Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τη χαρακτήρισε «κατάπτυστο έγκλημα» και η FSB, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, δεν άργησε να δείξει τη δράστιδα. Η δολοφονία της 29χρονης δημοσιογράφου Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του «εγκεφάλου» του Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν, τη νύχτα της 20ης Αυγούστου, θύμισε την παλιά παράδοσης της ρωσικής τρομοκρατίας. Ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί εντός του οχήματος, που οδηγούσε, με αρκετούς να πιστεύουν ότι πραγματικός στόχος ήταν ο πατέρας της.
«Η Ρουμπλιόφκα τρέμει» έγραψε στο Telegram ο Σεργκέι Μάρκοφ, αναφερόμενος στο προάστιο της Μόσχας, που φιλοξενείς τις επαύλεις της ρωσικής ελίτ. «Αυτή η πράξη τρομοκρατίας είναι ένα μήνυμα προς όλους. Να φοβάστε, μπορεί να είστε ο επόμενος».
Την επομένη η FSB ανακοίνωσε ότι έχει εξιχνιάσει τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάρια Ντούγκινα, την οποία απέδωσε στην Ουκρανή Νατάλια Παύλοβνα Βοβκ. «Διαπιστώθηκε ότι το έγκλημα προετοιμάστηκε και διαπράχθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες. Δράστις είναι η πολίτης της Ουκρανίας» ανέφερε στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η Βοβκ μαζί με τη 12χρονη κόρη της, έφτασαν στη Ρωσία στις 23 Ιουλίου και νοίκιασαν ένα διαμέρισμα στο κτίριο. όπου έμενε η Ντούγκινα, για να συλλέξουν πληροφορίες για τις κινήσεις της.
Το Κίεβο αρνείται την όποια εμπλοκή, ενώ πολλοί ακόμη αμφισβητούν την εκδοχή της FSB και θέτουν το ερώτημα: Ποιον πραγματικά συμφέρει η δολοφονία της Ντούγκινα; Ποιος αλήθεια την ήθελε νεκρή; Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πέτυχαν να «εξιχνιάσουν» την υπόθεση σε μόλις 36 ώρες. «Πρόκειται για εντυπωσιακή ταχύτητα για μία υπηρεσία που δεν έχει ακόμη βρει ποιος ήταν πίσω από άλλες πολύκροτες υποθέσεις δολοφονίας, όπως αυτή του Μπόρις Νέμτσοφ το 2015 και της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια το 2006» σχολίασαν καυστικά οι New York Times, προσθέτοντας ότι η FSB «που διαδέχθηκε την KGB δεν είναι τόσο σοβαρή υπηρεσία επιβολής του νόμου, αλλά περισσότερο ένα πολιτικό εργαλείο που βαρύνεται εδώ και πολλά χρόνια με την υποψία πως αντί να εξιχνιάζει εγκλήματα, μάλλον τα σκηνοθετεί ή τα καλύπτει».
Στα social media κυκλοφόρησε και η άποψη ότι πίσω από τη δολοφονία της Ντούγκινα είναι το εθνικιστικό κίνημα της Ρωσίας, του οποίου η ίδια ήταν εξέχον μέλος. Τη σκότωσαν για να ενισχυθεί η εθνικιστική ζέση ήταν το επιχείρημα. Η Γιούλια Λατίνινα, Ρωσίδα δημοσιογράφος και μία ισχυρή φωνή κριτικής κατά του Πούτιν, από την άλλη από την πρώτη στιγμή να εννοηθεί ότι η δολοφονία της Ντούγκινα μπορεί να ήταν στημένη απο τις ρωσικές αρχές προκειμένου να δικαιολογηθεί μία νέα εκστρατεία καταπίεσης, να ενισχυθεί το αίσθημα της κοινής γνώμης υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία ή και να περιοριστούν οι φωνές κριτικής κατά του Κρεμλίνου. «Αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι ο απόλυτος τρόμος» προειδοποίησε σε βίντεο που ανέβασε στο YouTube. Η Λατίνινα πιστεύει ότι το Κρεμλίνο είχε μεγαλύτερο συμφέρον να δει την Ντούγκινα νεκρή, να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη μία ηρωίδα που θυσιάστηκε. Στην κηδεία της χιλιάδες έδωσαν το «παρών», φωνάζοντας ότι πέθανε για τη Ρωσία.
Με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο Λέοναρντ Μπερσίντσκι, αρθογράφος του Bloomberg. Η σχέση αγάπης - μίσους που μοιράζονται Κρεμλίνο και υπερεθνικιστές «θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το Κρεμλίνο μπορεί να επωφελείται από ένα έμμεσο χτύπημα ενάντια σε μια προσωπικότητα τόσο κεντρική στην εθνικιστική κοινότητα όπως ο Ντούγκιν. Έστειλε μια προειδοποίηση στους υπερπατριώτες που ενδεχομένως να ήλπιζαν να επωφεληθούν πολιτικά από τον πόλεμο του Πούτιν - ενώ ταυτόχρονα έθρεψε την εθνικιστική ζέση κατηγορώντας τους Ουκρανούς για την τρομοκρατική επίθεση» έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του.
Όλες οι εκδοχές για το ποιος ήθελε τη Ντούγκινα νεκρή μοιάζουν να έχουν πειστικά επιχειρήματα. Το ποιος πραγματικά τη σκότωσε ίσως δεν το μάθουμε ποτέ.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου