσύνης και περιβάλλοντος επικρίθηκαν ευρέως, αλλά έχει καταφέρει να ανατρέψει τη ρότα από τότε — τουλάχιστον στα μάτια των μελών των Τόρις.
Βρίσκεται σταθερά υψηλά στις δημοσκοπήσεις στην τακτική έρευνα των αναγνωστών του ConservativeHome και τώρα έχει απολαύσει έναν ολόκληρο χρόνο ως η υπουργός με την υψηλότερη βαθμολογία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ως γραμματέας διεθνούς εμπορίου, μια θέση που κράτησε μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Τρας ήταν στο στοιχείο της, πετούσε σε όλο τον κόσμο και μιλούσε για την ελευθερία της Βρετανίας να ανθίσει εκτός ΕΕ. Το να γίνει υπουργός Εξωτερικών της επιτρέπει να συνεχίσει σε αυτόν τον τρόπο ακόμη πιο ανοδικά, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των δεσμών του Ηνωμένου Βασιλείου στον Ινδο-Ειρηνικό και στο να μιλάει σκληρά προς την κατεύθυνση της Κίνας και της Ρωσίας.
Πρόσφατα δόθηκε στην Τρας άλλη μια ευκαιρία: επελέγη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit με την ΕΕ μετά την απότομη παραίτηση του διαβόητα σκληροτράχηλου Ντέιβιντ Φροστ.
Υπήρχαν εικασίες ότι θα υιοθετούσε μια πιο συμβιβαστική θέση για το δύσκολο θέμα του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά φαίνεται να υπάρχουν ελάχιστα σημάδια για αυτό μέχρι στιγμής μετά την πρώτη της κλήση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς. Ένα άτομο με γνώση της λειτουργίας της Τρας είπε ότι έδειξε ότι είχε κάνει τον υπολογισμό ότι μόνο με μια σκληροπυρηνική στάση μπορεί να διατηρήσει τη δημοτικότητά της.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου