Από την έντυπη έκδοση
Του Ανέστη Ντόκα
antok@naftemporiki.gr
Ξεπερνά ήδη τα 700 εκατ. ευρώ η αξία των επιχειρηματικών συμφωνιών-εξαγορών εισηγμένων και μη επιχειρήσεων που καταγράφηκαν στις 37 πρώτες εργάσιμες μέρες του 2022, δίνοντας το στίγμα για το τι θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες.
Ασφαλιστικός κλάδος
Στην κορυφή των επιχειρηματικών συμφωνιών η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC Capital. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τις 10 Μαρτίου 2022 η DG Comp, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα δώσει το πράσινο φως για την πώληση έναντι 460 εκατ. ευρώ της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τελικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θέτει σοβαρούς όρους και προϋποθέσεις για να προχωρήσει το deal, μετά την έρευνα που διεξήγαγε κατόπιν καταγγελιών από ιατρικούς συλλόγους, αλλά και ανταγωνιστικές ασφαλιστικές εταιρείες και επιχειρήσεις ιδιωτικών νοσοκομείων.
Η DG Comp θα εστιάσει μόνο στα ζητήματα που άπτονται των συνεργασιών με τους ιατρικούς συλλόγους και δεν θα θέσει τελικά ρήτρα στο CVC, είτε να πουλήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο, για παράδειγμα Metropolitan, είτε να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την Εθνική Ασφαλιστική.
Η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά είναι η απόκτηση του 72,27% της Ευρωπαϊκής Πίστης έναντι των 207 εκατ. ευρώ που προσφέρει η Allianz. Με το συγκεκριμένο προσφερόμενο τίμημα η Allianz αποκτά τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εισηγμένη εταιρεία γενικών ασφαλειών στο Χ.Α., 5η βάσει των ακαθάριστων ασφαλίστρων, με στοιχεία του 2020, ύψους 223 εκατ. ευρώ (68% γενικές ασφάλειες και 32% ζωής). Επίσης, αποκτά ένα από τα μεγαλύτερα ανεξάρτητα δίκτυα πώλησης, με 110 γραφεία, 5.667 μεσίτες, 439 άτομα προσωπικό και διευθυντικά στελέχη και περίπου 663.000 ασφαλιστήρια.
Κλάδος ενέργειας
Από τις μικρότερες εταιρείες στον κλάδο ενέργειας που φέρεται να έχει τη δυσκολότερη εικόνα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας είναι η Volterra -θυγατρική του ομίλου Avax- με οφειλές 37 εκατ. ευρώ, η οποία -και όπως έχει δημοσιοποιηθεί- είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης προς εξαγορά. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ κοντά στην απόκτηση της εταιρείας είναι η Motor Oil, καθώς η αξία της Volterra είναι καθοριστική στο πλαίσιο της στρατηγικής της, καθώς θα ενισχύσει την παρουσία της στις ΑΠΕ και στην προμήθεια και θα τη φέρει από την τέταρτη στην τρίτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων. Η NRG του ομίλου Motor Oil, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου 2022 του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαθέτει μερίδιο αγοράς 4,39% και βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών. Αποκτώντας τη Volterra (με μερίδιο 1,87% τον Ιανουάριο) θα βρεθεί στην 3η θέση. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει και την παρουσία της στις ΑΠΕ, αφού η Volterra διαθέτει 70 MW αιολικά, 2,7 MW φωτοβολταϊκά και ξεκινάνε άλλα έργα ισχύος 36 MW.
Κλάδος Πληροφορικής
Οι μεγάλες προοπτικές του κλάδου ωθούν τις εταιρείες της πληροφορικής, πλην των στόχων τους για διψήφια μέση οργανική ανάπτυξη και για το 2022, σε νέο σαφάρι εξαγορών.
Στο «μέτωπο» των στοχευμένων εξαγορών έχει επιβεβαιώσει ότι ενδιαφέρεται να εμπλακεί η Performance Technologies. Σε μια δεύτερη συνεχόμενη τέτοια κίνηση σκοπεύουν η διεθνοποιημένη Profile Software και η Real Consulitng από χώρες της Ευρώπης. Η Uni Systems διανύει επίσης στάδιο διερεύνησης νέων ευκαιριών, η Entersoft βολιδοσκοπεί υπό εξαγορά εταιρείες στη Ρουμανία και στην Ελλάδα και συζητά μαζί τους. Ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι που ενδιαφέρονται για εξαγορές, αλλά κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Η Ideal -ως… Holding πλέον- διατηρεί στο νέο πλάνο της τη διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της και σε άλλους κλάδους -εκτός όσων δραστηριοποιείται σήμερα- και μέσα από εξαγορές, με την πληροφορική να αποτελεί πάντα τη «δύναμη πυρός» της και ως εκ τούτου τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί.
Εμπορικός κλάδος
Ρόλο «λευκού ιππότη» για τη διάσωση της ιστορικής οινοποιίας Ι. Μπουτάρης & Υιός, με τη συνδρομή και της Premia Properties, επιχειρεί να αναλάβει η σουηδική Sterner Stenhus του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη. Εφόσον οι σχετικές συζητήσεις στεφθούν με επιτυχία, η μεν Sterner Stenhus θα αποκτήσει μετοχική συμμετοχή και διοικητικό ρόλο στην Μπουτάρης, η δε Premia Properties θα αποκτήσει το σύνολο των ακινήτων της οινοποιίας. H Premia θα εισπράττει ενοίκια από την εταιρεία που θα προκύψει μετά τη διαδικασία εξυγίανσης της Μπουτάρης, τα οποία ετησίως υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε επίπεδο μεγαλύτερο του 1 εκατ. ευρώ.
Την απόφαση των δικαστηρίων αναμένουν οι δύο εισηγμένες Βαράγκης και Sato που είναι υπερχρεωμένες και προσμένουν στην είσοδο νέων αγοραστών σε περίπτωση που εγκριθούν δικαστικά τα σχέδια εξυγίανσης που έχουν υποβάλει οι διοικήσεις τους σε συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών τους. Στην ουσία, τα σχέδια προβλέπουν τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους σε τρίτες εταιρείες διαφορετικών μετοχικών συμφερόντων.
Στην περίπτωση της εισηγμένης Γ.Ε. Δημητρίου, μια πιθανή δικαστική έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης δίνει τη δυνατότητα στην εισηγμένη εταιρεία -που βρίσκεται εδώ και περίπου δύο χρόνια εκτός διαπραγμάτευσης- να συνεχίσει η ίδια τη δραστηριότητά της και στους μετόχους της την ελπίδα ότι σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να ανακτήσουν ένα σημαντικό τμήμα της αρχικής τους επένδυσης. Συγκεκριμένα, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει μεγάλο κούρεμα και επιμήκυνση υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με αύξηση κεφαλαίου που θα καλύψει η Quest Holdings, αποκτώντας παράλληλα και την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου