Tου Μιχάλη Ψύλου
Αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα από την περιοχή του Κιέβου ή απλώς ανασυντάσσονται για να σταλούν ανατολικά, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί και Ουκρανοί; Μετά τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, η Μόσχα φαίνεται να περιορίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης»;
Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία, έχουν διπλή ανάγνωση: είτε τα ρωσικά στρατεύματα θέτουν σε εφαρμογή ένα είδος εκεχειρίας, είτε συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις για να επιτεθούν στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου κατοικούν κυρίως Ρωσόφωνοι.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν πάντως ότι οι κινήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν έναν στόχο ή καλύτερα, μια ημερομηνία: «Ο Πούτιν πρέπει να έχει να παρουσιάσει κάποιο επίτευγμα με την ευκαιρία της 9ης Μαίου-την ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία η νίκη κατά των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει στην «Ναυτεμπορική» ευρωπαϊκή στρατιωτική πηγή στις Βρυξέλλες, με μεγάλη εμπειρία στην ρωσική πολιτική. «Ο Πούτιν θέλει να γιορτάσει εκείνη την ημέρα την “απελευθέρωση” του Ντονμπάς. Για το Κρεμλίνο και την πολιτική σκέψη του Ρώσου προέδρου, η νίκη στον λεγόμενο Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο είναι κομβικής σημασίας για την εθνική ταυτότητα της Ρωσίας», προσθέτει.
Το Ντονμπάς, όπου βρίσκονται οι λεγόμενες «λαικές δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνιετσκ, είναι άλλωστε η περιοχή όπου ξεκίνησαν όλα. Είναι η περιοχή που παραδοσιακά κατοικείται από Ρωσόφωνους και η Μόσχα δεν θέλει να τη χάσει. Συνεπώς θα προχωρήσει σταδιακά,είτε στην προσάρτησή της, είτε στην μετατροπή της σε μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
«Φιλιά από τη Μόσχα»
Μέχρι τότε φυσικά, οι μάχες θα συνεχίζονται, ταυτόχρονα με τις Ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μια συμβιβαστικής λύσης. Οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει, αλλά και εδώ υπάρχουν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: είτε η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για να ασκεί πίεση στο Κίεβο, είτε πρόκειται για επιθέσεις με στόχο την προστατευμένη μερική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάντως μια τρίτη ανάγνωση για τις κινήσεις αυτές: Η Ουάσιγκτον δημοσιοποίησε αναφορές από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος παραπλανήθηκε από τους συμβούλους του και την FSB σχετικά με την πραγματική πρόοδο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Κέιτ Μπέντινκγφιλντ υποστήριξε ότι «ο Πούτιν παραπληροφορείται από τους συμβούλους του για το πόσο άσχημα τα πάει ο ρωσικός στρατός και το πώς οι κυρώσεις ακρωτηριάζουν τη ρωσική οικονομία…Υποψιαζόμαστε ότι οι στενότεροι συνεργάτες του φοβούνται να του πουν την αλήθεια», ισχυρίστηκε η Μπέντινγκφιλντ. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποδίδει μάλιστα αυτή την «παραπλάνηση» στην οικειοθελή απομόνωση του Πούτιν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ισως όλα αυτά βέβαια να αποτελούν μέρος του «ψυχολογικού πολέμου», που συνοδεύει κάθε κανονικό πόλεμο.
H Γαλλίδα ειδική στη Ρωσία και τον σλαβικό κόσμο, Ελέν Μπλον , συγγραφέας του εξαιρετικού βιβλίου «Φιλιά από τη Μόσχα», δηλώνει σίγουρη για ένα πράγμα: «Ο Πούτιν δεν μπορεί να εμφανιστεί ηττημένος. Ούτε στα δικά του μάτια, ούτε στα μάτια των Ρώσων, ούτε ιδιαίτερα στα μάτια της Δύσης.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου